Dünya
21 Kas 2023 17:35 Son Güncelleme: 22 Kas 2023 00:02

Netanyahu'dan 'rehine' açıklaması: İlerleme kaydediyoruz

İsrail Başbakanı, çatışmalara ara verilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması için yürütülen görüşmelerde 'ilerleme kaydedildiğini' ve 'kısa süre içinde güzel haberler gelmesini umduğunu' söyledi.

İsrail ve Hamas arasında rehinelerin serbest bırakılmasını ve kısa süreli ateşkesi öngören anlaşmaya varılmasının yakın olduğu haberleri basına yansırken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, "Umarım kısa süre içinde güzel haberler gelecek" dedi.

KABİNE 'SON GELİŞMELERİN IŞIĞINDA' TOPLANIYOR
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Netanyahu, Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, "İlerleme kaydediyoruz. Şu anda bile çok fazla bir şey söylemeye değeceğini sanmıyorum ama umarım kısa süre içinde güzel haberler gelecektir" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, konuyla ilgili başka detay paylaşmazken, Başbakanlık ofisi, Netanyahu'nun 'rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin gelişmelerin ışığında' bugün (yerel saatle) 18.00'de savaş kabinesini, bir saat sonra da güvenlik kabinesini toplayacağını bildirdi. Açıklamaya göre, bundan bir saat sonra, saat 20.00'de de tüm İsrail kabinesi toplanacak.

REUTERS: GÖRÜŞMELER NİHAİ AŞAMALARINDA
Öte yandan, bugün Reuters'a konuşan, İsrail-Hamas görüşmelerine ilişkin bilgi sahibi bir kaynak, Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması ve çatışmalara ara verilmesini öngören anlaşmaya yönelik görüşmelerin 'nihai aşamalarında' olduğunu söyledi. Kaynak, görüşmelerde sonuca varmaya 'hiç olmadıkları kadar yakın olduklarını' söyledi. 

Kaynağın paylaştığı bilgilere göre, anlaşma, tarafların uzlaşmasıyla hayata geçirilmesi durumunda, Hamas'ın elindeki yaklaşık 50 rehineye karşılık İsrail'de hapishanelerde bulunan kadın ve çocukların serbest bırakılmasını da sağlayacak.

KATAR: İNSANİ ARA VERİLMESİ YAKIN
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ensari de başkent Doha'da düzenlediği basın toplantısında, ülkesinin aracılığında yürütülen müzakerelerde, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde çatışmalara insani ara verilmesinin yakın olduğunu söyledi.

Görüşmelerden oldukça iyimser olduklarını belirten Ensari, çatışmalara insani ara verilmesine ilişkin müzakerelerin son aşamaya ulaştığına işaret ederek, "Anlaşmaya varma hususunda bugüne kadar bulunduğumuz en yakın noktadayız" ifadelerini kullandı.

Hamas lideri İsmail Haniye de yardımcısı aracılığı ile bugün yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasına 'ulaşmaya yakın' olduklarını söylemiş, süreçte arabuluculuk görevi üstlenen Katar'a kararlarını bildirdiklerini aktarmıştı. Haniye'nin yardımcısı İzzet el Rişk ise El Cezire kanalına yaptığı açıklamada "Artık top Katar'da" demişti. Rişk, "İsrail ile beklenen ateşkes anlaşmasını Katarlı ara bulucular duyuracaklar. Anlaşmanın detayları ilerleyen saatlerde açıklanacak" diye konuşmuştu.