Dünya
06 Mayıs 2023 16:03 Son Güncelleme: 06 Mayıs 2023 16:06

Milliyetçi Rus yazar Zakhar Prilepin'e bombalı saldırı: 1 ölü

Rusya'nın tanınmış milliyetçi yazarlarından Zakhar Pripelin'e bombalı saldırı düzenlendi. Olayda bir kişi hayatını kaybetti. Prilepin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta görev yaptığı askeri birliğin çok fazla sayıda insanı öldürmesiyle övünmüştü.

Rusya'da "Gerçek için-Adil Rusya" partisinin eş başkanı ve yazar Yevgeniy Prilepin, aracında bomba patlaması sonucu yaralandı, olayda bir kişi hayatını kaybetti.

TASS haber ajansına göre, Nijniy Novgorod şehri yakınlarında bir köyde Prilepin'in arabasında patlama meydana geldi.

Patlamada "Zahar" takma adını kullanan Prilepin yaralanırken, arabanın şoförü hayatını kaybetti. Prilepin'in hayati tehlikesinin bulunmadığı aktarıldı.

İlk verilere göre, olay arabanın altına yerleştirilen bombanın patlamasıyla meydana geldi.

Güvenlik güçleri patlamayla ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlattı.

Rus kamuoyunda "Zahar Prilepin" olarak bilinen siyasetçi ve ünlü yazar, 2014'te Ukrayna'nın doğusunda Donbas'ta savaş muhabiri olarak çalışmıştı. Bölgedeki Rus yanlısı ayrılıkçı yönetimde danışmanlık görevi de yapan Prilepin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından sonra "Ukrayna'nın güvenliği, istikrarı, bağımsızlığı ve egemenliğini tehlikeye atan eylemleri" gerekçesiyle geçen yıl Avrupa Birliği ile bazı Batı ülkeleri tarafından yaptırım listesine alınmıştı.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının ardından Moskova'da Ağustos 2022'de arabasına konulan bombanın patlamasıyla Rusya'nın tanınmış siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina hayatını kaybetmişti.

Geçen ay başında da St. Petersburg şehrindeki kafede meydana gelen patlamada, Donbas'taki Ukrayna karşıtı videolarıyla tanınan Rus blogger Maksim Fomin yaşamını yitirmişti.

ZAHAROVA'DAN TEPKİ: ABD VE İNGİLTERE SORUMLU

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada olaya tepki gösterdi.

Zaharova, "Washington, NATO ile birlikte bir uluslararası terör hücresini daha, Kiev rejimini besledi. Bin Ladin, DEAŞ, şimdi de katillerle birlikte Zelenskiy'i. (Bu) ABD ve İngiltere'nin doğrudan sorumluluğu." ifadelerini kullandı.

ZAKHAR PRİLEPİN KİMDİR?

Aynı zamanda, politikacı ve dilbilimci ola Yevgeny Nikolayevich Prilepin, 7 Temmuz 1975 yılında doğdu. For Truth adlı siyasi partinin liderliğini yapan Prilepin, 1996'dan 2019 yılına kadar Ulusal Bolşevik Partisi'nin üyesiydi. 

Günümüz Rus edebiyatının önemli isimleri arasında yer alan Prilepin, roman, hikaye ve deneme türündeki eserleri ile tanınıyor. Yazarın en bilinen eserleri arasında Sankya, Black Ape ve Abode yer alıyor.

"EN ÇOK UKRAYNALI'YI BENİM BİRLİĞİM ÖLDÜRDÜ" DEDİ

Öte yandan, ödüllü Rus yazar Zakhar Prilepin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'ta görev yaptığı askeri birliğin "birçok insanı öldürdüğünü" ve burada Ukrayna'ya karşı savaştığı için hiç pişmanlık duymadığını söyleyerek tepki çekmişti.

15 Ağustos'ta Rus TV muhabiri Aleksei Pivovarov'a konuşan Prilepin, komutan yardımcısı olduğu taburun diğer birlikler arasında en çok insanı öldürdüğü için övünmüştü. Prilepin, "Tüm belgeler gözden geçirildiğinde, en çok insanın taburumun konuşlandığı yerde öldüğünü görecekler" demişti.