Medya
06 Tem 2015 12:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:42

Murat Bardakçı'dan Reza Zarrab çıkışı: Yalısını yıkmayın!

Boğaz'daki tarihi yalılarda kanuna aykırı restorasyon yapan Reza Zarrab'a, tarihçi Murat Bardakçı sahip çıktı.

Reza Zarrab, tarihi yalılarda kanuna aykırı olarak fazladan kat çıkmış, binaların dış cephesinde de belirgin değişiklikler yaptırmıştı. Tepkiler üzerine inceleme başlatan Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu, kaçak kat ve asansörün yıkılmasına karar verdi. Ayrıca 80 bin lira para cezası kesildi.

"REZA'YI TANIMAM"
Tarihçi Murat Bardakçı, Reza Zarrab'a sahip çıktı. Bardakçı, konuyla ilgili kaleme aldığı uzun yazısına "Reza Zarrab’ı hiç tanımadım, bir defa olsun görmedim, karşılaşmadım, müşterek tanıdıklarımızın olması mümkündür ama tek bir ortak dostumuzun bulunduğunu bile zannetmiyorum, zira tamamen farklı çevrelerin mensubuyuz" diye başladı.



Bardakçı'ya göre Zarrab'ın yaptığı değişikliklere müdahale edilmemeli;

ESKİSİ Mİ DAHA GÜZEL YENİSİ Mİ

Şimdi, mâlûm yalıların kime ait olduklarını ve diğer önyargıları bir tarafa bırakalım, binaların restorasyon öncesi ve sonrası fotoğraflarını önümüze koyalım ve “Eskisi mi yoksa yenisi mi daha güzel, daha şık ve estetik olmuş?” diye kendi kendimize soralım...

RESTORASYON SONRASI GÖRÜNTÜLERİNİ BEĞENDİM

Ben böyle yaptım, seneler öncesinden zaten bildiğim iki yalının resimlerini yanyana koyup baktım ve binaların kaçak, ruhsat dışı yahut daha başka usulsüzlüklerle yapıldığı söylenen restorasyon sonrası görüntülerini daha beğendim. Eskiden sarı renkli olan, sefertası şeklinde ve bir balıkçı restoranını andıran yalı bir hâle girmiş gibi idi, yanındaki beyaz yalı ile arasındaki görüntü uyumsuzluğu da mümkün mertebe azalmıştı.

ÇOĞUNUZ BENİM GİBİ DÜŞÜNECEK

Aynı mukayeseyi siz de yaptığınız takdirde, çoğunuzun benim gibi düşüneceğine eminim...