Televizyon
04 Eyl 2019 11:52 Son Güncelleme: 04 Eyl 2019 14:12

Netflix'e ek şifreleme mi geliyor?

Netflix, Türkiye'de "Ebeveyn kontrollerini güçlendirecek adımlar atmayı planladıklarını" açıklamıştı.

İnternet üzerinden yayın yapan televizyon kanalları ve medya kuruluşlarının Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından denetlenmesinin önünün açılmasının ardından başlayan Netflix'in Türkiye'den çekili çekilmeyeceği tartışması akşam saatlerinde yapılan açıklama ile sona erdi. Ancak Netflix'in açıklamasında yer alan "Ebeveyn kontrollerini güçlendirecek adımlar atmak üzere yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz" ifadesi yeni bir tartışma başlattı. 

T24'ün edindiği bilgiye göre, Netflix "ebebeyn kontrollerini güçlendirmek" ifadesi ile, genel ahlak ve Türk aile yapısı gibi RTÜK yayın ilkeleri kapsamına alınabilecek dizi, film ve benzeri içerikleri ayrıca bir şifre ile kategorize etmeyi kastediyor. Bu uygulama ile aboneler o tür dizi, film vb yapımlara ek şifreyi kullanarak girecek, çocukların erişimi ise kısıtlanmış olacak. 

RTÜK'ün böyle bir uygulamayı kabul etmesi durumunda ise Puhu TV, Blu TV gibi yayın platformların da benzer bir uygulamaya geçmesi gerekecek. 

Çekileceği iddiasını yalanlamıştı
Netflix Türkiye Sözcüsü, dün akşam saatlerinde piyasadan çekilecekleri iddialarına ilişkin şu açıklamayı yapmıştı: 

“İnternet yayınlarına yönelik getirilen yeni düzenlemenin gerektirdiği üzere lisans başvuru sürecimizi başlattık. Türkiye’de sayıları gittikçe artan 1,5 milyon üyeye sahibiz. Üyelerimizin dünyanın dört bir yanından sunduğumuz zengin içerik çeşitliliğine ve Türkiye’den dünyaya taşıdığımız yerel hikayelere değer verdiğine inanıyoruz. Bu nedenle bir yandan Türkiye’deki yatırımlarımızı artırmaya devam ediyor, diğer yandan da sunduğumuz ebeveyn kontrollerini daha da güçlendirecek adımlar atmak üzere yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz, üyelerimizin tercih ettikleri içeriklere keyifle ulaşmalarını sağlarken çocuklarımızı yaşlarına uygun olmayan içeriklerden etkin bir şekilde koruyabilmek.”