Medya
01 Tem 2012 12:01 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:51

MİZAH DERGİSİ HARAKİRİ DÖNÜYOR; EKİPTE KİMLER VAR?

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun gazabına uğradıktan sonra kapanan Harakiri dönüyor!

Harakiri de dönüyor En Kahraman Rıdvan da!

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun ilk sayısına verdiği 150 bin TL'lik para cezasının ardından iki sayı çıkıp kapanan mizah dergisi Harakiri, temmuzda yeniden raflarda; hem de Bülent Arabacıoğlu'nun 20 yıldır aramızda olmayan 'En Kahraman Rıdvan'ıyla...

Dünyanın pek çok yerinde M. K. Perker imzasıyla bilinse de o, benim için Kutlukhan'dır... Önce çizgilerine hayran olduğum, sonra kısa bir süre de olsa birlikte çalışma keyfini yaşadığım, arkadaşlığını tattığım, 'Adam gibi adam' dediğim, bir konuşup bin öğrendiğim biri...

Geçen hafta Kutlukhan Perker'i, Elif Aktuğ'un AKŞAM Pazar için yapacağı Elif Şafak röportajı için aradım. Şafak, 'Şemspare' adlı kitabında Kutlukhan'ın çizgilerini kullanmış ve hatta çizgilerin ona ilham verdiğini bile söylemişti ya; birlikte objektif karşısına geçmeleri hoş olabilirdi... Kutlukhan da fikri beğendi ama çekim için 'uzaklara' gidemezdi çünkü bir müjdesi ve buna bağlı bir yoğunluğu vardı; Harakiri yeniden çıkıyordu!

NİYE KAPANMIŞTI?
Bilindiği üzere Harakiri adlı güzel kağıtlı, iyi mizahlı, leziz çizgilere sahip dergi, geçtiğimiz senenin baharında büyük umutlar ve havalı bir kadroyla yayın hayatına başlamıştı. Ancak iki sayı çıkıp kapandı. Kapanma nedeni ise Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun ilk sayı için verdiği 150 bin TL'lik cezaydı. Bu, pek çok okuyucu tarafından bir mizah dergisine getirilen 'yasak' olarak algılandı; tepki çekti. Sonuçta ilk ceza ve 2 ceza daha alınması halinde poşete sokulma tehlikesi ağır bir yüktü; dergi kapandı, bazı 'uyanık' koleksiyoncular da 2 sayılık dergiyi itinayla saklamaya başladı. Dergide yer alan usta isimler diğer işlerini sürdürdüler, gençlerin bir kısmı Leman kadrosuna dahil edildi.
Şimdi ise Harakiri yenilenen bir kadro ile daha güçlü ve daha ferah bir nefesle yeniden yayın hayatına başlıyor. Peki, o cephede neler yaşanıyor? İşte kısa kısa notlar:

ÇİFT İMZAYLA YENİDEN
× Dilden dile anlatılan bir şeydir, Oğuz Aral'ın zamanında mizahçıları 'çizgiciler ve espriciler' diye ikiye ayırdığı... Harakiri benim için bu açıdan önemli bir dergi oldu ilk iki sayısında; çift imzanın göründüğü, kötü çizginin, kargacık burgacık yazıların yer almadığı...
Dergi 'ikinci baharında' da çift imza geleneğini sürdürüyor. Perker'e, Genel Yayın Yönetmeni olduğu dergiyle ilgili böyle bir görüşüm olduğunu söylüyorum; 'espri ya da hikayeyi bulan ile çizenin ayrı kişiler olabilmesi halini' kendilerinin de çok sevdiğini, bunun mizah ve çizgi kalitesini, dergi ruhunu, 'çete' hissini artırdığını söylüyor.

× Ağustos sayısı erkenden, yani temmuzda piyasaya çıkacak, 2 ay piyasada kalacak. Eylül'den itibaren de Harakiri tam gaz yol alacak.

EKİPTE KİMLER VAR?
× Kutlukhan Perker, Serhat Gürpınar, Birol Bayram, Atilla Atalay, Behiç Pek, Can Baytak, Mesud Ata, Emirhan Perker, Doğan Pehlevan, Cemal Söyleyen, Felat Delibalta, Taylan Kurtuluş, Metin Fidan, Betül Yılmaz, Mehmet Ersoy ve Güven Bilge ilk iki sayıda da olan isimler...

× Genç çizerlerden Alpi, Emir Sağlam, bir süredir Leman'da da çizen 15 yaşındaki Mert Dolapcıoğlu da ekipte...

× İlk iki sayıda olmayan Cengiz Üstün, ABD'de DC Comics'e çizen Yıldıray Çınar ve Kamil Masaracı da bu sayıda olacak. Yıldıray Çınar'ın daha önce hiçbir mizah dergisinde çizmediğini; özel olarak Harakiri'yle başladığının altını çizmek gerek.

× İlginç bir sinema bloğu olan Ters Ninja'nın yazarı Ege Görgün de Harakiri'de.

× Ve esas sürpriz 'En Kahraman Rıdvan'; 20 yıl aradan sonra Harakiri ile dönüyor. Bülent Arabacıoğlu  yepyeni bir hikayeyle okuyucularına kavuşuyor. Hep sonraki sayıya gönderme yapan, 'arkası yarın' hikayeleri çizen Arabacıoğlu, ilk kez bu sayıya özel, bir sayıda başlayıp biten bir hikaye çizecek. Sonraki sayılarda ise 'En Kahraman Rıdvan' yine devam eden öykülerle Harakiri'de yer alacak. 

× Arabacıoğlu, Gırgır'daki Panaroma sayfasının bir benzerini Harakiri'ye yapıyor; Gırgır'daki gibi bir sayfanın da 1989'dan beri yapılmadığı düşünülürse...

× Harakiri'de artık tek tek karikatürler yer almayacak; küçüklü büyüklü öyküler olacak. (Doğrusu Birol Bayram'ın 'Asosyal Medya' adlı köşesine hayran biri olarak buna üzülmedim değil; not düşeyim).

Nilay ÖRNEK / AKŞAM




·        TEKNİK YAPI DELUXİA DRAGOS’TA KAMPANYA! 72 AY SIFIR FAİZ!

·        VİAGREEN ANKARA’DA METREKARESİ 3 BİN 500 LİRAYA!

·        DURUPARK PENDİK’TE 102 BİN LİRAYA! HAZİRAN 2014’TE TESLİM!

·        TOKİ MAMAK’TA 4 BİN TL PEŞİNATLA! 217 TL TAKSİTLE!

·        YENİTTK KAFALARI DAHA ÇOK KARIŞTIRACAK!

·        KONUT KREDİSİ KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

·        SİVASPARK CİTY AVM İCRADAN SATIŞA KONDU!

·        KENTSELDÖNÜŞÜM İÇİN FLAŞ AÇIKLAMALAR !

·        MAXİMOON ÇARŞI’DA METEREKARE FİYATLARI 3 BİN
         LİRADAN  BAŞLIYOR !

·        MARMARA CONCEPT’TE KONUT FİYATLARI 70 BİN LİRADAN BAŞLIYOR!

·        İZ TOWER KARTAL’DAUÇACAK !
 
·        REFERANS BAKIRKÖY’DE FİYATLAR 220 BİN LİRADAN !
 
·        ARİSPARK RESİDENCE’TA 24 AY 0 FAİZLİ KONUT !
 
·        NOVATRİUM RESİDENCE’TA KİRA ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLMA

·        YEŞİL GYO YATIRIM YAPILABİLİR KREDİ NOTUNU ALARAK,
         GYO’LARARASINDA BİR   İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ.