Gündem
08 Eyl 2013 12:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:38

NEW YORK TIMES'A GÖRE İSTANBUL OLİMPİYATLARI NEDEN KAYBETTİ?

New York Times, Arjantin'de dün yapılan ve Tokyo'nun kazandığı oylamanın ardından bir haber analiz yayınladı.

Hürriyet’te yer alan habere göre; "2020 Olimpiyatları için IOC güvenli seçenek olarak görülen Tokyo’yu tercih etti" başlıklı analizde İstanbul’un, Türkiye’deki siyasi ortamın istikrarsızlığı ve Erdoğan’ın "kimilerine göre otokratik" yönetim anlayışı nedeniyle yarışı kaybettiği ifade edildi.

"Japonya Başbakanı’nın ülkede 2011 yılında yaşanan nükleer felaket sonrası emniyet ve radyasyon konusunda süregelen kaygılarla ilgili empati yüklü bir teminat vermesinin ardından Tokyo Yaz Oyunları’nın ev sahipliği için İstanbul ve Madrid’i kolayca mağlup etti" yorumu yapılan yazıda, Başbakan Şinzo Abe’nin "Seçimleri kazandığımda bile bu kadar sevinmemiştim" sözlerine de yer verildi.

Gazeteye konuşan analistler Japonya’nın zaferini ülkenin ekonomik ve siyasi krizden çıkmak adına gösterdiği çabalara yönelik uluslararası bir destek olarak nitelendirdi. Bir analist, "Olimpiyatlar sayesinde Japonlar yeniden doğmuş gibi hissetme, ülkelerinin hala hareketli bir yer olabileceğini hissetme şansını elde etti" diye konuştu.

TOKYO GÜVENLİ LİMAN
New York Times’a göre, "Uluslararası Olimpiyat Komitesi için Japonya’daki çevresel kaygılar, Türkiye’nin sınırındaki Suriye savaşından, kısa bir süre önce İstanbul’da hükümet karşıtı protestoculara sert bir şekilde baskı uygulanmasından ve İspanya’nın ekonomik durgunluğu ve yüksek işsizlik oranlarından daha az acil göründü".

Olimpiyat komitesinin ayrıda Brezilya’da 2014’te düzenlenecek Dünya Kupası ve 2016’da düzenlenecek Olimpiyatlar’a karşı protestolardan ve 2014’te Rusya’nın Soçi şehrinde yapılacak Kış Olimpiyatları öncesi yaşanan eşcinsellere ayrımcılık tartışmalarından da etkilendiği ifade edilen yazıda, "Böylesi ekonomi, siyaset ve insan hakları fırtınalarının ortasında Tokyo sakin bir liman olarak görüldü. Kent adaylığını ’güvenli bir çift el’ olarak sundu ve Olimpiyat yetkililerinin gönlünü kazandı" denildi.

Nitekim IOC Başkanı ve eski bir ortopedist olan Jacques Rogge da, "Bu bir cerrah olarak bana hitap eden bir şey" diye konuştu.

HABERİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ