Medya
07 Tem 2014 04:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:24

Murat Ülker, Turkcell için elini cebine attı!

Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Turkcell’in Türk kalması sürecinde sona doğru gidiliyor.

Turkcell’deki yüzde 13.8’lik hissesini Rus Altimo’dan geri almak için 1.6 milyar dolara ihtiyacı olan Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet'in bir süredir, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ile yürüttüğü görüşmelerde gelinen noktayı Milliyet ekonomi yazarı Songül Hatısarü köşesine taşıdı.

İşte "Murat Ülker, Turkcell için elini cebine götürüyor" başlıklı yazıdan bir bölüm:

Turkcell ile finansman görüşmeleri yürüten Yıldız Holding iştiraki Gözde Girişim, kayıtlı sermaye tavanını 1 milyar TL’den 2 milyara çıkarıyor. Gözde Girişim’in ikinci adımda ise sermaye artırımı için aralarında Murat Ülker’in de bulunduğu ortaklarına başvurması bekleniyor

Türkiye’nin en büyük şirketlerinden Turkcell’in Türk kalması sürecinde sona doğru gidiliyor. Turkcell’deki yüzde 13.8’lik hissesini Rus Altimo’dan geri almak için 1.6 milyar dolara ihtiyacı olan Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet bir süredir, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ile görüşmeler yürütüyordu.
Geçtiğimiz günlerde konunun birkaç aydır gündemlerinde olduğu açıklamasını yapan Murat Ülker, “Ödenmesi gereken Karamehmet’in borcu. Yani biz, Turkcell’i satıyor-alıyor değiliz. Turkcell’in ortaklarından biri çıkıyor, hisselerini alıyor da değiliz. Gözde bu işe ticari bakıyor. Ama Turkcell’in yerli kalması adına memlekete faydamız olursa seviniriz” demişti.
Sözler, Murat Ülker’in senaryoyu Karamehmet’e verecekleri kredinin geri ödenmesi üzerine kurduğunu gösteriyor. Ancak tabii ki borcun geri ödenememesi durumunda Ülker’i doğal olarak ortaklar arasında görürüz.

Süre ay sonunda doluyor
Neden mutlu sona gidildiğine dönersek, tarafların müracaatı üzerine İngiliz Yüksek Mahkemesi, Karamehmet’e Rus Altimo’ya 1.6 milyar dolar’lık borcunu ödemesi için tanıdığı süreyi temmuz sonuna kadar uzatmıştı. Finansman yapılandırması için yerli yabancı bankalarla görüşen Ülker, görünen o ki bir yandan da sermaye artırımına hazırlanıyor. Ülker, operasyonu küçük şirketleri ortaklık yoluyla büyütmek, problemli durumlarda devreye girerek stratejik ortaklıklar kurmak üzere konumladığı Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı üzerinden yürütüyor.
Karamehmet ile yürütülen görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ise Gözde Girişim’in finansal verilerine bakınca anlıyoruz. Zira, mevcut durumda şirketin 385 milyon TL tutarında ödenmiş sermayesi var. Kayıtlı sermaye tavanı ise 1 milyar TL. Gözde’nin ana sözleşmesine göre kayıtlı sermaye tavanı 2015 yılının sonuna kadar geçerli. Buna karşın Gözde, geçen cuma KAP’a yaptığı bildirimde kayıtlı sermaye tavanını 1 milyardan, 2 milyara yükseltmek için SPK’ya izin başvurusunda bulunduğunu açıkladı.

Görünen o ki Gözde, Turkcell’e hazırlık yapıyor. işlemler tamamlandığında kaynak Turkcell’e aktarılacak. Şirketin reklam sloganı olan “Hayat paylaşınca güzel” bu kez Turkcell için geçerli olacak! Turkcell böylelikle, Rus Altimo’ya borcunu ödeyecek, Gözde de Turkcell kendisine yükümlüğünü yerine getirene kadar Turkcell’in stratejik partner olacak. Bu kadar büyük bir operasyon sonrasında Ülker’den bir ismin yönetim kuruluna girip girmeyeceği merak konusu.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ