Ekonomi
24 Mar 2024 23:51 Son Güncelleme: 25 Mar 2024 00:31

Milyarlarca dolarlık hisse sattılar!

Teknoloji hisselerinin zirve yapmasıyla birlikte, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos ve Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg gibi isimler kendi şirketlerinden yüz milyonlarca dolarlık hisse satarak dikkatleri üzerlerine çekti. 2024'ün ilk aylarında, Bezos ve Zuckerberg'in de aralarında bulunduğu zenginler, şirketlerinden büyük miktarda hisse satışı yapmaya başladı.

Veri analiz şirketi Verity'e göre, piyasalar rekor seviyelere ulaşırken, içeriden satışların alımlara oranı 2021'in ilk çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Bu satışların vergilendirilmemesi nedeniyle, sermaye kazançlarının vergiye tabi olmaması da dikkat çekiyor.

Sözcü’nün haberine göre, 2024'teki en büyük satışların çoğunun teknoloji yöneticilerine ait olduğu belirtiliyor. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, şubat ayında 8,5 milyar dolar değerinde 50 milyon hisse satmıştı. Amazon'un CEO'su Andy Jassy ise yalnızca bu yıl 21,1 milyon dolarlık hisse senedi sattı.

Facebook'un sahibi Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg de hisse senetlerinin tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasıyla satışlarını artırdı. Zuckerberg, şubat ayı başında 135 milyon dolar karşılığında 291 bin hisse satarak Kasım 2021'den bu yana bu büyüklükteki ilk satışını gerçekleştirdi.

Bununla birlikte, bu satışların piyasalar için olumsuz bir işaret olabileceği belirtiliyor. Üst düzey yöneticilerin büyük miktarlarda hisse senedi satması, yatırımcılar için endişe kaynağı olabilir. Verity'nin araştırma başkan yardımcısı Ben Silverman, "Şirket içi hisse satışlarını yatırımcıların dikkat etmesi gereken olumsuz bir veri noktası olarak görüyoruz. Özellikle teknoloji sektöründe, bu alandaki büyük [şirket] isimlerinin bazılarında tipik olmayan içeriden satışlar görüyoruz" ifadelerini kullandı.