Medya
25 Ara 2019 13:42 Son Güncelleme: 25 Ara 2019 14:11

Milliyet yazarını kızdırdı: Şeyma Subaşı’na “Cemal Kaşıkçı kimdi?” diye sorsam...

Milliyet yazarı Özay Şendir, Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından uluslararası yatırımcıların ‘kırılan güvenini’ tazelemeye çalışan Suudi Arabistan'ın imaj yenileme kampanyasına katılan Şeyma Subaşı'nı eleştirdi.

Özellikle Cemal Kaşıkçı cinayetinin ardından uluslararası yatırımcıların ‘kırılan güvenini’ tazelemeye çalışan Suudi Arabistan yönetimi çareyi sosyal medya fenomenlerinde buldu. Kampanyada Şeyma Subaşı da yer aldı.

Veliaht Prens Muhammed Bin Salman, ‘Vizyon 2030’ projesi kapsamında, içlerinde Şeyma Subaşı ve daha birçok ünlü internet fenomenlerini Suudi Arabistan’a davet etti. Subaşı’nın yanı sıra Irina Shayk, Stella Maxwell, Alessandra Ambrosio gibi dünyaca ünlü modeller ve yine ünlü sosyal medya fenomenleri de Suudi Arabistan’a gitti.

Projenin amacı Suudi Arabistan’ı modern ve yaşanabilir bir ülke gibi göstermek.

ÇELİŞKİLER ELEŞTİRİLDİ

Suudi Arabistan, LGBT bireylere yönelik baskılar ve insan hakları karşıtı devlet politikasıyla dikkat çeken bir ülke. Ayrıca hükümetin tanıtım amaçlı daveti ve bu davete Suudi Arabistan kadınlarının giymesinin yasak olduğu kıyafetlerle katılan fenomenler sosyal medyada oldukça eleştirildi.

Bu eleştirilere Milliyet yazarı Özay Şendir de köşe yazısıyla katkıda bulundu. Şendir, sadece Şeyma Subaşı'nı değil aynı zamanda 'Şeyma ve Suudi kankilerinin' fotoğraflarını kullanarak Suudi propagandasına alet olan medyayı da eleştirdi. 

İşte Özay Şendir'in bugünkü yazısından "Şeyma Subaşı ve Kaşıkçı Elması" başlıklı o bölüm:

Şeyma Subaşı’na “Cemal Kaşıkçı kimdi?” diye sorsam, aklına ilk gelen bağlantı Topkapı Sarayı’ndaki Kaşıkçı Elması olur herhalde...
Muhtemelen ne Suudi Arabistan Konsolosluğu ne de adamın cesedinin parçalara ayrılıp, yok edildiğini hatırlar.
Sadece Subaşı için geçerli değil bu durum, vur patlasın çal oynasın yaşamaya meraklı, bilmek gibi bir derdi olmayan, daha eski kuşaklar olarak bencil bulduğumuz, Z Kuşağı devrindeyiz.
Subaşı, Kaşıkçı’yı bilmeyebilir de medya olarak bize ne oluyor acaba?
Neden Suudi Arabistan’ın para saçarak kendini aklama çabasının bir parçası oluyoruz?
‘Şeyma ve Suudi kankilerinin’ fotoğrafları, pazartesi günü her yerde kullanıldı.
O vahşi infazı geçtim, kadının adının olmadığı coğrafya orası, Şeyma, Suudi vatandaşı olsa, o ülkede barınamaz bu hayat tarzıyla...
Pazartesi bizim medyamız Şeyma soslu Suudi propagandası yaptı ama bir gün önce İtalyan Gazeteciler Sendikası başka türlü davrandı.
İtalya Süper Kupa Finali’nin para için Suudi Arabistan’a taşınmasına sert tepki gösterdi. Sendika, “Cemal Kaşıkçı cinayetini unutturma çabalarına alet olmayalım” diye açıklama yaptı.
Aslında Subaşı, Suudiler’in propaganda yaptırmaya çalıştığı ilk Türk vatandaşı da değil...
Daha önce de dünyada bilinen Influencer’lar arasında yer alan Murad Osman ve eşi Natali Osman’ı, turizm adına davet etmişlerdi.
Influencer meselesine ayrı bir yazıda değineceğim ama Venedik ile Paris’teki turizm ofisleri Türkiye’de kurulu ve dünyanın en iyisi sayılacak bir şirketle çalışıyor. Bizim Turizm Bakanlığı’nın bu durumdan haberi var mı acaba?