Röportaj
30 Kas 2012 20:37 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:26

NAZLI ÖZTARHAN: ANCHORMANLERLE KIRAN KIRANA REKABETİN İÇİNDEYİM!

Star Haber Koordinatörü ve sunucusu Nazlı Öztarhan, Cihan Dergi'ye verdiği röportajda ilginç açıklamalarda bulundu...

Star Haber Koordinatörü ve sunucusu Nazlı Öztarhan, Cihan Dergi’ye verdiği röportajda "Diğer ulusal kanallar 75 kişilik büyük kadrolardan oluşuyor. Biz de uzun yıllar böyle çalıştık. Ama şartlar gereği bu sayı 3’te 1’e düştü. Buna rağmen Star Haber, reyting kulvarında çok iyi bir yerde." dedi.

İşte ilginç açıklamalarda bulunan Öztarhan’ın Cihan Dergi’ye verdiği röportaj:

Yeni döneme "genç ekibi, ilkeleri, hızı, teknolojisiyle ezber bozacak" sloganı ile giren Star Haber, başarılı ’anchorwomen’ Nazlı Öztarhan’ın koordinatörlüğünde Türkiye’nin en çok izlenen haber bültenlerinden biri haline geldi. Bir yıl önce Doğuş Grubu bünyesine katılan Star TV’de hafta içi her gün 18.30’da izleyici ile buluşan Nazlı Öztarhan, ’eski Star’daki tecrübelerini ’yeni Star’da pekiştirdi. Genç haber ekibi ile ünlü anchormanlerle kıyasıya rekabet içinde olan Star Haber Koordinatörü ve sunucusu Nazlı Öztarhan, Star Haber’i Cihan Dergi’ye anlattı.



35 YAŞINDA ANCHORWOMAN VE BİR KIZ ANNESİ

Nazlı Öztarhan, 35 yaşında, ’anchorwomen’ ve bir kız annesi. NTV haber merkezinde 1999 yılında meslek hayatına başlayan Öztarhan, 6 yıl boyunca polis ve adliye muhabirliği yaptı. Bu dönemi, "Çok da severek yaptım. Sahada haber peşinde koşmak gibisi yok." sözleriyle anlatan Öztarhan, 2005 yılında Star televizyonuna transfer oldu; Star’da 2 yıl boyunca gece haberlerini hazırlayıp sundu. "Biri tematik diğeri reyting kanalı olunca iki farklı tecrübe sahibi oldum." diyen Öztarhan, aynı kanalda yaz boyunca gazeteci Erdoğan Aktaş ile birlikte ‘Kırmızı Koltuk’ programını yaptı. 2006-2008 yılları arasında Star ana haber bültenini sunan Öztarhan, kızı dünyaya geldikten sonra görevine döndüğünde Uğur Dündar ve Yılmaz Özdil yönetiminde yeni bir haber merkezi ile karşılaştı. Uğur Dündar’ın ekibinde 4 yıl süreyle hafta sonu haberlerini hazırlayıp sunarken haber müdürü görevini de yürüten Nazlı Öztarhan, ‘yeni Star’da haber koordinatörü ve ana haber sunuculuğu görevini yürütüyor.

SUNUCUNUN EKRANDAKİ ETKİSİ YÜZDE 30’DUR

Muhabirlikten sunuculuğa geçen Öztarhan, başarılarını ekibe bağlıyor. “Sunucunun ekrandaki etkisinin yüzde 30’u geçmediğini düşünüyorum. Önemli olan 45 dakikalık bültene neleri sığdırabildiğinizdir.” diyen Öztarhan, ünlü sunucularla yarış içinde.

Star Haber Koordinatörü, şunları ifade ediyor: “Bu bir ekip işidir. İyi ekip de iyi haber anlamına gelir. Yıllardır beraber çalıştığım çok değerli ekip arkadaşlarım var ekibimde. Aynı dili konuştuğumuzdan hızlı ve doğru habercilikte her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Evet, bir tarafta Mehmet Ali Birand, diğer tarafta Ali Kırca gibi çok tecrübeli isimlerle rekabet ediyorum. Onlara göre belki sayıca az ama daha genç ve dinamik bir kadroyuz.”

Öztarhan, “Fikir fikirden üstündür mantığı işler biz de... Herkesin düşüncelerini paylaşmasını isterim. Katı hiyerarşiden uzak ama saygıyı barındıran bir ilişki çerçevesinde çalışıyoruz. Gerektiğinde de yine kıran kırana fikir mücadelesi veriyoruz.” sözlerini vurguluyor.

BİZDE ŞEHİT HABERLERİ HER ZAMAN ÖNCELİKLİDİR

Öztarhan’a, Star Haber’i diğer haber kanallarından ayıran en önemli özelliği sorduk. Aldığımız cevap da şöyle: “Star Haber’in bozulmayan bir duruşu, bir kimliği var. Bizde şehit haberleri her zaman önceliklidir. Bizim can güvenliğimiz için göğsünü siper eden 20 yaşındaki o gençlere en azından bültenimizde haklarını teslim etmeyi borç biliriz. Keza kadına şiddet haberlerini asla es geçmeyiz ve haber sonunda mutlaka benim de söyleyecek bir çift sözüm olur. Reyting uğruna hiçbir zaman siyaset haberlerini görmezden gelmeyiz. Her haber hak ettiği süreyi alır bültende. Sonuçta Star, Türkiye’nin ilk özel televizyonu ve sektörün öncüsüdür. Yani bir gelenek var burada...”

HABERLERİ SOKAĞIN NABZINA GÖRE SIRALARIZ

Ünlü anchorwomen, Star Haber’in kriterlerini ve bültene giren ilk haberin özelliğini ise şu sözlerle özetliyor: “Görsel medyayı yazılı basından ayıran en önemli özellik görüntüdür. Güçlü görüntü desteğinin yanı sıra o haberin ne kadar geniş bir kitleyi ilgilendirdiği de önemli. Emekli maaşları, yeni eğitim sistemi ile ilgili değişiklikler, zamlar vs. İlk haber kriterine gelince; toplumda ve toplantı odamızda yarattığı yankı belirleyicidir. Halkın gerçek gündemini yansıtmaya büyük özen gösteririz. Sokağın nabzına göre haber sıralaması yaparız.”

SOSYAL MEDYANIN GÜVEN SORUNU VAR

Öztarhan’a, “Artık sosyal medya denen bir olgu var. Bu bağlamda televizyonların ana haberleri sizce nereye gidiyor?” sorusunu yönelttik ve şu cevabı aldık: “Sosyal medyanın gücü tartışılmaz; ama bir de buna erişemeyenler var. İşte biz gün boyu habere ulaşamayan o topluluğa da hitap ediyoruz. Akşam ekran karşısına oturduğunda 45 dakika boyunca rafine bir şekilde bu ülkede siyasetten, üçüncü sayfa haberlerine günün özetini alabilmeli Star Haber seyircisi... Ayrıca televizyonun gücü ve etkisi kıyaslanamaz. Bunun üzerine bir de güvenirlilik kıstası var. Sosyal medyanın henüz bu noktada kat etmesi gereken uzun bir yol var.”

AKIŞIMIZI TWITTER’DAKİ TT LİSTESİ BELİRLEMİYOR

Öztarhan, şöyle devam ediyor: “Akışımızı elbette Twitter’ın ‘tt’ listesi belirlemiyor. Ama internet dünyasındaki tartışmalardan da besleniyoruz. Bazen farklı bir yorumun bize de katkısı olup, haberin çerçevesini şekillendirebiliyor. Tüm çabamız; her gün gazetelerden sosyal medyaya, sokaktan pazara, meclisten borsaya kadar Türkiye’de ve gerektiğinde dünyada hangi haberin ön planda olduğunu anlamak. İzleyicinin sürekli değişen tercihini yakalamak için her an refleksleri açık duruyoruz.”

Türkiye gündemi bazen saat başı değişiyor. Bu yoğunlukta izleyiciyi ekranda tutabilecek haberler seçmek de bazen zor olabiliyor. Öztarhan, bu konuyu da, “Manşetlerin saat başı değiştiği Türkiye’de hiçbir zaman haber sıkıntısı çekmezsiniz. Bu, klişe değil doğrudur.” sözleriyle değerlendiriyor. Öztarhan, “Bülten, hayatın tüm gerçeklerini yansıtmak zorunda. Bu ülkede felaket yaşanıyorsa bu da kaçınılmaz. Bülteni hazırlayanlara düşen felaketi de istismar ve ajite etmeden dozunda aktarabilmektir. Nihayetinde seyirci de tozpembe bir bülten beklemiyor bizden. Hayatı olduğu gibi görmek istiyor.” ifadelerini kullanıyor.

ANCHORMANLERİ ELEŞTİRMEK HADDİM DEĞİL

Öztarhan, Star Haber’in reytinglerini de değerlendirdi. “Diğer ulusal kanallar 75 kişilik büyük kadrolardan oluşuyor. Biz de uzun yıllar böyle çalıştık. Ama şartlar gereği bu sayı 3’te 1’e düştü. Buna rağmen reyting kulvarında çok iyi bir yerdeyiz.” diyerek, şunları ifade etti: “Satış süreçleri medya kurumları için maalesef yıpratıcı oluyor. Aynı kurumda 3 kere el değiştirdiğimizden biliyorum. Reytingler, geçiş süreçlerinde kaçınılmaz olarak bir miktar erozyona uğrar. İzleyenin verdiği ilk tepkidir bu. Ayrıca yönetim değişikliklerinin ardından yapılan haksız karalama kampanyalarına rağmen zoru başardık ve rakamlarımızı tekrar en yukarılara çıkarmayı başardık. Biz de sıkıntılı bir geçiş süreci yaşadık. Kanala yatırım yapılması da olumlu etkendir. Kanalın genel algısı yükseldikçe haberin görünürlüğü artar ve farkındalık başlar. İzleyici haberin de kalitesini yakalar. Biz tam da böyle bir süreç yaşıyoruz.”

Türkiye’deki ünlü haber sunucularından (anchorman) farkını sorduğumuz Öztarhan, medyada istikrarın önemine vurgu yapıyor: “Her aksam ekrana çıkarak insanların evlerine konuk oluyorsunuz. İzleyici istikrarı, doğallığı ve sadeliği sever. Rol yapanı hemen ayırt eder. Ben 15 yılda sadece iki kanalda çalıştım. Kendime göre ekranda bir duruş sergiliyorum. Hazırladığımız haberlerden, yaptığım yorumlardan, nasıl bir bakış açısında sahip olduğumu izleyen de bilir. Diğer kanalların anchormanlerine gelince; prensip gereği yıllarını bu mesleğe adamış Mehmet Ali Birand, Ali Kırca gibi isimleri eleştirmem. Asla haddim değildir. Ama onlarla kıran kırana rekabetin içindeyim.”

Öztarhan, “Türkiye’de en başarılı bulduğunuz sunucu kimdir? Örnek aldığınız bir sunucu veya haberci var mı?” sorusunu da, “Sunuculuk göründüğü kadar kolay bir meslek değildir. Canlı yayın da risk taşır. Tüm arkadaşlarımın fedakârlık içinde bu işi yaptıklarını bilirim. Tek tek isimlendirme yapmak haksızlık olur.” diyerek cevaplıyor.

12 SAAT MESAİYLE ÇALIŞIYOR

Günde 12 saat mesai yapan Star Haber’in patronu Nazlı Öztarhan, haber bültenini nasıl hazırladıklarını anlattı: “Gün; gazeteleri, köşe yazarlarını okuyarak başlıyor. Sonrasında Türkiye’nin dört bir yanından ve dıştan gelen haberleri değerlendirdiğimiz sabah toplantısında giriyoruz. Öğle toplantısında haberlerin sürelerine ve dizilimine karar veriyoruz. Muhabirlerin yönlendirilmesi, editöryel son rötuşlar, saç, makyaj derken bülten saati başlıyor.”

Öztarhan’dan haber merkezlerindeki donanımlı muhabir sorununu değerlendirmesini istedik: “Son 10 yılda haber merkezlerine ayrılan bütçenin azalmasıyla birlikte uzman muhabirler azaldı, haklısınız; ama yine de güçlü haber kaynaklarına sahip, donanımlı muhabirlerim var. Her kanal bülteninde aynı haberi görüyor zaten; ama bizim muhabirlerimiz haberlere değişik bakış açısıyla fark yaratıyor. Ayrıca ekibimizde habere mizah ve bazen de ironi katabilecek yetenekte arkadaşlarımız var. İşte Star Haber’i diğerlerinden ayıran da onların varlığı zaten.”

Türk medyasının en büyük sorununun güvenirlilik olduğunun altını çizen Öztarhan, “Gerek yazılı gerekse görsel medyada en önemli mesele budur. Biz de tam da bu nedenle haberde bütün yatırımımızı doğru habercilik üzerine kurguladık.” diyor.

Nazlı Öztarhan’ın küçük kızı Kayra, annesini her akşam izliyormuş. Öztarhan, “Ne anlattığımı anlamasa bile giydiğim renkli ceketlerin yakın takibinde…” diyor.

Nazlı Öztarhan, Star Haber’i tek cümle ile “televizyonların yükselen yıldızı” sözleriyle niteliyor.