Medya
07 Şub 2011 11:43 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:01

NEW YORK TAKSİ PROJESİNDE BİR TÜRK'ÜN İMZASI VAR! İŞTE OTOMOBİL GAZETECİLİĞİNDEN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ!

Otomobil yazarı Ahmet Çelik sürekli olarak eleştirilere hedef olan otomobil gazeteciliğindeki ilginç bir başarı öyküsünü konu aldı. Üstelik bunu yaparken bir başka meslektaşının öyküsünden yola çıktı. İşte o yazı ve o başarı öyküsü&...

Otomobil gazeteciliğinde bir başarı öyküsü…

Otomobil gazetecileri hemen hemen herkesin dilindedir… Dünyanın en iyi otomobillerine, dünyanın en iyi yerlerinde binip gezmeleri hep konu edilir. Neredeyse hep “gezi gazeteciliği “ ile birlikte anılır. Ya da “bülten haberciliği” yorumu yapılır. Yani otomobil gazeteciliği için nedense pek de olumlu hiç bir şey söylenmez. Oysa  hem tüketiciler, hem otomobil tutkunları  hem de otomotiv sektörü bu haberlerle beslenir.  Otomobil alacak ve satacak olanlar bu haberlerle bilgilenir.  Hobisi otomobil olan milyonlarca kişi bu haberlerle bilgi sahibi olur. Otomobil sektörü tüketicilere bu haberlerle ulaşır. Daha da önemlisi otomotiv sektörü ekonomik ve siyasi mesajlarını bu kanalla duyurur. Yani önemli bir işlevi vardır otomobil gazeteciliğinin.
İşte bunlardan birine dikkatinizi çekmek istiyorum. Beş yıl once Avrupa’daki en önemli tasarım okullarından biri olan Instituto Europe di Design’ın sınavını kazanan Ahmet  Çağrı Selçuklu okul ücretini ödeyebilmek için Hürriyet Gazetesi Otomotiv editor Emre Özpeynirci’ye mail atarak yardım ister. Özpeynirci de bu konuyu haber yapar. Haber, Koç Holding tarafından önemsenir ve Selçuklu’ya burs için yardım edilir.  İşte o haber sayesinde bulduğu bursla okluna devam etme şansı bulan genç Türk tasarımcısı şimdi Amerika’da ihaleye giren New York Taksi projesini yaratan ekibin içinde görev yapıyor. Görülen o ki, genç tasarımcı daha da büyük işlere imzasını atacak. Küçük bir haberle açılan kapı, bir başarı öyküsünün de mimarı olmuş. İşte konuyu tüm ayrıntılarıyla anlatan Emre Özpeynirci’nin haberi…

Bursu için destek oldum, New York’a taksi yarattı

ÜNİVERSİTE kökenim endüstri tasarımı olduğundan otomotiv sektöründe tasarımla ilgili her türlü yeniliğe ve habere çok daha fazla ilgi gösteririm.
İşin mekaniğinden çok bildiğim bir konuyla ilgili daha net yorumlarda bulunabiliyorum. Dünya otomotivinde son yıllarda bildiğiniz gibi Türk tasarımcıların sayılarında ciddi bir artış yaşanıyor. Murat Günak, Murat Güler ve Hasip Girgin ilk akla gelenler. Daha bilmediğimiz pek çok Türk tasarımcı dev şirketlerin bünyesinde çalışıyorlar. Sonuçta dileğimiz bu kişilerin sayılarının artması. Ama tabii ki bunun için imkan ve destek de gerekiyor.
Burs için yardım istedi
Bundan tam 5 yıl önce Ahmet Çağrı Selçuklu (solda) isimli genç bir tasarımcıyla ilgili bir yazı yazmıştım. 2004 yılında Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık bölümünden mezun olan Selçuklu, İtalya’da endüstri ürünleri tasarımı üzerine 1 yıl master yapmış ve daha sonra tasarım tutkusu nedeniyle Avrupa’nın en önemli tasarım okulu Instituto Europe di Design’e (IED) başvurmuştu. Okul mülakata bile gerek duymadan kendisini kabul etmiş ama Selçuklu burs bulamadığı için okul için gereken ödemeyi yapamamıştı. İşte o noktada bana mail atarak yardım istemişti. Sonuçta böyle bir isteğe kayıtsız kalamazdım ve hemen bu konuda bir yazı yazarak burs için harekete geçilmesini istemiştim. Sonuçta yazdığım yazı etkili olmuş ve Selçuklu Koç Holding’den gerekli bursu bularak IED’e girip kendisi için çok önemli eğitimi almıştı.
Yeni Doblo’da görev almış
’Peki bunları niye anlatıyorsun?’ diye sorabilirsiniz. Geçtiğimiz hafta Karsan’ın taksi projesinin tanıtımı için New York’tayken Ahmet Çağrı Selçuklu ile karşılaştım. Selçuklu, benim yazımın etkisiyle bursu aldığını ve eğitimini tamamladığını belirterek verdiğim destek için çok içten teşekkür etti. Selçuklu eğitimini tamamladıktan sonra Tofaş’ta 3 yıl çalışmış. Minicargo, Linea ve yeni Doblo projelerinde görev almış. 1 yıl önce de Karsan’a transfer olmuş.
Tarihe geçecek ekipte
Evet sıkı durun, Selçuklu Karsan’ın New York taksi ihalesi için geliştirdiği V1 isimli aracın tasarımını yapan kişi. Daha doğrusu tasarım şefi ve belki de ilk Türk malı otomobili yaratıp tarihe geçecek ekibin üyesi. Açıkçası Selçuklu’nun bu başarısında küçük de olsa benim de bir katkım olduğu için çok mutlu oldum. Elbette Selçuklu, benim yazım olmasa da bu noktalara gelebilecek yeteneğe sahip bir kişi. Ama doğru yerde doğru zamanda veribileceğimiz desteğin beraberinde neleri getirdiğinin çok önemli bir örneği.
Tebrikler Ahmet Çağrı Selçuklu. Umarım Türkiye’den senin gibi daha bir çok tasarımcı çıkar.

AHMET ÇELİK/ www.otomobilgazetesi.com