Gündem
22 Mayıs 2015 10:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:34

MİT'in suçladığı gazeteciye mahkemeden emsal karar!

MİT ile ilgili yaptığı bir haber nedeniyle hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istenen gazeteci Hüseyin Özkaya beraat etti. Mahkeme kararı, tüm gazeteciler için emsal niteliğinde...

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ile ilgili yaptığı bir haber nedeniyle yargılanan ve hakkında 12 yıla kadar hapis cezası istenen gazeteci Hüseyin Özkaya beraat etti. Özkaya’nın avukatı Ali Gayıranal, ‘‘İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi gerçekten basın tarihine geçecek emsal bir karar vermiştir. Yargıya inancın diplerde olduğu ve basın özgürlüğünün önemli ölçüde kısıtlandığı bir dönemde böyle bir kararın çıkması, bir hukukçu olarak şahsımı geleceğimiz açısından ümitlendirmiştir’’ dedi.

Hüseyin Özkaya, 30 Temmuz 2013 tarihinde, o dönem çalıştığı Taraf gazetesinde yaptığı bir haberde, Türkiye’ye gelen PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD) Lideri Salih Müslim’in İstanbul’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve MİT’e bağlı iki daire başkanıyla görüştüğünü yazmıştı. MİT, Özkaya’nın bu haberinin ardından suç duyurusunda bulunmuş ve 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milliİstihbarat Teşkilatı Kanununun 27. maddesinin 1. ve 4. fıkraları ile cezalandırılmasını istemişti. Özkaya hakkında başlatılan soruşturma, daha sonra davaya dönüşmüştü. ‘‘MİT’e ait gizli bilgi-belge temin etmek ve ifşa etmek’’ iddiasıyla yargılanan Özkaya’nın, 12 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Hakkındaki yargı süreci 1.5 yılı aşkın süredir devam eden Özkaya’nın İstanbul Anadolu 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın son duruşması bugün gerçekleştirildi. Duruşmada, mahkeme, Özkaya hakkında beraat kararı verdi.

AVUKAT GAYIRANAL: BASIN TARİHİNE GEÇECEK EMSAL KARAR

Beraat kararının ‘‘basın tarihine geçecek emsal bir karar’’ olduğunu belirten Hüseyin Özkaya’nın avukatı Ali Gayıranal, ‘‘Müvekkil yalnızca kamu yararı gözetmek sureti ile gazetecilik yapmıştır, başkaca hiçbir özel kastı söz konusu değildir. Temennim odur ki, bu karar, müvekkilim ve onun şahsında tüm basın camiası için daha özgür yazacakları bir dönemin başlangıcı olur’’ dedi.

ÖZKAYA İÇİN DAHA ÖNCE DA TAKİPSİZLİK KARARI VERİLMİŞTİ

Öte yandan, daha önce, Özkaya hakkında yaptığı bir diğer MİT haberi nedeniyle açılan soruşturmada da takipsizlik kararı çıkmıştı. Özkaya, 5-6 Ağustos 2013 tarihlerinde Taraf’ta yaptığı haberde, Almanya’nın kırmızı bültenle aradığı ve nükleer malzemelerin Türkiye üzerinden İran’a gönderildiği tespitiyle ilişkilendirdiği Hüseyin Tanideh’in MİT Müsteşarı Fidan’ın devreye girmesiyle Almanya’ya iadesinin önlendiğini yazmıştı. MİT, bu haberlerle ilgili olarak suç duyurusunda bulunmuş ve Özkaya hakkında soruşturma başlatılmıştı. Özkaya’nın, Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) ‘‘Devlete Karşı Savaşa Tahrik’’ ve ‘‘İftira’’ suçlarından 26 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti. Ancak İstanbul Anadolu Basın Savcılığı, basın özgürlüğü vurgusu yaparak, soruşturmaya yer olmadığına karar vermişti.