Dünya
14 Haz 2023 07:57 Son Güncelleme: 14 Haz 2023 07:58

NATO Genel Sekreteri kim olacak? Kritik görüşme…

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Beyaz Saray'daki görüşmede yeni NATO Genel Sekreterinin kim olacağı, İsveç’in NATO üyeliği ve Ukrayna Savaşı ele alındı.

NATO, 11-12 Temmuz'da yapılacak zirve öncesi yeni Genel Sekreter arayışına girişti. Ayrılacağını açıklayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yerine gelecek isimler gündemde sıcaklığını korurken, ABD'de kritik bir görüşme gerçekleşti.

ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i Beyaz Saray'da ağırladı.

Stoltenberg ile Beyaz Saray'da görüşen Biden, NATO'daki liderliğinden ötürü Stoltenberg'e teşekkür etti.

Biden, NATO müttefiklerinin hiç olmadığı kadar birleşmiş olduğunu ve bu konuda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanıldığını söyledi.

İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

Finlandiya'nın NATO'ya üye olduğunu hatırlatan Biden, İsveç'in de çok kısa sürede İttifak'a üye olmasını umduklarını kaydetti.

ABD'nin, tüm müttefiklere kolektif savunma taahhüt eden NATO'nun 5. maddesine bağlılığının kuvvetli olduğunu vurgulayan Biden, Japonya ve Güney Kore gibi Hint-Pasifik ülkelerinin Avrupa'daki savaşla mücadeleye katkı sunmalarına değindi.

Biden ayrıca dün diş tedavisi nedeniyle görüşmelerinin ertelenmesinden ötürü Stoltenberg'den özür diledi.

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Stoltenberg, ABD'nin Ukrayna'ya bugün açıkladığı askeri yardım paketi nedeniyle teşekkür etti. Ukraynalıların Rusya'ya yönelik başlattıkları karşı saldırıdan bahseden Stoltenberg, Ukraynalıların bu kapsamda "ilerleme kaydettiklerini" aktardı.

"Ukraynalılar ne kadar çok toprağı özgürleştirebilirlerse, müzakere masasında elleri o kadar güçlü olacaktır." diyen Stoltenberg, savaşı Rusya kazanırsa bunun "otoriter" ülkeleri askeri güçle istediklerini elde edebilecekleri yönünde cesaretlendirebileceği değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, "İsveç'i bir an önce İttifak'ın tam teşekküllü bir üyesi olarak karşılamayı dört gözle bekliyoruz." şeklinde konuştu.

NATO GENEL SEKRETERİ KİM OLACAK?

Biden -Stoltenberg görüşmesinin ardından Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre basın toplantısı düzneledi.

Beyaz Saray sözcüsü, Stoltenberg'in bu arihi dönemde harika bir iş çıkardığını vurgulayarak, "NATO çok uzun zamandır görmediğimiz bir şekilde bir araya geldi" dedi. Ancak sözcü, Biden'ın NATO liderinin kim olacağı konusunda henüz bir karar vermediğini sözlerine ekledi.

Pek çok NATO üyesi, 11-12 Temmuz'da yapılacak zirve öncesi ittifaka kimin başkanlık edeceği konusunda bir karar almak istiyor. Bu, NATO'nun Amerika Birleşik Devletleri'nden yeni üye Finlandiya'ya ve Türkiye'ye uzanan 31 ülkesine yeni bir lider seçmek için gereken fikir birliğini oluşturmak için fazla zaman vermiyor.

Stoltenberg, görev süresinin uzatılıp uzatılmayacağı sorusuna ise yanıt vermedi.