Gündem
25 Mar 2023 21:15 Son Güncelleme: 25 Mar 2023 21:27

Naci Görür'den İstanbul için deprem uyarısı! Alınması gereken önlemleri tek tek sıraladı

İstanbul depremi için alınması gereken önlemleri madde madde açıklayan Deprembilimci Prof. Dr. Naci Görür, nüfusun azaltılması gerektiğini vurguladı. Atılması gereken adımları 7 maddede sıralayan Görür, gerekirse yasalar çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalar yaptı. İstanbul için alınması gereken önlemleri madde madde sıralayan Görür, gerekirse yasalar çıkarılması gerektiğini belirtti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Görür önerilerini 7 maddede sıraladı.

İşte Naci Görür'ün önerileri...

I) İSTANBUL’UN DEPREME HAZIRLANMASI: GENEL:

1-İstanbul ve yakın çevresindeki çoğu sanayi kuruluşları ve organize sanayi bölgeleri Marmara Bölgesinin dışına çıkartılmalı, bunun için Anadolu’da uygun ortamlar hazırlanmalı ve teşvik mekanizmaları geliştirilmelidir.

2-İstanbul’a nüfus celbedecek olan yatırmlar dudurulmalı ve İstanbul’dan Anadoluya göç hızlandırılmalı ve devlet eliyle özendirilmelidir.

3-İstanbul’da daha fazla bina ruhsatı verilmemeli imar ve iskan kısıtlanmalıdır.

4-İstanbul’da altyapı ve yapıstoku hızla elden geçirilmeli ve deprem dirençli yapılmalıdır.

5-Bu işleri aksatacak yasalar yerine yenileri çıkartılmalıdır.

6-Bina muayeneleri vatandaş isteğine bağlı olmadan bizzat ve hızla devlet eliyle geçekleştirilmelidir.

7-Deprem dirençsiz binalar bizzat devlet tarafından dirençli hale getirilmeli veya yıkılıp yeniden yapılmalıdır. Eğer vatanda da işin içine sokulacaksa, uzun süreli ucuz kredi verilmelidir.