Politika
11 Ara 2021 14:21 Son Güncelleme: 11 Ara 2021 15:41

Mustafa Şentop'tan erken seçim açıklaması!

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, erken seçim tartışmaları için, "Kararı bir cumhurbaşkanı alacaksa, tekrar aday olup halkın karşısına çıkacaksa, kendi süresini niye kısaltsın?" ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şentop, erken seçim tartışmalarıyla ilgili olarak, "Kararı bir cumhurbaşkanı alacaksa, tekrar aday olup halkın karşısına çıkacaksa, kendi süresini niye kısaltsın? Önümüzde 1-2 sene var, ben yine adayım, o zaman önümüzdeki süreni niye bırakıyorsun denmez mi?" ifadelerini kullandı.

ERKEN SEÇİM TARTIŞMALARI

Erken seçim için çok ağır şartlar konulmuş. Türkiye'nin temel problemi istikrarsızlıktı. Hiçbir dönem tam olarak öngörülen süresi içinde tamamlanarak bitmiş değiş 2002'den önce. Hükümetler istikrarsızlıktan değişime uğramış. Biz yeni sistemde istikrarı düşündük. Erken seçimle ilgili de bir hüküm konuldu. Olağanüstü tıkanıklıklar olabilir, bunların çıkış yolu halka gitmektir. Siyaseten bunu anlamlı kılacak bir şey yok.

"CUMHURBAŞKANI ERKEN SEÇİMLE KENDİ SÜRESİNİ NEDEN KISALTSIN"

Daha önce seçim kazanamamış ve muhalefette bulunan siyasetçilerin seçim yapılsın talepleri anlaşılabilir ama benim Meclis Başkanı olarak yeni anayasa düzenlemeleri dikkate alarak söyleyeceğim şudur. Kararı bir cumhurbaşkanı alacaksa, tekrar aday olup halkın karşısına çıkacaksa, kendi süresini niye kısaltsın. Önümüzde 1-2 sene var, ben yine adayım, o zaman önümüzdeki süreni niye bırakıyorsun denmez mi?

SEÇİM KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ

Seçimden en az bir yıl önce seçim kanunu değişikliği yapılması gerekiyor. Haziran ortalarında seçim 2023 olacağına göre, 2022 haziran ortalarına kadar değişikliğin yapılması gerekir. O anlamda vaktin sınırlı olduğunu ifade etmek isterim. Muhtemelen gelecektir değişiklikler.