Gündem
10 Mayıs 2011 21:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:20

MISIR GAZETESİ KARABORSAYA DÜŞTÜ!

Mısır'da yayın yapan Ahram gazetesi, bugün üç baskı yapmasına rağmen karaborsaya düştü. Peki neden?

Mısır’ın dünyaca ünlü gazeteci, siyasetçi ve yazarlarından Muhammed Hasaneyn Heykel’in dün bir makale kaleme aldığı Ahram gazetesi karaborsaya düştü.
                                             
Üç kez baskı yaptığı belirtilen gazetenin yine de elden ele dolaştığı ve normal fiyatı 1 pound olan gazetenin 3 pounda kadar da satıldığı ifade ediliyor.   Cuma günü baş gösteren Müslüman-Hıristiyan çatışmasının önüne geçmek için yayınlar yapan Ahram gazetesi toplum üzerinde derin bir etkisi bulunan Heykel’e de giderek konuyla ilgili bir makale kaleme almasını rica etti. Bizzat gazetenin Yönetim Kurul Başkanı Lebib Sibai’nin ricasıyla Heykel, 37 yıl aradan sonra 1957-74 yılları arasında genel yayın yönetmenliği görevinde bulunduğu gazeteye ikinci kez makale yazdı.  
 
Halen El Cezire Televizyonu’nda haftalık bir program yapan Heykel, Mısır’ın efsanevi milliyetçi lideri Cemal Abdülnasır’ın sırdaşı oldu ve Nasır’ın attığı her adımı yakından takip etti ve bunların bir kısmını da hem yazılarında ve hem de kaleme aldığı kitaplarında okuyucusuyla paylaştı. Daha sonraki lider Enver Sedat’a da danışmanlık yapan Heykel’in, Ahram’ın başındayken yazdığı makaleler Mısır’ın resmi politikası şeklinde yorumlandı. Ancak Ahram’da Sedat’ı eleştiren yazılar baş gösterince Heykel de görevinden uzaklaştırıldı. 2003 yılında 80 yaşına ayak bastığında iki günlük bir makale kaleme alan Heykel dünkü yazısında Mısır halkının birlik ve beraberlik içinde olması gerektiği çağrısında bulunuyor.   Daha önce Mübarek rejiminin resmi yayın organı şeklinde hareket eden Ahram gazetesi son günlerde Mübarek rejimini sorgulayan, yolsuzluklarını ortaya çıkarmaya çalışan çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Mısır’daki geçici hükümet geçtiğimiz ay başta Ahram olmak üzere hükümetin kontrolündeki tüm gazete ve televizyonlarının tepe yöneticilerini değiştirmişti.  
 
CİHAN