Mimar Sinan’ın 500 yıllık inanılmaz sırrı! Japon mühendisler şaştı kaldı…

Mimar Sinan'ın eserlerinin sırlarını biliyor musunuz? Süleymaniye Camisi'nde gizli bölmede bulunan notta ne yazıyor? Süleymaniye'nin dört kubbesi neyi temsil ediyor? Camii'nin inşasına neden ara verilir? İran Şahı'nın gönderdiği mücevherler nerede? Kandilde yanan isler ne işe yarıyor? Selimiye Camisi'nin yapımı sırasında Mimar Sinan neden yok oluyor? Selimiye Camisi'nde Japonların şaşırdıkları an... İşte Sinan'ın eserlerine gizemli yolculuk...

Mimar Sinan’ın 500 yıllık inanılmaz sırrı! Japon mühendisler şaştı kaldı… - Sayfa 1

Mimar Sinan, bir gün, dostlarından ve devrinin şair ve ediplerinden Mustafa Saî Çelebi'ye gelerek, "Çok kocadım. İsterim ki, öldükten sonra adım unutulmasın. Hizmetlerim anılıp hayırla anılayım. Anlatacağım hatıralarımı nazım ve nesir diliyle yazar mısın?" der.

142
Mimar Sinan’ın 500 yıllık inanılmaz sırrı! Japon mühendisler şaştı kaldı… - Sayfa 2

Bunun üzerine Çelebi, Mimar Sinan'ın anlattıklarını yazmaya başlar ve küçük bir kitap ortaya çıkar.

242
Mimar Sinan’ın 500 yıllık inanılmaz sırrı! Japon mühendisler şaştı kaldı… - Sayfa 3

Saî Mustafa Çelebi'nin Mimar Sinan'ın ağzından kaleme aldığı, "Tezkiretü'l Bünyan" ve "Tezkiretü'l Ebniye" adını verdiği ve günümüzde 'Yapılar Kitabı' adı altında toplanarak yayımlanan bu eseri, büyük ustanın yaşam öyküsünü, eserlerinin envanterini ve kendi dönemine ait gözlemlerini içeriyor.

342
Mimar Sinan’ın 500 yıllık inanılmaz sırrı! Japon mühendisler şaştı kaldı… - Sayfa 4

Mimar Sinan'ın yaşantısına dair birçok ayrıntıyı, eserlerini, döneminin insanları hakkındaki düşüncelerini bu kitap ile, Sinan'ın kendi ağzından öğrendiğimiz gibi, Süleymaniye Cami'nin sırlarını da belli ölçülerde, bu kitapta bulabiliyoruz.

442