Gündem
16 Şub 2014 15:40 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:56

MİT gazeteci takibinde MOBESE'ye yakalandı

Yakalanan 4 MİT görevlisi için Başbakan'dan 2 aydır soruşturma izni çıkmadığı öğrenildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), Taraf'ın Ankara Büro Muhabiri Hüseyin Özkaya'yı takip ettiği ortaya çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, "Görevi kötüye kullanmak'' olarak belirttiği eylemden dolayı MİT görevlileri hakkında Başbakanlık'tan soruşturma izni istedi. Ancak Başbakanlık'tan iki aydır yanıt gelmedi.
Taraf muhabiri Hüseyin Özkaya, geçen Eylül ayının ilk haftasında, aynı kişiyi birden fazla yerde görünce takip edildiğinden şüphelendi. Özkaya bunun üzerine, 10 Eylül'de, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na, "Yaptığım haberlerden dolayı takip edildiğimi ve hayatımın tehlike altında olduğunu düşünüyorum" şikayetinde bulundu. Savılık, Özkaya'nın ifadesini aldıktan sonra soruşturma başlattı. Özkaya, daha sonra, kendisini günlerce adım adım takip eden şahısları ve bu şahısların kullanmış olduğu aracı net bir şekilde gördü. Özkaya bunun üzerine, 7 Ekim'de, Ankara Emniyet Müdürlüğü Gasp Büro Amirliği'ne giderek tekrar ek ifade verdi.
ARAÇ, MİT'E AİT ÇIKTI
İfadesinde, dört şahsı ve kullandıkları aracı ne zaman, nerelerde gördüğünü anlatan Özkaya, devamlı kullandığı ev ve işyeri arasındaki güzergah üzerinde bulunan MOBESE ile gittiği bazı mekanların belirli tarih ve saatlere ait kamera görüntülerinin incelenmesi durumunda şahısların tespit edilebileceğini ifade etti. Cumhuriyet Savcısı'nın talimatı üzerin temin edilen MOBESE ve güvenlik kamera görüntülerini Emniyet'te izleyen Özkaya, şahısları teşhis etti.Özkaya'nın bildirmiş olduğu 06...48 plakalı aracın, yapılan sorgulama sonucunda MİT'in kullanımında olduğu tespit edildi. Aracın MİT'e ait olduğu ve Özkaya'nın şikayetçi olduğu kişilerin kamu görevlisi olduğu anlaşılınca, dosya, Kasım ayında Memur Suçları Soruşturma Bürosu'na gönderildi.
SORUŞTURMA İZNİ İSTENDİ
Aralık ayında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Başbakanlığa yazı yazarak, "Görevi kötüye kullanmak" eyleminden dolayı MİT görevlileri hakkında soruşturma izni istedi. Başbakanlığa gönderilen yazıda, "Yapılan çalışmalar kapsamında 06...48 plakalı gri renkli Renaul Clio marka aracın Başbakanlık Milli İstihbarat Teşkilatı'na ait olduğu tespit edildiği anlaşılmış ise de; eylemin görevden kaynaklandığı, kaybolma ihtimali bulunan ve derhal toplanması gereken bir delilin bulunmadığı, şikayet edilenler hakkında 2937 sayılı kanun hükümlerinin uygulanması gerektiği anlaşıldığından" ifadelerine yer verildi.
Zira 2937 sayılı MİT Kanunu'nun 26. maddesinde, "MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılması Başbakan'ın iznine bağlıdır'' deniliyor.
MİT, Taraf muhabiri Özkaya'yı takip etmeden önce, yaptığı haberlerden dolayı Özkaya hakkında iki ayrı suç duyurusunda bulunarak, 38 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.