Gündem
10 Oca 2011 10:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:57

MİLLİYET'İN HABERİ KIBRIS RUM KESİMİNİ KARIŞTIRDI!

Milliyet gazetesinin Cuma günü sürmanşetinden "Boğaz'da balıkla çözeriz" başlığı ile verdiği haber Kıbrıs Rum Kesimini karıştırdı.

Milliyet Kıbrıs temsilcisi Sefa Karahasan'ın Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'la Rum Başkanlık Sarayı'nda görüşmesi Ada'yı karıştırdı. Muhalefet partileri Hristofyas'ı, "Biz Türkiye'yi işgalci diye suçlarken, sen gidip Rumlar da suçlu diyorsun" diye sert sözlerle eleştirdi.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın Milliyet gazetesinde önceki gün yayımlanan ve Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Eroğan'la "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin" tanınma şartı olmaksızın, gayrı resmi de olsa görüşme yapma isteğini dile getirdiği röportajı Rum tarafında tepkiyle karşılandı.
Rum Mahi ve diğer gazeteler, DİSİ, EURO.KO ve Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi yetkililerinden Hristofyas'a yönelik sert eleştiriler geldiğini yazdılar.

Habere göre, DİSİ Başkan Yardımcısı Lefteris Hristoforu; Hristofyas'ın bir kez daha bilerek ve isteyerek siyasi hata yaptığını savundu ve Hristofyas'ın Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkleri, ileri sürdükleri "işgale" ilişkin sorumlulukta eşitlediğini iddia etti.

Hristoforu; tüm Rum siyasetçilerinin Kıbrıs sorununun bir işgal ve istila sorunu olduğunu uluslararası alanda kabul ettirmeye ve duyurmaya çalışırken Hristofyas'ın bu sözleriyle Türkiye'nin 1974'te Kıbrıs'a yönelik işlediği suça bahane üretmiş olduğunu öne sürdü.

EURO.KO Başkanı Dimitris Silluris ise, dün yaptığı yazılı açıklamada; "Hristofyas'ın tarihi saptırdığını ve Türkiye'nin Kıbrıs halkına 1963'ten beridir uyguladığı terörizmle, Kıbrıslı Rumların Türk ayaklanması sonrasında gerçekleştirdikleri bazı istisnai ve kabul edilemez eylemleri eşit tuttuğunu" savundu.

Hristofyas'ın sözde Türkiye'yle temaslarda bulunma konusunda yanlış politika izlediğini de iddia eden Silluris; bunun Hristofyas'ın görüşme talebinin Türkiye Başbakanı Erdoğan tarafından televizyonlar aracılığıyla hemen reddedilmesinden de anlaşılabileceğini sözlerine ekledi.

Gazete, Hristofyas'ın söyleşisine bir tepki de Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos'tan geldiğini ve Hrisostomos'un dün bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunarak Hristofyas'ın açıklamalarını eleştirdiğini yazdı.