Gündem
15 Ara 2013 12:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:48

Muhteşem Yüzyıl'a şok soruşturma!

Safeviler, “Fars” devleti olarak gösterildi, savcı soruşturma açtı!

Muhteşem Yüzyıl dizisinin 115’inci bölümünde; Safevi Devleti’nin “Fars” olduğuna ilişkin geçen diyaloglar soruşturma konusu oldu. Türk kökenli Azeri olan Mahboub Amrahy, diziyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Amrahy, Safevilerin aslında “Alevi ve Türk” olduğunu, dizide bunun çarpıtıldığını iddia ederek yapımcı hakkında dava açılmasını istedi.

‘İNKÂR VE HAKARET’

Amrahy, dilekçesinde şöyle dedi: “Dizinin 11 Aralık 2013 tarihinde yayınlanan 115’inci bölümünde Safevi Devleti, açıkça bir Fars devleti olduğu iddia edilerek halkımın tarih ve geçmişine karşı inkâr ve hakaret edildiğini iddia ediyorum. Bir Türk kökenli İran Azerbaycanlısı olarak adı geçen firmadan şikâyetçiyim.”

SORUŞTURMA NUMARASI

Basın Savcılığı, Hacettepe Üniversitesi’nde diş hekimi olan Amrahy’nin dilekçesini işleme koydu ve soruşturma numarası verdi. Yapımşirketinin İstanbul’da olması nedeniyle, savcılığın soruşturmayı yetkisizlik kararı ile İstanbul’a gönderip göndermeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

‘GAZAMIZ MÜBAREK OLSUN’

Amrahy suç duyurusunu Facebook hesabından arkadaşlarıyla paylaşırken, “Arkadaşlar gazamız mübarek olsun. Yakında açtığım dava Türk medyasında yankılanacak” dedi. Amrahy’nin Kama Rustemova adlı arkadaşı dizi için “Seyri yoktur. Şah İsmail’in tacını İstanbul’da Acem Fars Şeyhi’nin ganimeti gibi takdim edirler. Buna resmi itiraz lazımdır” ifadesini kullandı.

"TARİHİ YANLIŞ YANSITIYORLAR"

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Safevi Devleti, Azeri ve Türk’tür. Şah İsmail’in Türkçe şiir yazdığını herkes biliyor. Devletin adı İran derseniz hiçbir sorun yoktur ancak Fars derseniz yanlıştır ve dava açılması normaldir. Dava kazanılır. Bana eğer bilirkişi diye sorarlarsa Safevi Devleti’nin Türk olduğunu söylerim. Muhteşem Yüzyıl dizisi dünya çapında izlenen bir dizi ancak tarihi yanlış yansıtıyorlar. Bu senaryoyu yazanlar bir bilene danışmıyor.

"BASİT BİR KÜLTÜRSÜZLÜK"

Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur: Kızılbaş Türkmenlerin kurduğu bir devlettir. Asla Fars devleti değildir. Bizim insanlarımız çok okumadığı için İran’da kurulmuşsa Fars’tır diye düşünüyor ama İran Devleti, 1924’e kadar Türklerin elindeydi. Çok basit bir kültürsüzlük onların yaptığı.

"ALEVİLİĞE GEÇTİLER"

Derin Tarih Dergisi Yayın Yönetmeni Mustafa Armağan: Safevilerin ve İran’ın Şah İsmail’den sonra Aleviliğe ve sonra Oniki İmam Şiiliğine geçtiklerini söyleyebiliriz