Medya
18 Oca 2022 12:25 Son Güncelleme: 18 Oca 2022 13:00

'Müslüm Gürses senfonik şarkıları' kavga çıkardı! Melek Mosso ünlü menajerin fikrini mi çaldı?

Ali Eyüboğlu, Nilüfer’in menajerliğini yapan Nurcan Karaca’nın paylaşımı üzerinden dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, Nilüfer’in menajerliğini yapan Nurcan Karaca’nın paylaşımı üzerinden dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Karaca’nın, “Hırsızlık sadece eşya çalmakla olmuyor” ifadelerine dikkat çeken Eyüboğlu, “Karaca’nın isim vermeden takipçilerine şikayet ettiklerinin kimler olduğunu öğrendikten sonra onlara da cevap hakkı tanıdım ve takdiri size bıraktım” ifadelerini kullandı.

Ali Eyüboğlu’nun ‘Müslüm Şarkıları İçin Senfoni Savaşı’ başlıklı yazısı şöyle:

“Eylül ayında bu yaz hayata geçirmeyi planladığım projenin kadrosunda yer alması için bir sanatçı ve menajeriyle toplantı yapmıştık. Kadın projeyi duyunca o kadar etkilendi ki bir anda kendi projesi gibi ‘Kadroda başka isim istemem, şöyle olacak, böyle olacak’ tarzı cümleler kurmaya başlayınca kontrol edilemez hırsı, menajerinin güven vermeyen tavırları nedeniyle onlarla yürümemeye karar verdim.

O taraftan etik dışı bir hamle bekliyordum zaten ve yanılmadım. Geçen gün basına açıklama yapmış, bu yaz büyük bir projesi olduğuna dair... Ve evet sadece bir kelimeyi genelleştirip resmen benim projemi kendi projesi diye açıklamış.

Hırsızlık sadece eşya çalmakla olmuyor, fikir çalmak da hırsızlık! Biliyorum ki insan yaratamaz, yoktan bir şeyi var edemez, ancak var olanı dönüştürebilir, farklı yorumlayabilir... Mutlaka bir şeyden ilham alarak yeni bir şey üretebilir. Ama anlatılan bir projede yer alamadılar diye projenin bir yerini genelleştirip kendi projeleri olarak hayata geçirmeye çalışmak ilham almanın ötesinde artık resmen hırsızlık!”

FİKRİNİ KİM ÇALDI?

Facebook’ta karşıma çıkan bu satırları yazan Nilüfer’in menajerliğini yaptığı yıllarda tanıdığım Nurcan Karaca...

Geçen sene ‘Murathan Mungan Şarkıları Senfonik’ projesini yapan Karaca’nın epeydir ‘Müslüm Gürses Senfonik Şarkılar’ için çalıştığını biliyordum, ama fikir hırsızlığıyla suçladığının kim olduğunu anlamadım. Öğrenmek için aradığım Karaca, şunları söyledi:

“Senfoni orkestrası eşliğinde ‘Müslüm Gürses Şarkıları’ projem için düşündüğüm isimlerden biri Melek Mosso’ydu. Menajeri Müge Sezen ve şarkıcıyla bir araya gelip, projeyi anlattım. Melek Mosso projeye çok yükseldi. ‘İşte yıllardır aradığım ve beklediğim proje’ dedi. Müslüm Gürses’in varislerinden yasal izin alarak hazırladığım projeyi kendisine satmamı istedi. Projeyi bir sanatçıyla değil birçok isimle birlikte yapmak istediğimi söyleyip, teklifini reddettim. Melek Mosso, kısa bir süre önce Müslüm Gürses adını kullanamayacağı için bu yaz senfonik arabesk şarkılar projesi olduğunu açıklayınca kendisine, menajerine mesaj attım, yapılanın fikir hırsızlığı diye.”

MELEK MOSSO: AYNI PROJE DEĞİL

Bunun üzerine önce Melek Mosso’nun bu yaz senfoni orkestrasıyla arabesk şarkılar söyleyeceği projeyle sevenlerinin karşısına çıkacağını müjdelediği video’yu bulup, izledim. Sonra, menajerine ve şarkıcıya mesaj atıp, Karaca’nın iddialarını sordum. Telefonla arayan menajer, şarkıcıyla konuşup, ortak bir yanıt vereceklerini söyledi. Ertesi gece Melek Mosso’dan gelen yanıt şuydu:

“Nurcan Hanım’ın bize getirdiği proje güzel bir projeydi, ancak projenin hayata geçirilmesi benim müzisyen kimliğimle örtüşmedi. Temelde senfonik projelerin solist, şef ve aranjör ile yürütülmesinin müzik adına daha yararlı olacağını düşünüyorum. Bugün pek çok sanatçı senfoni ile kendi albümlerini veya farklı müzik tarzlarını icra etmişlerdir. Yani kimse atomu parçalamadı. Yüzlerce örneği YouTube’da mevcut. Kendisi düşünülmemiş bir şeyi düşünmüş değil. Müslüm Gürses şarkılarını senfonik düzenlemekle Türk arabesk tarihinin kültlerini, yaşayan sanatçılarla düzenleyip, farklı sanat dallarıyla (dans ve görsel sanatlar) sahnede harmanlayarak gösteri yapmak, bence aynı proje değil.”

Karaca’nın isim vermeden takipçilerine şikayet ettiklerinin kimler olduğunu öğrendikten sonra onlara da cevap hakkı tanıdım ve takdiri size bıraktım.

Yazının tamamı için tıklayın!

ETİKETLER
#ali eyüboğlu