Dünya
13 Haz 2022 08:18 Son Güncelleme: 13 Haz 2022 08:20

NATO’dan kritik Türkiye açıklaması! ‘Endişeleri meşru…’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı çıkarken gündeme getirdiği güvenlik endişelerinin "meşru" olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens, pazar günü Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto'yu Naantali'deki yaz konutunda ziyaret etti. İkili, ortak basın toplantısı düzenledi.

T24’ün aktardığına göre NATO Genel Sekreteri toplantıda Ankara'nın gündeme getirdiği başlıklarla ilgili olarak, "Bunlar meşru gerekçeler. Burada konu terörizm ve silah ticareti" dedi.

Türkiye'nin Avrupa ve Orta Doğu arasındaki stratejik konumu ve Karadeniz'e kıyısı olması nedeniyle NATO için çok önemli bir müttefik olduğuna dikkat çeken Stoltenberg, Rusya'nın işgali sırasında Ankara'nın Ukrayna'ya destek sağladığını da vurguladı.

Stoltenberg, "Şunu unutmamalı ve anlamalıyız ki; hiçbir NATO müttefiki Türkiye'den fazla terör saldırısına uğramadı" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg de Niinisto da Türkiye ile müzakerelerin devam edeceğini söylerken, sürecin ne aşamada olduğu ile ilgili detay paylaşmadı.

NATO Genel Sekreteri, liderler zirvesine işaret ederek, "Madrid'deki zirve asla bir son tarih değildi" dedi. Başvurulardan önce İsveç ve Finlandiya'ya NATO üyeliğinin "hızlı" bir şekilde sağlanabileceği konuşuluyordu. Birçok kişi, haziran sonunda Madrid'de yapılacak zirvede NATO liderlerinin iki kuzey ülkesinin üyeliğini oylayabileceğini düşünüyordu.

Öte yandan Stoltenberg toplantı boyunca "Turkey"yi kullanmadı ve "Türkiye" dedi.  Birleşmiş Milletler geçen hafta, Ankara'nın talebiyle yabancı dillerde “Turkey” olarak kullanılan ülke adını "Türkiye" olarak değiştirmişti.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin sebep olduğu büyük değişime örnek oluşturabilecek şekilde geçen ay NATO üyesi olmak için başvuruda bulundu. Türkiye ise iki kuzey ülkesinin terör gruplarını desteklediğini ve üyelerini koruduğu gerekçesiyle başvuru müzakerelerinin başlamasını önledi.

Stoltenberg’in bugün İsveç’te Başbakan Magdalena Andersson ile görüşmesi bekleniyor.