Dünya
13 Tem 2023 13:04 Son Güncelleme: 13 Tem 2023 13:05

NATO zirvesinin ertesinde… İsveç Yargıtayı 2 kişinin Türkiye’ye iadesini durdurdu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün ve dün düzenlenen NATO'nun Vilnius zirvesine katılımı vesilesiyle İsveç'in ittifaka üyeliğine itirazını kaldırmasının ardından, bugün İsveç Yüksek Mahkemesi FETÖ ile bağlantılı olduğu iddia edilen iki kişinin Türkiye'ye iadesini bloke etti.

Ankara'nın Stokholm'un NATO üyeliğini onaylamak için kilit taleplerinden birini PKK, FETÖ gibi 'terör' örgütleriyle mücadele oluştururken, FETÖ bağlantısından Türkiye tarafından aranan iki kişinin iadesi İsveç Yüksek Mahkemesi (Yargıtay) tarafından engellendi.

İsveç'te iade talepleri konusunda son kararı hükümet veriyor, ancak Yargıtay aleyhte karar verirse hükümet başka bir devlete iadede bulunamıyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye göre sözkonusu iki vaka, Temmuz 2016 darbe girişimini planlamakla suçlanan FETÖ'nün üyesi olma suçlamasıyla Türkiye'de aranan kişiler.

İsveç Yargıtayı, Ankara'nın, bu kişilerin FETÖ üyeleri tarafından kullanılan şifreli iletişim için ByLock uygulamasını indirmiş olmalarını, kanıt olarak sunduğunu söyledi.

MÜLTECİ STATÜSÜ VERİLMİŞ

Kararda şöyle denildi:

"Bir davada hapis cezasının infazı, diğerinde kovuşturma için iade talep ediliyor. Yargıtay, hükümete verdiği mütalaasında her iki davada da iadenin önünde engeller olduğunu açıkladı."

"Uygulamayı indirmek, tek başına birini İsveç yasalarına göre terör örgütüne katılmaktan mahkum etmek için yeterli olmayacağı için iade süreci ilerletilemez."

"İsveç'te mülteci statüsü verilen bu kişiler, Türkiye'ye geri gönderilmeleri halinde zulüm görme riskiyle karşı karşıya kalır."

Stokholm'u 'teröristler' için sığınak olmakla suçlayarak İsveç'in NATO üyeliğini engelleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, pazartesi Vilnius'a gittiğinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'la gerçekleştirdiği toplantıda itirazını kaldıran bir anlaşmaya vardı. Erdoğan zirve sonunda yaptığı açıklamada İsveç'in NATO üyeliğine onay kararının ekimde TBMM'ye gideceğini söyledi.

NATO'da kararlar oybirliğiye alınırken, Finlandiya'nın nisanda onay almasının ardından, İsveç'e henüz oy vermeyen sadece Türkiye ve birlikte hareket eden Macaristan kaldı.

PKK ve FETÖ ile mücadele ve Türkiye'de aranan onlarca zanlının iadesi, Ankara'nın İsveç'in NATO üyeliğini onaylamak için taleplerinin başını çekiyor.

ETİKETLER
#isveç #fetö #nato