Gündem
14 Oca 2008 07:43 Son Güncelleme: 10 Mayıs 2021 16:03

MİT,CIA,TUTKU,KAVGA,CİNAYET,FİDYE VS...KAVGANIN GERÇEK TADI: COCA COLA!..

İstihbarat servisinin, CIA'dan para almakla suçlanan eski şefi...Evinde gizlice Coca-Cola istifleyen bir holding patronu...O patronun, istihbarat şefine kazık attığı söylenen ve sonradan öldürülen kardeşi...

MİT, CIA, tutku, kavga, cinayet, fidye vs..

Kavganın gerçek tadı: Coca-Cola


İstihbarat servisinin, CIA'dan para almakla suçlanan eski şefi... Evinde gizlice Coca-Cola istifleyen bir holding patronu...

O patronun, istihbarat şefine kazık attığı söylenen ve sonradan öldürülen kardeşi... Coca-Cola'nın Türkiye'ye giriş yıllarından, hızlı başlayıp tatsız sonuçlanan, ibretlik bir öykü...


Coca-Cola'nın Türkiye'ye nasıl geldiğini ve gelirken ne büyük bir kavgaya yol açtığını biliyor muydunuz? Kavga iki hafta önce Sabah'ta yayımlanan "Kemal Has babama kazık attı" başlıklı bir haberle açığa çıktı.
Yıllar sonra babasının hakkını savunan kişi, 12 Eylül'ün Dışişleri Bakanı ve Hürriyet gazetesi yazarı İlter Türkmen'di...
Babası ise 1953-57 arasında, o dönemin MİT'i sayılan Milli Asayiş Hizmetleri'ni (MAH) yöneten Behçet Türkmen...
Sabah'ta Ferhat Ünlü'nün "MİT'in Patronları" başlıklı yazı dizisinde bir ayrıntı olarak bahsedilen olay, aslında dünyaca ünlü meşrubatın Türkiye'ye getirilmesi için yaşanan amansız kavgayı ve o kavganın ardındaki çıkar savaşını ele veren bir ipucuydu.
Bugün, Türkmen'in gündeme taşıdığı olayın ayrıntılarına dalıp Coca-Cola savaşının CIA, MİT, istihbarat, kardeş kavgası, hayal kırıklığı, cinayet dolu bu müthiş öyküsünü anlatacağım.
Önce öykünün kahramanlarını tanıyalım.


BEHÇET TÜRKMEN
İstihbaratçılıktan meşrubatçılığa
Behçet Türkmen bir asker çocuğu... Kendisi de Harp Okulu mezunu.
Naci Perkel döneminde MİT'te kısa süre görev yaptı. 1932-36 arası Atina'da, sonra da Moskova'da askeri ataşe olarak görev aldı.
İlter Türkmen'e bakılırsa "dış görevleri sever"di. Bu yüzden 30 yaşında Fransızca öğrendi. Sonraları Genelkurmay Başkanı Kazım Orbay tarafından Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na getirildi. Orada üç-dört sene çalıştıktan sonra general oldu. İzmir'de NATO karargahına verildi.
1953'te Başbakan Menderes tarafından MAH'ın başına atandı. Görev süresi içinde, dış seyahatlerinde çok para harcadığına, örtülü ödeneği usulsüz kullandığına, CIA'dan para aldığına dair söylentiler çıktı.
İlter Türkmen bu söylentileri şöyle yanıtlıyor:
"Elbette babam maaşını Türk devletinden alıyordu. Ama CIA'dan teknik yardım alıyordu tabii... Başka nereden alacak? KGB ile mi işbirliği yapacak? Zaten NATO içindesiniz. Bugün de MİT'le CIA arasında ilişki vardır. Babam ABD'ye istihbarat toplantıları için giderdi."
Türkmen, MİT'teki görevinden ayrıldıktan sonra Bağdat'ta büyükelçilik yaptı. Sonra Oslo'ya tayin oldu.
1959'da Menderes'in ünlü uçak kazasında kızını kaybetti.
27 Mayıs'ta Türkiye'ye çağrılıp emekliye sevk edildi. Askerlik, istihbaratçılık, diplomatlık bitmişti. "Yeni askerler" kendisini silmişti.
Sıfırdan bir iş kurmak zorundaydı. Beklediği teklif, işadamı Kadir Has'tan geldi.


KADİR HAS
"Ayıp değil ya, Coca-Cola'yı çok seviyordum"
Kadir Has Ka