Gündem
08 Nis 2013 23:02 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:07

MÜMTAZER TÜRKÖNE: KÜRTLERİ TÜRKLER DEĞİL DEVLET EZDİ!

Zaman yazarı Türköne, Genç Siviller'in düzenlediği forumda çözüm sürecini değerlendirdi.

Genç Siviller tarafından Kürtlerin beklentilerini, Türklerin hassasiyetlerini ve Türk sorununu konuşmak amacıyla düzenlenen Diyarbakır Forumu'nda konuşan Zaman yazarı Mümtazer Türköne, "Türküm. Eğer benim tercihim olmayan şeyleri bir üstünlük vesilesi olarak kullanıyorsam buna ırkçılık denir, ama ben Türk olmamı değiştiremem. Türk veya Kürt olmak doğuştan geliyor. Kürtler, doğumdan itibaren elde ettikleri kimliklerinin yok sayılmasına itiraz ettiler. Siz Türkleri, doğuşlarından itibaren kazandıkları özelliklerinden dolayı suçladığınız zaman bu, ırkçılık olur. Yani ben Kürtleri Türk olarak ezmedim. Kürtleri ezenler Türkler değil. Bunun farkını anlayın. Bunu yapan devlet" dedi.

"KÜRT SORUNU, TÜRK KİMLİĞİNİ SAVUNMA DURUMUNA SOKARAK ÇÖZÜLMEZ"

Türk sorununun aslında sosyal olduğunu ifade eden Türköne, "Kürt sorunu etnik bir sorun, ama Türk sorunu değil. Etnik kökenle takıntılı bir tavır değil. 2007 yılında devletin zorunlu asimilasyon politikası bitti. Devlet kendisini restore etmek için bunlardan vazgeçti. Türkiye yeniden toparlanıyor. Kürt sorunu, Türk kimliğini savunma durumuna sokarak çözülmez. Böyle bir karşıtlık yaratmak çok yanlış. Kürt sorunun çözümünden bir Türk savunması yaratılmamalı. Tepkiler duygusal. Bu tepki yaratılmamalı. Ortak paydalar, geçmiş, ortak gelecek kuvvetle vurgulanmalı.

"MİLLET OLMAK BİRAZ DA UNUTMAKTIR"

Tarih her zaman yeniden yazılır. Ortak bir dünyayı paylaşarak bir arada yaşamak, kader birliğini sürdürmek bazı şeyleri hatırlamak, bazı şeyleri unutmaya bağlıdır. Millet olmak biraz da unutmaktır. Ortak paydalar vurgulanmalı. Kürt sorununun en şiddetli evresi yaşanıyor. Uzun sürmez. Sabırlı olunmalı, yangına körükle gidilmemeli. Türkiye'nin batı kesimlerinde, belirsizliği, cevabı verilmeyen soruların, entrikanın karşılığı olan duygusal bir patlama yaşanıyor. Kendiliğinden, çok kısa bir zamanda soyut şeyler somutlaştığında sönecek ve kaybolacaktır. En çok ihtiyaç duyduğumuz şey sabır, empati ve tahammül" şeklinde konuştu.


Türköne, MHP ile rekabete girebilmek için CHP'nin bugüne kadar keşfetmediği Türkleri keşfettiğini, iki parti arasında Türklük üzerine bir rekabet başladığını belirtti.

NİŞANYAN: "SÜREÇ BAŞARILI OLURSA ERDOĞAN YÜZDE 60 OYLA CUMHURBAŞKANI OLUR"

Diyarbakır Forumu'nda konuşan yazar Sevan Nişanyan, "Barış süreci başarılı olduğu takdirde siyasi sonucu muhtemelen Tayyip Erdoğan'ın yüzde 60 küsur oyla cumhurbaşkanı seçilmesi olacaktır. Bu CHP, MHP gibi partilerin ölümle karşı karşıya gelmeleri demektir. Bu partilerin varlık nedeni kalmıyor. Memlekette bir Türk sorunu var. Türk ulusal kimliğinin yeniden tanımlanması memlekette nüfusun yüzde 30-40'a gelen kesimin işine gelmiyor. Bundan ötürü kendilerini mağdur hissediyorlar. Kurulu dünyalarının yıkılmakta olduğunu düşünüyorlar. Sonuçta böyle bir olgu var. CHP ve MHP de varlığını sürdürecekse bu Platform üzerinden sürdürecektir. Başka bir oyun yok ki, ellerinde" dedi.

Nişanyan, "5 yıl önce Diyarbakır'da Türk sorunu hassasiyeti üzerine toplantı yapılacak ve burada Türklerin hassasiyetlerini anlatma sana verilecek diyecek kişinin aklından zoru olduğuna inanırdım" diyerek, forumun tarihi bir olay olduğunu, 10 yılda Türkiye'de radikal değişiklik yaşandığını söyledi.