Dünya
15 Şub 2022 16:42 Son Güncelleme: 15 Şub 2022 16:46

NATO'dan kritik Rusya açıklaması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, düzenlediği basın toplantısında, Rusya'dan diplomatik yolların devam etmesine ilişkin gelen sinyallere karşı "ihtiyatlı iyimserlik"e zemin hazırlıyor açıklaması yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO savunma bakanlarının iki günlük toplantısında, Rusya'nın, Ukrayna sınırındaki askeri yığınağın ortasında diplomatik bir çözüm arıyor olabileceğine dair sinyalleri memnuniyetle karşıladığını belirtirken, ancak Moskova'yı bu doğrultuda harekete geçme iradesini göstermeye çağırdı.

Stoltenberg gazetecilere verdiği demeçte, "Moskova'dan diplomasinin devam etmesi gerektiğine dair işaretler var. Bu, temkinli bir iyimserlik için zemin oluşturuyor. Ancak şu ana kadar Rusya tarafından sahada gerilimin azaltılmasına dair herhangi bir işaret görmedik" dedi. 

Stoltenberg, mevcut durum için, "Avrupa'da onlarca yıldır karşılaştığımız en ciddi güvenlik krizi" sözleriyle nitelendirdi ve "Rusya, soğuk savaş döneminden beri ilk defa Ukrayna sınırına bu kadar fazla askeri güç yığdı. Yeni bir saldırı gerçekleştirebilmesi için her şey hazır. Ancak Rusya'nın hala geri adım atmak, savaşa hazırlanmayı bırakmak ve barışçıl bir çözüm bulmak için zamanı var" diye belirtti

Ukrayna sınırından geri çekilen bazı Rus birliklerine yönelik açıklamalarda bulunan Stoltenberg, "Moskova birlikleri geri çekse dahi, teçhizatları genellikle geride bırakır, bu da yeniden konuşlandırılmasını kolaylaştırır" ifadelerini kullandı.

Rusya alt kamara meclisi Duma'da Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı milislerin kontrolündeki Donetsk bölgesini ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasını öngören ve bugün onaylanan tasarıya yönelik yorumlarda bulunan Stoltenberg, "Rusya, Doğu Ukrayna bölgelerinin ayrıldığını kabul ederse, bu durum, uluslararası hukukun ve Ukrayna'nın egemenliğinin başka bir ihlali olacaktır. Ayrıca, Minsk Barış Anlaşmaları kapsamında siyasi çözüm bulmasını zorlaştıracaktır" dedi.