Dünya
25 Şub 2022 20:32 Son Güncelleme: 25 Şub 2022 21:21

NATO liderler zirvesinde kritik kararlar! "Rusya uzun yıllar bedelini ödeyecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı NATO Liderler Zirvesi sonrası yapılan ortak açıklamada "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı kararı korkunç bir stratejik hatadır. İttifakın doğu kısmına önemli ölçüde ilave savunma gücü takviyesi yapıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

NATO liderler zirvesi bildirisinde, Ukrayna'ya işgal operasyonu başlatan Rusya hakkında çok sert ifadeler yer aldı. Bildiride, "Rusya'nın eylemleri ışığında NATO'nun caydırıcılık ve savunma duruşu için gerekli sonuçları çıkaracağız" denildi.

NATO liderler zirvesi sonrası bildiri yayınlandı. İşte o bildirideki açıklamalar:

"Bugün, Avrupa-Atlantik güvenliğine karşı on yıllar sonra yöneltilen en büyük tehdidi tartışmak için bir araya geldik. Rusya'nın tam ölçekli Ukrayna işgalini mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz. Rusya'yı askeri saldırısını derhal durdurmaya, tüm güçlerini Ukrayna'dan çekmeye ve seçtiği saldırganlık yolundan geri dönmeye çağırıyoruz. Bağımsız, barışçıl ve demokratik bir ülke olan Ukrayna'ya yönelik uzun süredir planlanmış olan bu saldırı vahşi ve tamamen sebepsiz ve haksızdır. Rusya'nın eylemlerinin neden olduğu trajik can kaybını, muazzam insani acıyı ve yıkımı esefle karşılıyoruz. Avrupa kıtasındaki barış temelden sarsıldı. Dünya, Rusya'yı ve Belarus'u eylemlerinden sorumlu tutacak. Tüm devletleri bu vicdansız saldırıyı kayıtsız şartsız kınamaya çağırıyoruz. Rus hükümetinin yalan yağmuruna kimse kanmasın.
Bu çatışmanın tüm sorumluluğu Rusya'ya aittir. NATO ve Müttefikler tarafından kendisine defalarca önerilen diplomasi ve diyalog yolunu reddetti. BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuku temelden ihlal etti. Rusya hükümetinin yalanlarına kimse kanmamalı. Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı korkunç bir stratejik hata. İttifak'ın doğu kısmına önemli ölçüde ilave savunma gücü takviyesi yapıyoruz. Güçlü caydırıcılığı sağlamak için gereken tüm askeri konuşlandırmayı yapacağız."

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Rusya’nın Ukrayna işgaliyle ilgili açıklama yaptı.

Stoltenberg'in açıklamalarından öne çıkanlar:

Bu hata yüzünden Rusya bedel ödeyecek. Burada daha fazlasını yapmak için hazır olmalıyız. Biz de bedel ödeyebiliriz, ona rağmen yapmalıyız çünkü uzun bir süreç bu. Rus vatandaşlarına çağrım; Bu Rusya'yı dünyada daha saygın hale getirmeyecek, çocuklarınız için daha güvenli hale getirmeyecek. NATO karşılık gücü unsurlarını, karada denizde faal hala getiriyoruz. Müttefiklerimiz binlerce daha fazla askeri ittifakın Doğu kanadına gönderdi.

"UKRAYNA'YA DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK"

Biz her müttefiki korumak için her şeyi yapmaya hazırız. Bugün, liderler ayrıca Ukrayna'ya desteğimizi sürdürmemiz konusunda mutabık kaldı. Gürcistan, Moldova ve Bosna Hersek gibi ülkelere daha fazla destek vermeliyiz. Kendi özgür iradeleriyle seçtikleri yolu desteklemeliyiz. Güçlü bir trans atlantik bağı olmadan Avrupa güvende olamaz.

SORU-CEVAP

UKRAYNA HÜKÜMETİ NE KADAR DAYANABİLİR?

Şu anda gördüğümüz tam teşekküllü bir işgal. Havadan, karadan ve denizden saldırı yapıyorlar. Şu anda Kiev'e yaklaştıklarını görüyoruz. Aynı zamanda verilen mesajları duyuyoruz. Bunlar ciddi şekilde amaçlarının hükümeti değiştirmek yönünde olduğunu gösteriyor. Durumu yakından takip ediyoruz ancak hala akışkan bir durum olduğunu söyleyebilirim. Ukrayna güçleri cesurca savaşıyor ve aslında işgal eden Rus güçleri üstünde ciddi hasarlar yarattılar. Ancak akışkan bir durum ve sürekli değişiyor.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Avrupa kıtasında barışı bozduğunu belirterek şunları söyledi:

Diplomatik bir çözüm bulmak için tüm çabalarımıza rağmen aylardır uyardığımız şey gerçekleşti. Kasıtlı, soğukkanlı ve uzun zamandır planlanmış saldırının tek sorumluluğu Moskova’ya aittir.

Rusya’nın saldırılarını mümkün olan en güçlü şekilde kınıyor ve Rusya’yı askeri harekatını derhal durdurmaya çağırıyoruz. Ukrayna’nın cesur insanlarının yanındayız.

Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü, kendini savunma hakkını ve kendi yolunu seçme hakkını tam olarak destekliyoruz.

‘RUSYA’YI SWIFT SİSTEMİNDEN ÇIKARIN’ ÇAĞRISI

NATO Zirvesi’nde liderlere seslenen Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman, Batı’nın Rusya’yı SWIFT sisteminden çıkarması gerektiğini, aksi takdirde Ukrayna’nın birkaç gün içinde düşeceğini söyledi.

Zeman, “İki seçeneğimiz var: ya Rusya’yı SWIFT’den çıkaracağız ya da birkaç gün içinde Ukrayna’nın Rusya tarafından tamamen işgal edildiğini göreceğiz. Ben ilk seçenekten yanayım” dedi.