Gündem
03 Haz 2011 12:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:25

MUZIR KURULU'NUN SAKINCALI FOTOĞRAFI HANGİ ÜNLÜ SANATÇIYA AİT?

Başbakanlık Muzır Kurulu'nun Size Dergisi'ni sakıncalı saymasının nedeninin ünlü bir sanatçının fotoğrafları olduğu çıktı.

Dergi, hazırladığı klip ünlü video sitesi Vimeo’da bir ay içerisinde iki buçuk milyon defa izlenen sanatçı Gray Agent ile yapılan röportajda kullanılan fotoğraflardan dolayı sakıncalı bulundu.

Muzır Kurulu’nun oy birliğiyle sakıncalı olduğuna karar verdiği Size Dergisi kendisini “Sıkıcı (sanat), sıradan (moda), fırsatçı (urbanlife), ikiyüzlü (iki ayrı kapaklı), taklitçi (tasarım), röntgenci (röportaj) mecmua” olarak tanımlıyor. Kent kültürü dergisi olan Size okuyucularına sürpriz olsun ve espri olsun diye siyah poşet içinde dağıtılıyor. Gray Agent ile röportaj yapan dergi Agent’e ait sayfalarda çok sayıda fotoğraf kullandı. Bu fotoğraflar da kurul tarafından sakıncalı bulundu.

Derginin kurucusu Çağın Türker, kararın ardından aradığı Muzır Kurulu ile görüştü ve ilginç bir yanıt aldı. Türker, kuruldan kendisine “Birkaç tane fotoğraf vardı, öyle kadınlar falan. Hatta iki tane kadın vardı, öyle sevişiyor gibi hareket yapıyorlardı. Onlar yüzünden bu karar alındı” gerekçesinin iletildiğini söyledi. Türker, “O fotoğraflar bir sanatçının sanat etkinliğinin fotoğrafları” diye yaptığı savunmaya karşı “Ama öyle sevişir gibi sanat mı olur” yanıtını aldığını aktardı.

TGC ’BİRAZ TAHAMMÜL’ DEDİ
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Size ve Harakiri dergilerine yönelik kararı yaptığı açıklamayla kınadı. Yasa gereği Kurul’da üye bulundurması gereken TGC’nin kurulun oluşumuna ve yetkilerine karşı olduğu için üye bildirmediği belirtildi ve karar “demokrasi ve çağdaş değerler açısından endişe verici” olarak değerlendirildi.

“Poşete giren dergilerin sahiplerine KDV dahil toplam satış fiyatının yüzde 40’ı kadar Toplu Konut Fonu’na ödeme yapma zorunluluğu bulunması, basına, içeriği nedeniyle idari ceza verilmesi sonucunu doğurduğu için karanın Anayasa’ya aykırı olduğu” da belirtildi. Açıklamada, “Demokrasinin tahammül etme sanatı olduğunu hatırlatıyor ve karikatürle mizaha ‘biraz tahammül’ diyoruz” denildi.

GAZETE HABERTÜRK / İNAN GEDİK