Medya
14 Ara 2016 16:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 22:15

Milliyet yazarından Star yazarına yanıt: Televizyon dizileri açık üniversite değil!

Milliyet yazarı Özay Şendir ATV ve Show TV dizilerini "gayri meşru ilişkileri özendiriyorlar" eleştirisini yönelten Star yazarı Resul Tosun'a karşılık verdi.

Star gazetesi yazarı Resul Tosun, “Eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmek!” başlıklı yazısında, TRT’nin dizilerini övdükten sonra ATV ve Show TV dizilerine dikkat çekmişti.

ATV’nin “Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz” dizisi için “Oyuncu kadrosuyla senaryosuyla istemeseniz de seyretme ihtiyacı hissediyorsunuz! Bu dizilerde aile mefhumu da işleniyor ama gayri meşru ilişkiler de özendiriliyor” diyen Resul Tosun eleştiriler yöneltmişti.

Tosun'un bu eleştirilerine Milliyet yazarı Özay Şendir'den yanıt geldi.

Özay Şendir'in bugünkü köşe yazısının "Televizyon dizisini açık üniversite sanmak" başlıklı bölümü şöyle:

Televizyon dizilerine nedense açık üniversite muamelesi yapılıyor ülkemizde. Dizileri ne bu kadar ciddiye almaya gerek, ne de günah keçisi ilan etmek.  Siz herhangi bir dizide, boşandığı karısını öldüren adamlarla ilgili bir bölüm izlediniz mi? Dizilerde yok ama gerçek hayatta var.

Peki, spor yapan hamile kadını döven, akli dengesi yerinde olmasa da kıyafetini beğenmediği için kadın tekmeleyen birini gördünüz mü? Servis şoförü sevgilisiyle bir olup, oğlunu öldürttüğü söylenen kadın kadar acımasız senaryosu olan  dizi seyrettiniz mi?

Sonra ağa dizilerinde bile 18 yaşından küçük kızlar zorla da olsa  evlendirilmez, peki ya gerçek hayatta durum ne?

Gelelim işin aşk kısmına... Aşk temalı dizilerde aşıklar kavuşmak için bir sürü meseleyle uğraşır, badire atlatır, kötülük yapanlar çıkar, komplo kuranlar olur, dizi tüm bu mücadeleleri anlatır, aşıklar kavuşunca da biter. Üstelik bizim dizilerimizde aşıklar neredeyse öpüşmüyorlar bile.

Bugüne kadar ‘dizilerde de oluyor’ diye eşini aldatan, ailesini terk eden kimseyi gördünüz mü?

İki dizi iz bıraktı

Türkiye’de binlerce dizi yayınlandı ama toplum yaşamını etkileyen iki dizi oldu. Biri 1980’li yıllarda basketbolu sevdiren Beyaz Gölge diğeri de Kurtlar Vadisi. Ayrıca kendine uymayan diziye toplum gereken cezayı veriyor zaten. Mesela baba-oğul gibi olan iki adamın aynı kadına aşık olduğu Gecenin Kraliçesi, Meryem Uzerli’ye rağmen battı, zira bu topraklarda iş yapması zor bir senaryoydu.

Dizi dediğin kurmaca, seyreder geçersin, senaryo sana uygun gelmiyor mu, başka kanala geçersin. Ama sen sevmiyorsun diye böyle diziler çekilmesin diyemezsin.