Medya
03 Ara 2014 14:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:57

Mirgün Cabas'tan 'apolitik' eleştirilerine cevap!

Haber' denilince akla ilk gelen ekran yüzlerinden Mirgün Cabas'la üçüncü haftasına giren programı Her Şey'i Beş Soruda Radikal'e anlattı.

Mirgün Cabas, CNN Türk’te Cüneyt Özdemir’in 5N1K’sının saatine Her Şey’le geldi. 1995’te ATV Ankara Bürosu’nda televizyon muhabiri olarak başlayan, Ruşen Çakır’lı Yazı İşleri’nin, Banu Güven’li 24 Saat’in de içinde olduğu ‘ana akım’ kariyer bugün 20. yılında. 1971 İzmir doğumlu gazeteciyle haftanın ‘ilk’ gününden perşembeye ekranda olan programında geride bıraktığı iki haftayı, Leyla ve Civan Mert’ten sonra hayata baba olarak bakmanın getirdiklerini farkını ve biraz daha fazlasını ‘Beş Soruda’ Radikal'den Ümit Buget'e anlattı.

Cabas, Apolitik’ eleştirilerine; ‘Politik sayılmak için ne yapmak gerekiyor bilmiyorum. Apolitik denmesi beni incitir mi? Valla iş dışında politika konuşmak zorunda kalmak kadar incitmez...’ diyor.

Cüneyt Özdemir’in saati yabancı olduğunuz bir saat değildi aslında, ilk iki hafta ‘Her Şey’ nasıl geçti?

Evet ben Her Şey'i daha önce de bu saatlerde yapıyordum. O yüzden yadırgamadım saati de içeriği de. İki hafta oldu CNN Türk’te program başlayalı ve bütün ekip için çok hızlı geçti. Ara vermiş gibi değilim, kanalda yeni gibi değilim, ekiple ilk kez çalışıyor gibi değilim... Galiba bildiğim işi, bildiğim bir ortamda yapmaktan kaynaklanıyor. Ömrü haber kanalında geçmiş biri olarak yadırgadığım bir şey olmadı.

KAMERAYA BAKAN TAVŞAN GİBİ KALAKALMA İHTİMALİ HER ZAMAN VAR!

Bir televizyon habercisinin olmazsa olmaz özelliği nedir? İnsanları ‘haberdar’ ediyor olmaktaki tatmin ve sorumluluk dengesi nasıl bir his getiriyor?


İçerikle ilgili gereklilikleri bir kenara bırakırsanız, sanırım insanda en lazım olan şey soğukkanlılık. Televizyon yayını sizin dışınızda bir sürü bileşenin bir araya gelmesiyle yapılan bir şey... Teknolojik tarafı var, insani hatalara açık.. O stüdyoda kameraya bakan tavşan gibi kalakalma ihtimaliniz her zaman var. Soğukkanlılık o zamanlarda lazım oluyor işte.

POLİTİK SAYILMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR BİLMİYORUM

Sizin hakkınızda ‘aslında apolitiktir’ diye başlayan cümleler özellikle GQ günlerinizde sıkça kuruldu. Bugün dönüp baktığınızda o günden bu güne politika ile ilişkiniz ne durumda? Politikanın hayatınızdaki yeri ne?


20 yıldan fazla süredir hayatımı siyaset gazeteciliğiyle kazanıyorum. Tatil günlerim dahil ömrüm demeç, yorum okuyup siyasetçi peşinde koşmakla geçiyor. Toplumsal kırılmalarda ne tarafta olduğum da belli... Politik sayılmak için ne yapmak gerekiyor bilmiyorum. Apolitik denmesi beni incitir mi? Valla iş dışında politika konuşmak zorunda kalmak kadar incitmez...

Bir canlı yayında başınıza gelmesinden en çok korktuğunuz şey nedir?
En çok utandırıcı bir duruma düşmekten, mahcup olmaktan korkarım.. Yanlış bir bilgiyi paylaşmak, isim ve titr karıştırmak. Mikrofonumun açık kalması...

SANIK OLMADIĞIM KESİN

Muhsin Yazıcıoğlu’na telefonla suikast iddianamesi ne durumda? O günden bu yana haber kaynaklarını arama konusundaki fikirlerinizde bir değişiklik oldu mu?


Dava ne durumda bilmiyorum doğrusu. Ama sanık olmadığım kesin. Gazetede haberleri gördükçe, ismim geçiyor mu diye bakıyorum, geçmiyor. Benim haber kaynaklarını aramak konusundaki görüşlerimde tabii ki değişiklik olmadı ve hâlâ çok hızlı telefon numarası çevirebiliyorum. Ama zırvayı allayıp pullayıp haber diye yazanların, komploculara ‘sarsıcı haberler uzmanı’ diye paye verip övenlerin alışkanlıklarında bir değişiklik oldu mu, asıl ben merak ediyorum.

BAŞKA TÜRLÜ VE DAHA ÇOK SEVEBİLDİĞİMİ GÖRDÜM

Baba olmadan önceki Mirgün Cabas’la olduktan sonraki Cabas arasındaki fark ne? Bir kız bir erkek babası olmak insanın hayata bakışını nasıl değiştiriyor?

Hayata bakışım değişmedi ama hayatı yaşama biçimim değişti. Sorumluluklarım, zamanı kullanma önceliklerim değişti. Başka türlü ve daha çok sevebildiğimi gördüm, sabrım arttı, daha hoşgörülü oldum. İnsanın kendi sınırlarını görmesinin yolu, ana baba olmaktan geçiyor galiba.

‘Bir gözünüzün diğerinden büyük olduğu’ eleştirisini saymazsak Ekşi Sözlük sayfaları fiziksel özelliklerinize övgülerle dolu. ‘Eli yüzü düzgün’ olmak bir haberci televizyoncu için avantaj mıdır?

O göz meselesini Hayko Cepkin için de söylüyor, yalancılar... Bilmiyorum ama herhalde avantajdır. Doğadaki hayvanlar için bile tüyler, renkler filan fark yarattığına göre... Kesin cevap vermek için aynı işleri başka tipte biri olarak yapıp sonucu görmek lazım, değil mi?

PROGRAM HAKKINDA

Her Şey, pazartesiden perşembeye haftada dört gün saat 19.30’dan itibaren CNN TÜRK’te yayınlanıyor. 92.5 CNN TÜRK Radyo’dan da aynı anda yayındayız. Hem de CNN TÜRK uygulaması bütün platformlarda var. Özetle Her Şey’i nereden isterseniz oradan canlı canlı izleyebiliyorsunuz. Ayrıca, Her Şey’in kaçırdığınız bölümlerinitv.cnnturk.com/hersey sayfasından izleyebilirsiniz. İzleyicilerimiz istek ve önerilerinitwitter.com/mirguncabas üzerinden bana ya da hersey@cnnturk.com.tr ‘den Her Şey ekibine iletebiliyor. Ve Her Şey ile ilgili bilgileri de https://twitter.com/cnnturkcom sayfasından takip edebiliyor.