Gündem
16 Şub 2015 10:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:03

Nazlı Ilıcak'tan çarpıcı yorum: Aydın Doğan bugün basının tek teminatı

'Aydın Doğan bugün basının tek teminatı' diyen Nazlı Ilıcak, gündemi, medyayı ve geçmişi bakın nasıl yorumluyor.

Bugün gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak, Hükümet-Cemaat kavgasında "Körü körüne Cemaatçiyim" diyecek kadar net bir şekilde safını belli etti.

Ilıcak, AK Parti karşıtlığını o kadar ilerletti ki, 2015 genel seçimlerinde HDP'ye oy vereceğini açıkladı.
T24'ten Hazal Özvarış'a konuşan Nazlı Ilıcak, Aydın Doğan hakkında da ilginç şeyler söyledi. İşte o röportajdan çarpıcı bölümler:

- Bugün Aydın Doğan'a "Koca kâinatta bir nokta bile olmayan Aydın", eşine "takunyalı", "Haddini bilir, 'Ali topu tut, Ayşe sen tut'u aşan ve entelektüel birikim isteyen konulara pek girmezdi" dediğiniz o yazıyı yazar mıydınız?

Aydın Doğan'a bugün baktığınızda aslında basın özgürlüğünün tek teminatı olarak görünüyor. Doğan Medyası hükümete muhalif seslere daha fazla yer veren bir medya olarak duruyor. Haber Türk'te de muhalif görüşler çıkabiliyor.

- Bugün öyle bir yazı yazar mıydınız?

O zaman sadece benimle Aydın Doğan arasında değil, genel bir medya savaşı vardı. Bizim hakkımızda da mesnedi olmayan ifadeler kullanıldı. Tabii ki o yazıyı bugün yazmam, bu ifadeleri o savaş içinde değerlendirmek lazım. Özal dönemindeki medyayı anlattığım kitabımdaUğur Mumcu'nun, Altan kardeşlerin ne kadar ağır yazılar yazdıklarını görürsünüz. Olayı sadece benim bağlamımda tartışmak doğru değil. O yazıları bugün onlara da sorun, sorarsanız, onlar da yazmazlar. Ama siz bana medya savaşları doğru savaşlar mıydı derseniz, doğru değildi derim çünkü bundan medya zarar gördü.

ZAMAN'DA NASIL MANŞET ATIYORLAR BİLMİYORUM

- Türkiye gazetesinde dahi "Paralel haberlerinden millet kusacak hale geldi" yazıları çıkar, Bank Asya'ya yapılanlar cemaate karşı yapılan haksızlıklar hanesine alınırken Nazlı Ilıcak, zihninde "Zaman gazetesinin de yayınları yanlıştı" benzeri parantezler de açılıyor mu?

Türkiye'de birileri o kadar körü körüne cemaat düşmanlığı yaparsa ben de körü körüne cemaati savunurum. Savrulmalar zaten kutuplaşmadan kaynaklanıyor. "Tahşiye operasyonunu cemaat yaptı", "Cemaat terör örgütü" denirse, bir ev ateş almışsa, siz önce o ateşi söndürmeye çalışırsınız. Ben kendimi o pozisyonda görüyorum.

- Zaman'ın "ÇYDD kızları fuhuşa sürüklüyor, PKK ile ilişkililer" yayınları sizce "medya savaşları" dahilinde mi?

Bana Zaman'dan sormayın, nasıl manşetler attıklarını bilmiyorum. Ama ÇYDD'deki bazı genç kızlar, genç subaylarla arkadaş yapılıyordu. Yalnız casusluk ve fuhuş operasyonu ayrı bir konu... Bu bahsettiğimiz fuhuş değil, denizcilerin kontrol altında tutulması için kızların erkeklerle arkadaşlık yapması, danslara, partilere gitmesi teşvik ediliyordu... ÇYDD'nin Kadıköy şubesinden buna ilişkin belgeler çıktı. Zaman da bu belgelerden söz etmiş olabilir. Ben de bunlardan söz ettim, doğruluklarına da inanıyorum. Ama artık bir vefat olayı olduğu için, bu konu hakkında fazla konuşmak istemiyorum. O dönem Ergenekon ve Balyozcular bu belgelere sahte demek için "Cemaatçi polisler bunu koydu", "Cemaatçi hâkimler bizi yargıladı" diyerek cemaati düşmanlaştırmıştı, şimdi aynı şeyi Erdoğan yapıyor.
(...)

YILMAZ'A YAĞDANLIĞINIZ OLAYIM DEDİM AMA...

- Söyleşiyi sonlandırmadan: Mesut Yılmaz'a "Yağdanlığınız olmak istiyorum" dediniz mi?


Özal'ın yandaş bir gazeteci grubu vardı, tabii bugünküne kıyasla çok kaliteliydi, Cengiz Çandar, Taha Akyol meselâ bu gruptaydı. Ben hiçbirine yağdanlık demiyorum yanlış anlaşılmasın ama, Uğur Mumcu gibi Özal'a muhalif olanlar, Özal'ın yanındaki gazetecilere yağdanlık diyordu. Mesela Mehmet Barlas için "iri yağdanlık", bilmem kime "minik yağdanlık" deniliyordu. Özal da muhalefet ettiğim için beni hiç uçağına almıyordu, gidilecek yerlere otobüslerle gidiyordum. Sonra Özal Cumhurbaşkanı oldu, Mesut Yılmaz iktidara geldi ve birkaç gazeteciyle beni de uçağa aldı. Espri olsun diye ben de "Özal beni hiç uçağına almıyordu, siz beni uçağınıza alın, ben de sizin yağdanlığınız olayım" gibi bir cümle söyledim. Daha sonra Yalçın Doğan'la aramızda bir tartışma olduğunda "Sen Mesut Yılmaz'a gittin, sizin yağdanlığınız olayım, dedin" diye yazdı. O zaman bu açıklamayı kendisine gönderdim ama galiba kullanmadı. Bir insan, birinin yağdanlığı olmak istese gidip herkesin içinde "Efendim yağdanlığınız olayım" der mi? Ben bu cümleyi sırf Özal'ın yağdanlıklarına atıfta bulunmak için bir latife mahiyetinde sarf ettim.