Gündem
21 Mayıs 2013 15:46 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:10

MUHTEŞEM YÜZYIL'I MUHTEŞEM YAPAN AYRINTILAR!

Yapımını TIMS Productions'ın, Yağmur ve Durul Taylan'ın yönettiği Muhteşem Yüzyıl dizisinin bu akşam 100. Bölümü ekrana gelecek.

Halit Ergenç, Meryem Uzerli, Mehmet Günsür, Selma Ergeç, Nur Fettahoğlu, Ozan Güven, Pelin Karahan, Deniz Çakır ve Tuncel Kurtiz gibi oyuncuların yer aldığı dev kadrosuyla Türkiye’de ve dünyanın 40’ı aşkın ülkesinde 200 milyon kişi tarafından takip edilen Muhteşem Yüzyıl, bugüne kadar adından hep ilklerle anıldı.

1500’lü yıllarda Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta çıkmasıyla başlayıp Hürrem’le tanışmasının ardından “Muhteşem Süleyman” ismini kazanma sürecini, Osmanlı’nın en görkemli yıllarını televizyona aktaran Muhteşem Yüzyıl, Türk televizyon tarihinin en büyük prodüksiyonlu projesi olmayı başardı.

Ekranlara bir görsel şölen sunan Muhteşem Yüzyıl dizisi için şimdiye kadar 4000 metre kare alanda 23 ana mekanın yanı sıra 100. bölüme kadar sanat ekibi tarafından değiştirilen 500 mekan olarak yansıdı.

Harici mekanlarda 1000 metrekarelik alana bahçe, 1500 metrekarelik alana 1 kadırga ve 1 güverte yapıldı.

Her bölüm için görev alan 15 kişilik dekor ekibinin yanı sıra yeni dekorlar için ayrı ekipler kuruldu. Sadece ana dekorların ana hatlarının kurulması için 6 ton dekor boyası, 30 bin metre dekor kumaşı kullanıldı.

Kostümleriyle de büyük beğeni toplayan dizi için 25 kişilik tasarım ve terzi ekibi 100. Bölüme kadar ana karakterler için 2500 kostümün dikiminde, 15 bin metre kostüm kullanıldı.

Dizi için ayrıca 1000 adet kavuk ve taç üretildi.

Muhteşem Yüzyıl dizisi başlangıçtaki güçlü kadrosunun yanı sıra Türkiye’nin pek çok ünlü oyuncusunu da misafir etti. Muhteşem Yüzyıl’ın geçmiş bölümlerinde yer alan Okan Yalabık, Nebahat Çehre, Engin Günaydın gibi isimlerin yanı sıra Cansu Dere, Melisa Sözen, Bergüzar Korel, Hümeyra, Gürkan Uygun, Büşra Pekin, Yıldız Kültür, İlker Aksum gibi pek çok oyuncu da konuk oldu.

Dizi için sadece savaş sahnelerinde şimdiye kadar yaklaşık 5000 yardımcı oyuncuya rol verildi.

Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta çıkmasıyla başlayan dizide şimdiye kadar konu alınan savaş bölümleri kronolojik sıraya bağlı kalınarak gösterildi. Dizide yine tarihe bağlı kalınarak 1539 yılına kadar sekizi Sultan Süleyman’ın katıldığı sefer-i hümayun olmak üzere 10 sefer yapılmıştır.

1521’de Belgrad, 1522’de Rodos, 1526 da Mohaç, 1529’da Viyana/Beç, 1532’de Almanya, 1534-1536 arasında Safevilere karşı Irakeyn, 1537’de Korfu, 1538 de Karaboğdan seferleri şimdiye yer alan seferlerdir. Ayrıca 1538’de Barbaros Hayrettin’in yaptığı Preveze deniz savaşı da geçtiğimiz bölümlerde konu alınmıştır.

Tarihten ilham alınarak kurgulanan Muhteşem Yüzyıl’da Kanuni Sultan Süleyman’ın katıldığı tüm seferler işlenirken bazıları için özel üç boyutlu tasarımlar ve yüksek prodüksiyonlu savaş sahneleri çekildi.

Dijital efekt sahneleri için toplam 500 metrekarelik demir konstrüksiyon sistemi inşaa edildi. Harici sahneler ve özel efekt gerektiren sahnelerde toplam 500 metre blue box kullanılabiliyor.

Kurulan alanda şimdiye kadar İstanbul, Bursa, Manisa, Edirne, Bağdat, Kahire, Halep, Viyana, Tebriz, Korfu, Prut, Eğriboz, Preveze, Diyarbakır, Viyana, Van şehirleri üç boyutlu olarak tasarlandı. Muhteşem Yüzyıl ekibi dönemi en iyi biçimde yansıtabilmek için üç boyutlu tasarım tekniğiyle mevsim geçişleri yaptı, gün geçişleri yaptık, İstanbul’u yaktık, Viyana’yı kuşattık, Rodos’u fethetti, Mohaç’da düşmana Hilal’i gösterdi, Preveze’de Haçlı donanmasını alt etti, İtalya Kıyılarını topa tuttu, Prut nehrine köprü kurup orduyu üzerinden geçirdi.

Dekorda gerçeğine en yakın dokunun oluşturulabilmesi için Topkapı Sarayı başta olmak üzere dönemin tarihi mekanları pek çok kez ziyaret edildi. Dizi için yaratılan 12 farklı mekan saraydaki sanatsal ve kültürel görseller temel alınarak kuruldu. Ayrıca dizinin çekimleri Topkapı Sarayı’nın avlusu ve birçok tarihi mekanda da devam ediyor.