Gündem
16 Şub 2014 20:10 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:56

Mustafa Sarıgül kazanırsa Türkiye'de deprem olur!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı için verilen mücadele, İngiliz The Telegraph gazetesinde çok geniş bir habere konu oldu.

Telegraph, Istanbul’da CHP’li aday Mustafa Sarıgül’ün Ümraniye’de seçim kampanyasını izledikten sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “kendi arka bahçesinde küçük düşürülme olasılığı ile karşı karşıya bulunduğu” görüşünü öne sürüyor ve Sarıgül’ün kazanması durumunda “tüm Türkiye’de deprem olacağını” savunuyor.

Telegraph, “Türkiye’deki seçimler: Erdoğan’a darbe vurmayı uman adam ile kampanya yollarında” başlığıyla verdiği İstanbul kaynaklı, geniş habere Erdoğan için “Türkiye’nin siyasetine on yılı aşkın bir süre hakim olduğunu ve ülkenin kurucusu Atatürk’ün ölümünden bu yana en güçlü Türk liderlerinden biri olarak görüldüğünü” belirterek girdikten sonra şu savları dile getiriyor:

“Ancak şimdi, 2003 yılından bu yana başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan sadece, kendisini eskiden en sadık müttefiklerinin bazıları ile bir güç mücadelesine içine sürükleyen ve en yakın çevresindeki kişileri içerisine alan bir yolsuzluk soruşturması nedeniyle 11 yıllık liderliğinin en ciddi kriziyle karşı karşıya değil. İlk defa gerileyen popülaritesi ile seçimlerde kendi arka bahçesinde küçük düşürülme olasılığıyla da karşı karşıya.”

İstanbul’un, Erdoğan’ın siyasi kariyerinde taşıdığı öneme vurgu yapan Telegraph, Sarıgül’ü kazanması durumunda “Tüm Türkiye’de deprem olur” diye düşünüyor. Sarıgül’ün ise, kazanabileceğini kanıtlamak amacıyla kampanya sürdürdüğünü kaydeden gazete Sarıgül’ün Ümraniye’deki seçim çalışmalarından edindiği izlenimleri, “Türkiye’deki refah yıllarından sonra gece kondular yerine bloklar aldı. 57 yaşındaki Sayın Sarıgül’ün popülist cazibesini sergilerken sarı çiçekler taşıyıp sarı bluzları giyen kadınlardan oluşan küçük bir ordu toplanıyor” sözleriyle aktarıyor.

Telegraph “yolsuzluk iddialarından zarar gören” Erdoğan’ı hizmet ile güç mücadelesinin “zayıflattığını, seçmen desteğinin azaldığını” öne sürdüğü haberinde Erdoğan’a baskının, Gezi olaylarından sonra biriktiğini savunarak, Sarıgül’ün de Gezi ölümlerinin belediyenin “yanlış kararları sonucunda meydana geldiğini“ söylediğine de dikkat çekiyor.

“BİZ TÜRKİYE’NİN PEK DEMOKRATİK OLMADIĞI OLGUSUNU GÖZARDI ETTİK”

Başbakan Erdoğan’ın dış istihbarat örgütlerine ve “paralel” devlete yönelik suçlamalarını yansıtan gazete, Erdoğan’ın arda ardına gelen üç “ezici” seçim zaferinden sonra “demokratik lider” olarak elde ettiği “küresel itibar”ı anımsatarak, “Ancak protestoların baskılanması, batılı müttefiklerinin hevesinin soğumasına neden oldu. Bir Whitehall (İngiliz başbakanlığı) yetkilisi, ‘Erdoğan model bir İslami lider olarak övülüyordu ancak bizler, Türkiye’nin pek demokratik olmadığı olgusunu gözardı ettik’ dedi.”