Gündem
14 Mayıs 2012 18:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:39

MUSTAFA BALBAY'DAN SİLİVRİ CEZAEVİ'Nİ GEZEN GAZETECİLERE SİTEM!

Mustafa Balbay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile Silivri Cezaevi'ni gezen 12 gazetecinin yazdıklarına sitem etti.

''Ergenekon'' davası kapsamında tutuklu yargılanan CHP İzmir Milletvekili Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mustafa Balbay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte 12 köşe yazarının Silivri Cezaevi'ni gezmelerinin ardından yazdıklarına sitem etti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dinlenilen gizli tanık ''Akdeniz'', daha sonra sanıkların sorularını yanıtladı.

Gizli tanık, ''Büyük Anadolu Hareketi'', ''Kırmızı Gülün Adı Var (KGAV)'' adıyla hazırladığını söylediği internet sitelerine koyması için kendisine emekli Albay Ergüder Ökten tarafından verilen DVD'lerde tutuklu yargılanan CHP Milletvekili Mustafa Balbay ve Tuncay Özkan'ın görüntü ve seslerin yer aldığı konuşmaların bulunduğunu söyledi.

Gizli tanığın bu yöndeki açıklamaları üzerine Mustafa Balbay, ''Sizinle temas kuranlar, benimle görüşüyorlar mıymış-'' diye sordu.

Gizli tanığın, Ergüder Ökten'in Balbay ile görüştüğünü söylediğini ifade etmesi üzerine Balbay, ''Ankara'da yaşamışsınız. Gazeteler herkese açık yerlerdir. Siz de randevu alsanız benimle görüşebilirdiniz'' diye konuştu.

Balbay'ın, ''Size verildiğini söylediğiniz DVD'lerde benimle ilgili hangi içerikte görüntüler vardı- Ben binden fazla televizyon programı yaptım. O programlardan bizim isteğimiz dışında kaydedilmiş olabilir mi- Bunları size kim getirdi-'' sorusuna gizli tanık, ''Bunları bana getiren elektronik istihbaratçı rütbeli biriydi. Söylemlerinizi başka bir organizasyon için toplama noktasındaydılar. Sizin etkili konuşmalarınızla olay farklı bir yöne çekilmek isteniyordu'' şeklinde yanıt verdi.

Balbay'ın, ''4 yıla yakın süredir burada tutukluyuz. İddia edilen terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyoruz. Ergenekon adını duydunuz mu-'' sorusu üzerine de gizli tanık, ''Adı nedir bilemem. 'Silahlı eyleme geçmeliyiz. Bu iş böyle giderse hepimizi topa dikerler' diye konuşuyorlardı'' diye yanıt verdi.

Balbay, askerliğini yaptığı 1982-1983 yılından beri eline silah almadığını belirterek, ''Böyle bir örgütle adımın yan yana anılması bile beni üzüyor. Böyle bir irtibatım olduğuna ilişkin bir bilginiz var mı-'' sorusu üzerine gizli tanık, bilgisi olmadığını ifade etti.

Tuncay Özkan da ''Temmuz 2008'de savcıya verdiğiniz ifadede benim adım geçmiyor. Buradaki ifadenizde benim konuşmalarımın bulunduğu DVD'lerden söz ettiniz. Neden-'' diye sordu.

Gizli tanık, da savcıya verdiği ifadede Özkan'ın adından söz ettiğini ancak kayıtlara geçmediğini anlattı.

-Balbay'ın sitemi-

Bu arada, Mustafa Balbay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile bilikte 12 köşe yazarının 11 Mayıs Cuma günü Silivri Cezaevi'ni gezmelerinin ardından yazdıklarına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Gazetecilerin cezaevinde kolonya ile karşılandığını, gülle uğurlandığını, ancak bunların cezaevinde yasak olduğunu ifade eden Balbay, ''Silivri'ye bakanla gezen gazetecilere sormak isterim'' diyerek, şunları kaydetti:

''Hiçbir öğrencinin gösterilmediği bir okulu gezip, 'eğitim mükemmel' diye bilir misiniz- Hiçbir hastayla temas kurmadan hastaneyi dolaşıp 'herkes çok iyi tedavi oluyor' diyebilir misiniz- Bunlara yanıtınız 'evetse', elbette 10 bin kişinin kaldığı cezaevini gezip hiçbir tutuklu ile görüşmeden 'koşullar çok iyi', '1980'den bu yana ilerleme olmuş', 'yetmez ama olumlu adımlar var' yorumları yapabilirsiniz. Ben olsaydım Bakan'a şunu söylerdim: 'Karşılıklı kabulle, kimi tutuklularla görüşmeden Silivri yorumu yapmayız'.

Gazetecilerin görüşlerine saygım var ama, sitem ediyorum.''

Duruşma, gizli tanığın dinlenilmesiyle devam ediyor.