Gündem
31 Tem 2014 11:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:31

Mutlu yazmasın, Özdil konuşmasın, Ulusal Kanal görmesin!

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun CHP tabanındaki rahatsızlığı yönetimi harekete geçirdi.İşte bulunan formül...

Vatan yazarı Hüseyin Yayman, ünlü anketçi Hakan Bayrakçı ile konuştu. Tabandaki Ekmel Bey rahatsızlığının, sandıkta boykota veya oyların bölünmesine yol açacağını gören CHP yönetimi bakın ne çözüm bulmuş..

İŞTE HÜSEYİN YAYMAN'IN O YAZISI

İhsanoğlu neden sinerji yaratamadı?

CHP’nin durumunu ortaya koyan saptamayı Birgül A. Güler yaptı. Birgül Hoca, partinin cemaatle ittifakına ilişkin ‘Cemaatle işbirliği, ateş denizinden çıkmak için mumdan gemilere binmekti. Mumdan gemiler ateş denizinde ne olursa, seçimden sonra da o oldu’ dedi.  Gerçekten de CHP’nin seçimlerde Gülen Hareketiyle yaptığı koalisyon beklenen faydayı sağlamadı. Hatta bazı yerlerde negatif etki yaptı.

SONAR’ın Cumhurbaşkanlığı araştırması dün Aydınlık’ta yayınlandı. Karasızlar dağıtıldıktan sonra Tayyip Erdoğan yüzde 53.3, Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.4, Selahattin Demirtaş yüzde 8.3  oranında bir oy alıyor. Karasızlar sandığa gitmez ve katılım düşük olursa Erdoğan’ın oyu daha yükselebilir.

Çatı aday neden sinerji yaratamadı?

SONAR’ın sahibi Hakan Bayrakçı’yla anketin rakamlara yansımayan yönlerini konuştuk.  Bayrakçı 10 partinin birleşmesinin oy artışı sağlamadığını bu sonucun ise İhsanoğlu’nun sinerji yaratamamasından kaynakladığını ifade ediyor.

İhsanoğlu’nun, CHP/MHP bloğunun yerel seçimde aldığı oyu dahi alamadığını belirten Bayrakçı ‘Ekmel beyin iyi bir insan olduğunu ancak halka kendisini dinletemediğini, beş dakikalık konuşmada cümlelerin sonunu getiremediğini, politikacılık bir tarafa devlet adamlığı konusunda dahi performansının düşük olduğunu’ öne sürüyor.

Bayrakçı, İhsanoğlu isminin böylesi bir yarış için uygun aday olmadığını, CHP tabanının 1/6’sının, MHP tabanının ise 1/4’nin çatı adaya oy vermeyeceğini söylüyor. Yerel seçimde iktidar partisinin yüzde altı oy kaybettiği ancak çatı adayın ‘düşük profil’ olması sebebiyle Erdoğan’ın bu kayıplarını yerine koyduğunu dile getiriyor.

‘Aleviler kerhen oy verecek’

CHP’nin  oyunun yarısının Alevilerden geldiğini, partinin omurgasını Alevi seçmenin oluşturduğunu  ancak bu insanların hassasiyetlerinin dikkate alınmadığını belirten Bayrakçı, Alevilerin bu seçimde İhsanoğlu’na ‘kerhen oy vereceklerini ancak yine de 1/5’nin sandığa gitmeyeceğini’ söylüyor.
Alevilerin, İhsanoğlu’nu desteklemek amacıyla değil, Kılıçdaroğlu zor durumda kalmasın diye sandığa gideceğini ifade eden Bayrakçı, ‘çatı adayın yüzde 40’ın altında kalması durumunda Kılıçdaroğlu’nun istifa etmesi gerektiğini’ iddia etti.
 
‘Cemaatle işbirliği  fayda sağlamıyor’...

Hakan Bayrakçı ile CHP’nin cemaat açılımını da konuştuk. Bayrakçı, ‘CHP’nin Gülen hareketiyle işbirliğinin efektif bir fayda sağlamadığını ancak medya imkanları sunduğunu’ dile getiriyor.

Gülen  Hareketinin oyunun maksimum yüzde 1-2 olduğunu ancak hareketin hinterlandının büyük olduğunun altını çizen Bayrakçı, CHP’ye sağlanan imkanlar nedeniyle böyle bir işbirliğine gidildiğini ifade ediyor.

Mutlu yazmasın, Özdil konuşmasın, Ulusal Kanal görmesin

SONAR’ın anketi CHP/MHP koalisyonunu resmini ortaya koyuyor. Gelinen noktada CHP’de egemen yaklaşım, mevcut tabloyu iyileştirmek için çalışmak yerine ‘Mustafa Mutlu olumsuz yazmasın, Yılmaz Özdil adayla ilgili konuşmasın, Ulusal Kanal muhalif yayın yapmasın’  noktasında.