Gündem
16 Kas 2016 15:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:40

MİT TIR'ları davasında 'Soner Yalçın' kararı!

MİT TIR'ları davasında Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Can Dündar ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun duruşması bugün görüldü.

Can Dündar, Erdem Gül ve Hürriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu'nun yargılandığı MİT TIR'larının durdurulmasına yönelik davaya bugün de devam edildi.

Davanın sanıklarından Enis Berberoğlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından hakim karşısına çıkan ilk CHP'li milletvekili oldu. Mahkeme Berberoğlu'nun ifadesi doğrultusunda Soner Yalçın'ın tanık olarak dinlenilmesine karar verdi.

İKİNCİ MİT TIRLARI DAVASI

MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulması olayına ilişkin "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası alan eski Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve 5 yıl hapisle cezalandırılan gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül ile birleştirilen dosya sanığı CHP milletvekili Enis Berberoğlu'nun, "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan yargılanmasına devam edildi.

SANIKLAR DIŞINDA KİMSE SALONA ALINMADI

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Enis Berberoğlu ve Erdem Gül katıldı. Yurtdışında bulunduğu belirtilen sanık Can Dündar ise duruşmaya gelmedi. Davada gizlilik kararı olduğu için duruşma salonuna sadece sanıklar, taraf avukatları ve sanık yakınları alındı.

CHP MİLLETVEKİLLERİ ÇIKARMA YAPTI

Sanıklara destek vermek için Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ile Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Sezgin Tanrıkulu, Didem Engin, Atilla Sertel, Gürsel Tekin, Muharrem İnce ve Utku Çakırözer'in de aralarında bulunduğu 30'a yakın milletvekili, gizlilik kararı gereğince duruşmaya alınmadı. Milletvekilleri duruşma salonunun bulunduğu koridorda bekledi.

Milletvekili olan sanıklardan Enis Berberoğlu'nun, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından hakim karşısına çıkan ilk CHP milletvekili olduğu belirtildi.

ENİS BERBEROĞLU NE İLE SUÇLANIYOR

Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te silah taşındığı gerekçesiyle durdurulan MİT TIR'larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin davada, görüntüleri Cumhuriyet gazetesinin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a verdiği iddia edilen CHP milletvekili Enis Berberoğlu, "Siyasal veya askeri casusluk" ve "Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 20 yıldan 30 yıla kadar hapis istemi ile hakim karşısına çıktı.

"SONER YALÇIN TANIK OLARAK DİNLENİLECEK"

Duruşmada 10 sayfalık savunmasını okuyan Berberoğlu'nun, kendisi hakkında "cemaat imamı" diyen gazeteci Soner Yalçın'ın tanık olarak dinlenilmesini talep ettiği belirtildi.

Duruşmada, ara kararını açıklayan mahkeme heyetinin, bu talebi kabul ederek, Yalçın'ın bir sonraki duruşmaya tanık olarak çağrılmasına karar verdiği kaydedildi.

SONER YALÇIN NE DEMİŞTİ?

Soner Yalçın, 1 Eylül 2016 günü "Cemaat’in 'CHP İmamı'" başlıklı yazısında Enis Berberoğlu'nu cemaatçilerle birlikte kulis yaparak Hürriyet'e genel yayın yönetmeni olmakla suçlamış ve Berberoğlu'nun cemaat ie hükümet kapışınca da desteğini yitirdiği için genel yayın yönetmenliğinden alındığını yazmıştı. Soner Yalçın, Berberoğlu'nu cemaatin Hürriyet ve CHP imamı ilan etmişti.

DURUŞMA 11 OCAK'A ERTELENDİ

Heyetin ayrıca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) yazı yazılarak, davaya konu suçun işlendiği tarihte sanık Berberoğlu'nun kullandığı telefonun HTS kayıtlarının istenilmesini karara bağladığı ve duruşmayı 11 Ocak 2017'ye ertelediği aktarıldı.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Bu arada, duruşma öncesinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan bir grup, sanıklara destek vermek için açıklama yaptı. CHP'li milletvekilleri ve basın meslek örgütleri ile sanıklar Berberoğlu ve Gül'ün de yer aldığı gruptakiler adına ilk açıklamayı yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, demokrasiden, adaletten, Anayasadan kaynaklı haklarını kullanmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyeceklerini söyledi.

"YARGIYA GÜVEN KALMADI"

Altay, "Önce sıradan insanlara sonra iş adamından tüccarına kadar, küçük esnafından öğrencisine kadar, akademisyeninden sanatçısına kadar ve gazetecilerden siyasetçi boyutuna kadar iktidardan olmayan herkesin terörist, hain, darbeci ilan edildiği bu dönem, herkesin aşacağı bir dönem olacaktır. Bu konuda içimiz rahat. 'Yargıya güveniyoruz' demek istiyoruz. Üzülerek söylüyorum talimatla iş yapan yargıya güven kalmadı.Faşizme direneceğiz" ifadelerini kullandı.

"ŞÜKÜR Kİ DARBEYE TEŞVİKLE HAKİM KARŞISINDA DEĞİLİM"

CHP Milletvekili Enis Berberoğlu da, bu davayla kendisine atılan suçlamalara karşılık verebilme imkanı bulduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bugün içeride mahkeme heyetine, bana atılan iftiranın gerçek olmadığını anlatma şansına kavuşmaktan dolayı gerçekten mutluyum. Bunun ifade ve halkın haber alma özgürlüğü olduğunu tane tane anlatacağım. Şükür ki, para sıfırlamak suçlamasıyla bulunmuyorum. Ya da bir terör tarikatının devlete egemen kıldığım, imamın ordusunu darbeye teşvik ettiğim suçlamasıyla da karşınızda değilim. Ya da bir terör örgütüyle pazarlık yapıp memleketi cehennem yerine çevirmekle de suçlanmıyorum. Suçlandığım konu doğru bir haberdir. Bu doğru haberin yazılması için, basılması için, yayılması için ne bedel gerekiyorsa siyasi olarak o bedeli ödemeye hazırım. Dilerim, umarım birkaç saat sonra yeniden birlikte oluruz. Olmazsak hiç problem değil, siz işinizi yapın biz de."

GAZETECİLİK YARGILANIYOR

Erdem Gül ise, davanın bir gazetecilik ve haber yazmanın ödettiği bedeli gösteren bir dava olduğunu öne sürerek, gazetecilere yönelik açılan soruşturma ve davalar ile tutuklamaların son bulması gerektiğini ifade etti.

DÜNDAR VE GÜL'E 5 YIL HAPİS

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT'e ait yardım TIR'larının durdurulması olayına ilişkin gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara Cumhuriyet gazetesinde yer verdikleri gerekçesiyle yargılanan Dündar ve Gül hakkındaki kararı 6 Mayıs 2016'da açıklamıştı. Mahkeme, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini açıklama" suçundan Dündar'ı 5 yıl 10 ay, Gül'ü ise 5 yıl hapisle cezalandırmıştı.

Dündar ve Gül'ün, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan beraatına karar veren mahkeme heyeti, "silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan ise "FETÖ/ PDY örgütünün varlığı yönünde kesin bir yargı hükmü mevcut olmadığı, varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü mevcut olmayan bir örgüte yardım etmek şeklinde yüklenen suçtan herhangi bir suretle hüküm kurulamayacağı" gerekçeleriyle dosyanın ayrılmasına hükmetmişti.

Davanın 21 Eylül 2016 tarihli ilk duruşmasında, MİT TIR'larının görüntülerini yayınlaması için Can Dündar'a verdiği iddiasıyla hakkında "devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgelerini askeri ve siyasal casusluk amacıyla temin etme" ve "FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçlarından 20 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Enis Berberoğlu'nun dosyasının, aralarında hukuki ve fiili irtibat olduğu gerekçesiyle Dündar ve Gül'ün yargılandığı bu dava dosyasıyla birleştirilmesine karar verilmişti.