Dünya
21 Şub 2024 22:29 Son Güncelleme: 21 Şub 2024 23:34

Navalni’nin ölümünde KGB iddiası: ‘Kalbine tek yumruk atıldı'

Tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni'nin tutulduğu ceza kolonisinde çalışan bir kişinin, Navalni'nin kalbine atılan tek yumrukla öldürüldüğünü söylediği ileri sürüldü.

Tutuklu Rus muhalif Aleksey Navalni’nin tutulduğu ceza kolonisinde şüpheli bir şekilde hayatını kaybetmesinin ardından ölümüyle ilgili ortaya yeni bir iddia daha atıldı.

Rusya’daki hapishanelerde işlenen hak ihlallerini izleyen Gulagu.net isimli platformun kurucusu olan ve artık Rusya'da yaşamayan Vladimir Osechkin, Navalni’nin büyük bir ihtimalle ‘kalbine atılan tek bir yumrukla’ öldürüldüğünü ve bunun Sovyetler Birliği'nin istihbarat ve gizli servisi olan KGB’nin klasik bir yöntemi olduğunu savundu. Osechkin, söz konusu bilginin bir ‘hapishane kaynağından’ geldiğini ileri sürdü.

‘BU, KGB’NİN ALAMET-İ FARİKASIYDI’

İngiltere’nin The Times gazetesine konuşan Vladimir Osechkin, Navalni’nin bedenin bulunduğu söylenen çürük ve morarmaların bu ‘tek yumruk’ metoduyla örtüştüğünü söyledi. Osechkin, “Bu, KGB’nin özel kuvvetler bölümlerinin eski bir yöntemi. Mensuplarını bir adamı kalplerine, bedenlerinin merkezine indirdikleri tek bir yumrukla öldürme konusunda eğitiyorlardı. Bu, KGB’nin alamet-i farikasıydı” diye konuştu.

Osechkin, bu bilginin kendisine Navalni’nin 16 Şubat Cuma günü öldüğü, Arktik bölgesinde bulunan Yamalo-Nenets’teki ceza kolonisinde çalışan bir kaynaktan ulaştığını anlattı.

‘HER GÜN SAATLERCE SOĞUK HAVADA TUTULUYORDU’

Osechkin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e atıfla, yetkililerin onu ‘bedeninde bir iz bırakacak ve doğrudan Putin’e işaret edecek bir şekilde öldürmek’ istemeyeceğini söyledi. Osechkin, Navalni’nin açık havada, hücre hapsinde hava sıcaklığının gün içinde eksi 27 santigrat dereceye kadar düştüğü bir bölgede günde 2,5 ila 4 saat tutulduğuna işaret ederek, tutukluların normalde aşırı hava koşullarında 1 saatten fazla tutulmadığını söyledi.

Osechkin, “Bence, onu uzun süre boyunca soğukta bırakarak ve kan dolaşımını en aza indirerek önce bedenini tahrip etmek istediler. Ardından bir kişiyi saniyeler içinde öldürmek çok kolay olur, eğer (bunu yapan) kişinin bunda biraz deneyimi varsa...” ifadelerini kullandı.

Vladimir Osechkin, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) çalışanlarının hapishanede bulunmasının da ‘Navalni’nin Kremlin tarafından öldürüldüğünün kanıtı’ olduğunu iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaynaklarımdan bildiğim kadarıyla; bu, günler öncesinden hazırlanan özel bir operasyondu. Bu, Moskova’dan gelen bir talimattı çünkü Moskova olmadan kameraları bu şekilde hizmetten çıkarmak mümkün olmazdı.”

NE OLMUŞTU?

Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri, Navalni'nin cezaevinde hayatını kaybettiğini ve ölüm nedeninin araştırılacağını 16 Şubat'ta bildirmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaptığı açıklamada, Federal Cezaevi Hizmetleri'nin belirli kurallar çerçevesinde Navalni'nin ölümünün nedenlerini araştırdığını ve bunun için herhangi bir talimata gerek olmadığını ifade ederek, "Doktorlar gerekli araştırmaları yapacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Kremlin'e muhalif Aleksey Navalni, zehirlendiği iddiasıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak 2021'de başkent Moskova'ya dönüşünde havalimanında tutuklanmıştı. Rusya Federal Cezaevi Hizmetleri'nin talebi üzerine 2 Şubat 2021'de Moskova Şehir Mahkemesinde Navalnıy aleyhinde açılan dava sonuçlanmış; Navalni'yi geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezası, adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevrilmişti.

Rus mahkemesi, Ağustos 2023'te cezaevinde bulunan Navalni'yi 'aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak'tan 19 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.