Gündem
09 Kas 2019 15:59 Son Güncelleme: 09 Kas 2019 16:12

Nâzım Hikmet’i yurt dışına kaçıran teknenin sahibiydi! Ünlü medya patronu hayatını kaybetti!

İsmet İnönü başbakanlığında kurulan CHP-AP hükümetinde Devlet Bakanı, Akşam Gazetesi'nin eski sahibi, Malik Yolaç hayatını kaybetti.

İsmet İnönü başbakanlığında kurulan CHP-AP hükümetinde Devlet Bakanı, Akşam Gazetesi'nin eski sahibi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti onursal üyesi Malik Yolaç hayatını kaybetti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Malik Yolaç için yayınladığı mesajda “Cemiyetimizin onursal üyesi, Akşam Gazetesi’nin önceki sahiplerinden Malik Yolaç’ı kaybettik. Gazetecilik mesleğine uzun yıllar emek veren Malik Yolaç’ın ailesine ve basın topluluğumuza baş sağlığı diliyoruz” denildi.

Malik Yolaç’ın cenazesi 10 Kasım 2019 Pazar günü Kızıltoprak Zühtüpaşa Camisi’nde kılınacak öğle namazın ardından Kartal Merkez Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

MALİK YOLAÇ KİMDİR?
1922 yılında Malatya’da doğdu. İlk ve orta öğrenimine önce St. Joseph Lisesi'nde başladı sonra Galatasaray Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Yüksek Ticaret Okulu’na girdi. Fakat ticarete atıldığı için eğitimini tamamlamadan dördüncü sınıftan ayrıldı. 1957'de Akşam Gazetesi'ni satın aldı. Önce baskı tesislerini yenileyip değiştirdi, sonra akşamları çıkan gazeteyi sabah gazetesi haline getirdi. 1971 yılında Gazeteyi devretti. 1961 seçimlerinde Adalet Parti'nin listesinden bağımsız İstanbul milletvekili oldu. Spor ve Gençlik Bakanı olarak görev yaptı. Basına İstanbul’da çıkarılan günlük gazetelerin çeşitli kentlerde yayınlanması yeniliğini getirdi. Fransızca ve İngilizce biliyordu.

NÂZIM HİKMET'İ YURT DIŞINA GÖTÜREN TEKNENİN SAHİBİ

Malik Yolaç, Nâzım Hikmet’i yurt dışına kaçıran teknenin sahibi olmasıyla da tanınıyordu.

Nâzım Hikmet, Adnan Menderes iktidarı döneminde hapisten çıktıktan sonra öldürüleceği kuşkusuyla yurtdışına gitmek istiyordu. Nâzım’ın dışarıya kaçırılmasında büyük yardımları dokunan kişinin kim olduğu uzun yıllar boyunca gizli kalmıştı.

1980’li yıllara gelindiğinde ünlü şairi kaçıran kişi konuşmaya karar vermişti.

Bu kişi Refik Erduran’dı.

Erduran, Nâzım Hikmet’i Malik Yolaç’ın teknesiyle nasıl yurt dışına kaçırdığını, Soner Yalçın öncülüğünde Odatv ekibinin hazırladığı ve CNN Türk'te yayımlanan Oradaydım belgeselinde anlatmıştı.