Gündem
11 Nis 2013 14:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:07

MUSTAFA BALBAY HAKİMİ KIZDIRDI! ORGAN NAKLİ Mİ YAPTINIZ?

Ergenekon Davası'nın bugün görülen 283. duruşmasında, tutuklu sanık Mustafa Balbay hakimi kızdırdı..

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’de görülen 67’si tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası’nın 283. duruşması başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal, gazeteci Tuncay Özkan ve eski Özel Harekat Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in de aralarında bulunduğu 47 tutuklu sanık hazır bulundu.


BAŞBUĞ KATILMADI
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, YAŞ üyesi Orgeneral Nusret Taşdeler ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün de aralarında bulunduğu 20 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Kemal Alemdaroğlu ve başka suçlardan tutuklu Sami Hoştan ve Yalçın Küçük de duruşmada hazır bulundu.


BAŞKAN İZLEYİCİLERİ UYARDI
Cumhuriyet Savcıları Nihat Taşkın, Murat Dalkuş ve Mehmet Ali Pekgüzel’in de hazır bulunduğu duruşma saat 10.18’de başladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, "8 Nisan tarihinde yaşanan olayların ardından bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. İzleyiciler sessiz sessiz duruşmayı izlemek durumundadırlar. İzleyiciler tepki gösterirlerse istemediğimiz tedbirlere başvurmak zoruda kalacağız" diyerek izleyicileri duruşma düzenini bozmamaları konusunda uyardı. Özese, usule ilişkin beyanlarının alınmasının ardından esas hakkındaki mütalaaya ilişkin sanık ve avukatların savunmalarının alınacağını söyledi.


"KAMUOYUNA AÇIKLIK İLKESİ İHLAL EDİLMEKTEDİR"
Yaklaşık 50 sanık avukatının hazır olduğu duruşmada emekli albay Dursun Çiçek’in kızı İrem Çiçek mahkemenin aleniyet ilkesine aykırı davrandığını belirterek, boş koltuklara dışarıda kalan izleyicilerin alınmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Özese de ,"Boş koltuklara izleyici alalım" dedi. Söz alan tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük’ün kızı Zeynep Küçük, "Kamuoyuna açıklık ilkesi ihlal edilmektedir. Basın mensuplarının bulunduğu bölümde 80 koltuk boş. 80 koltuğa dışarıda kalan yurttaş oturabilir" dedi. Mahkeme Başkanı Özese de ," Basın mensupları burada. Aleniyet sağlanıyor. Tartışmayalım" diye cevap verdi.


6 TUTUKSUZ SANIK SAVUNMASINI SUNDU
Mahkeme Başkanı Özese, davada yargılanan tüm tutuklu sanıklara 2 bin 271 sayfalık iddianamenin dijital ortamda teslim edildiğini belirterek, davanın tutuksuz sanıklarından Gazeteci Güler Kömürcü’nün de aralarında bulunduğu 6 tutuksuz sanığın esas hakkındaki savunmasını mahkemeye sunduğunu belirtti.


SAKIK’IN, TİMURTAŞ BEYANI DOSYADA
Mahkeme Başkanı Özese, Ergenekon Davası’nda tanık olarak dinlenen PKK’nın ikinci adamı Şemdin Sakık’ın mahkemeye 4 Nisan 2013 tarihinde dilekçe sunduğu ve dilekçesinde PKK itirafçısı Adil Timurtaş hakkında beyanda bulunduğunu tutanaklara geçirdi. Savcı Pekgüzel, "Esas hakkındaki mütalaamızı aynen tekrar ederiz. Mütalaamız yönünde karar verilmesini talep ediyoruz" dedi.


DANIŞTAY AVUKATI: KURTER, ESEN VE YILDIRIM CEZALANDIRILSIN
Esas hakkındaki mütalaaya karşı görüşü sorulan Danıştay’ı temsilen katılan Hazine Avukatı Perihan Özcan, savcının beraat kararı istediği Danıştay saldırısıyla irtibatlı olduğu iddia edilen tutuksuz sanıklar Salih Kurter ve Süleyman Esen’in cezalandırılmasını talep etti. Avukat Özcan, "Kurter ve Esen’in Danıştay saldırısının azmettircisi olduğu kanaatindeyiz. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi de sanıklara ceza vermiştir. Bu nedenle cezalandırılmalarını talep ediyoruz" dedi.
Ayrıca yine Danıştay Saldırısı ile irtibatlı olduğu iddia edilen tutuklu sanık Osman Yıldırım’ın da diğer sanıklar gibi 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını talep etti.


DÖNMEZ’İN MİKROFONU KAPATILDI
Söz alan Tutuklu sanık Mustafa Dönmez’in, mütalaayı ve savcıları eleştirmesi üzerine Mahkeme Başkanı Özese tarafından bir kaç kez uyarıldı. Dönmez’in savcılara yönelik sarf ettiği sözleri üzerine mikrofonu kapatıldı. Tutuklu sanık İşçi Parti Erkan Önsel de, esas hakkındaki son savunması alınana kadar davalardan men edilen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in salona getirtilmesini istedi. Mahkeme Başkanı Özese de usule ilişkin beyanların alınmasının ardından esas hakkındaki savunmalara geçileceğini ve Perinçek’in de salondaki yerini alacağını ifade etti.


BALBAY DÜRBÜN TALEP ETTİ
Tutuklu sanık CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise avukatların, ’Avukatlar Günü’nü’ kutlayarak başladığı konuşmasında "Türkiye’de sadece onlar hukuksuzluğa karşı mücadele ediyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde duruşma salonu içinde barikat olmaz. Bu salonda göz teması kurmak dahi mümkün değil. İzleyici sıraları o kadar uzak ki gelen milletvekillerini görmek için dürbün talep ediyorum. Yargıtay’ın hiçbir ilkesel içtihatını tanımayan savcılar adeta hileye başvurmuşlardır. Savcılar sanki insafa gelmiş de ’Ben seni terör örgütünden cezalandırılmanı istemiyorum ama senin tüm hukuka uygun eylemlerini darbeden cezalandıracağım" diyor. Savcılar "Ergenekon Terör Örgütü’nün varlığı tespit edilmiştir" diyor. Ne örgütü ? Dava dosyasında bulunan bir belgede örgütün 6 organı olduğu yazıyor diğerin de 8 organı olduğu belirtiliyor. Bunu Mehmet Haberal Hoca’ya ’Organ nakli mi yaptınız? diye sordum" diye konuştu.

Balbay’ın bu sözleri üzeri izleyiciler ve milletvekillerinin gülmesine neden oldu. Bu sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Özese Balbay’ı uyararak, konuşmaya böyle devam etmesi halinde mikrofonunu kapattıracağını söyledi. Araya giren Avukat Vural Ergül de mahkeme heyetine "Böyle devam edemezsiniz" dedi. Mahkeme Başkanı Özese de "Nasıl devam edeceğimi sizden mi öğreneceğim" diyererek avukat Ergül’ü uyardı.


’MÜTALAA İDDİA MAKAMINA İADE EDİLSİN’
Balbay, "5 yıl sonra esas hakkındaki mütalaa hazırlandı. Bu mütalaa Danıştay kattillerine beraat, milletvekili, asker ve gazetecilere ağırlaştırılmış müebbet isteyen bir mütalaadır. Bu mütalaanın mahkeme tarafından iddia makamına iade edilmesini talep ediyoruz" dedi. Balbay, "Savcılık, ’Ergenekon’ adlı bir kitap yazmış olan Gazeteci-Yazar Can Dündar’ın iki gün boyunca tanık olarak verdiği ifadelere itibar etmemiş. Ancak Şemdin Sakık ve Osman Yıldırım’ın ifadelerine itibar etmiştir" diye konuştu.


15 VEKİL SALONDA
Öte yandan aralarında Birgül Ayman Güler, Melda Onur, Umut Oran, Ali Özgündüz ve Bülent Tezcan’ın da aralarında bulunduğu 15 CHP milletvekili de duruşmaya izleyeci olarak katıldı. Vekiller ve basın mensupları izleyiciler bölümde duruşmayı takip ediyor. Duruşma Balbay’ın beyanlarının alınması ile devam ediyor.

DHA