Medya
04 Ara 2020 10:53 Son Güncelleme: 04 Ara 2020 10:55

Murat Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na 2 kritik soru

Posta yazarı Murat Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na iki konuda soru yöneltti. Çelik, soruları ve Kılıçdaroğlu'nun cevaplarını okuyucularıyla paylaştı.

Posta gazetesi yazarı Murat Çelik, bugünkü köşesinde "Kılıçdaroğlu'na 2 kritik soru" başlıklı bir yazı kaleme aldı. "Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na dün yazılı olarak iki soru yönelttim. Sorularımı CHP Genel Başkan İletişim Koordinatörü Ömer Topsakal vasıtasıyla gönderdim. Yanıtlar da akşamüstü aynı yolla geldi" diyen Çelik, şunları kaydetti:

CHP Lideri’ne yönelttiğim ilk soru ve Kılıçdaroğlu’nun yanıtı şöyle:

Haziran 2018’de Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerine verdiğiniz demeçlerde sözünü ettiğiniz Anayasa değişiklik çalışmaları tam olarak nedir? Bugün gündeme getirilen iddiayla tartışılan metin, o gün bahsettiğiniz çalışma mıdır?

Bu arada 2018 seçimleri geldi. Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin tümü çoğulcu demokrasi, yargı bağımsızlığı, hak ve özgürlüklerin güvencesi, demokratik bir anayasal düzen inşası konusunda hemfikirdi. İttifak partilerinin görüşmeleri sırasında bu konulara da temas edildi, az önce ifade ettiğim ortak noktalar görüşüldü. Ancak ittifakın kurumsal olarak bir Anayasa çalışması olmadı. Böyle bir metin de hazırlanmadı...

...

Anayasa’nın ilk dört maddesiyle ilgili sizin şahsi, CHP’nin de kurumsal ve resmi görüşleriniz nelerdir? Bugüne kadar bu dört maddede değişiklik hiç konuşuldu mu, bundan sonra yapılacak çalışmalarda ilk dört madde yer alabilir mi?

- Anayasa’nın ilk dört maddesi ile ilgili benim görüşüm ile CHP’nin kurumsal görüşü arasında hiçbir fark yoktur ve olamaz. Anayasa’nın ilk dört maddesi Cumhuriyetin kuruluş felsefesini, kurucu iradeyi temsil eder; değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Biz bunu her aşamada ısrarla ifade ettik...

Yazının tamamı için tıklayınız