Gündem
10 Eyl 2014 05:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:42

Milliler kabus gibi başladı!

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri A Grubu ilk maçında Türkiye deplasmanda İzlanda'ya 3-0 yenildi.

2016 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri (EURO 2016) A Grubu ilk maçında Türkiye deplasmanda İzlanda'ya 3-0 yenilerek kabus gibi bir başlangıç yaptı. İzlanda'nın golleri 18. dakika Jon Dadi Boedvarsson, 76. dakikada Gylfi Sigurdsson ve 77. dakikada Kolbeinn Sigthorsson'dan geldi. Karşılaşmanın 59. dakikasında milli futbolcumuz Ömer Toprak ikinci sarı karttan kırmızı kart gördü ve oyundan atıldı.

İLK YARI

Karşılaşmanın ilk dakikasından itibaren İzlanda kalesine gelmekte zorlanan A Milli Takım, rakibinin sert savunması karşısında istediği gol fırsatlarını bulmakta zorladı. Orta sahasını iyi kapatan, sahaya iyi yayılarak kanatları etkili kullanan İzlanda'ya karşı kalesi önünde birçok tehlike yaşayan milliler, 18. dakikada Bödvarsson'un golüne engel olamadı ve 1-0 geriye düştü. Skoru dengeleme çabasına giren milli takım, ilk yarının son bölümlerinde rakip kalede baskısını artırmasına rağmen, aradığı golü bulamadı.

Maçın ilk yarısında oldukça dirençli futbol ortaya koyan İzlanda, hızlı ve isabetli paslarıyla da dikkati çekti. Türkiye'ye karşı orta sahayı oldukça hızlı geçen ve kanatlardan yapılan ortalarda gol fırsatları yakalayan ev sahibi ekip, bir korner vuruşundan kazandığı golle öne geçerken, bu taktikle birçok gol pozisyonuna da girdi. Savunmasında oldukça dikkatli görünen İzlanda, ilk yarıda milli takıma önemli bir gol fırsatı tanımadı ve ilk yarıyı önde kapatan taraf oldu. Karşılaşmanın henüz ilk dakikasında soldan Arda Turan'nın ortaladığı topa, arka direkte Gökhan Gönül gelişine bir vuruş yaparken, meşin yuvarlak üsten auta çıktı.

5. dakikada Bödvarsson'un soldan ortaladığı meşin yuvarlağa ceza sahası içinde Birkir Bjornason voleyle bir vuruş yaptı ancak top yandan auta gitti.

14. dakikada Ari Skulason'un soldan yaptığı ortada, arka direkte iyi yükselen Bödvarsson'un kafa vuruşu sonrası meşin yuvarlak üst direğe çarparak, auta gitti ve milli takım kalesi önemli bir tehlikeyi atlattı.

18. dakikada İzlanda, Türkiye karşısında 1-0 öne geçti. Soldan Gylfi Sigurdsson'un kullandığı kornerde, kale önünde Onur Kıvrak'ın müdahale ettiği topu Bödvarsson takip ederek kafayla kaleye gönderdi. Üst direğe çarpan top, savunmanın çabasına rağmen ağlarla buluştu: 1-0

21. dakikada soldan İzlanda ceza sahasına giren Burak Yılmaz'ın çıkarttığı topa Olcan Adın'ın vuruşu istediği gibi olmadı ve kaleci Halldorsson meşin yuvarlağı kolayca kontrol etti.

27. dakikada gelişen milli takım atağında, İzlanda savunmasının uzaklaştırmaya çalıştığı top ceza sahasının hemen dışında Selçuk İnan'ın önünde kaldı. Bu oyuncunun plase vuruşunda meşin yuvarlak üsten az farkla auta gitti.

32. dakikada soldan Hallfredsson'un yerden pası sonrası ön direkte Sigthorsson kaleciyle karşı karşıya kaldı. Bu oyuncunun yakın mesafeden şutunda meşin yuvarlak, kaleci Onur Kıvrak'ın müdahalesiyle kornere çıktı.

38. dakikada soldan Ari Skulason'un yaptığı ortada, geriden gelen Birkir Bjarnason yerden seken topu kafayla kaleye gönderdi ancak meşin yuvarlak yandan az farkla auta gitti.

43. dakikada ceza sahası önünden Arda Turan'ın yaptığı sert vuruşta, kaleci Halldorsson meşin yuvarlağı kornere çeldi.

Müsabakanın ilk yarısı, 1-0 İzlanda'nın üstünlüğünde tamamlandı.

İKİNCİ YARI

İlk yarısını 1-0 geride kapattığı maçın ikinci yarısında skoru değiştirme çabasına giren milli takım, 59. dakikada Ömer Toprak'ın oyundan atılmasıyla tüm oyun planını yitirdi. Burak Yılmaz ile girdiği önemli bir gol fırsatından 70. dakikada yararlanamayan milliler, ardından 76. dakikada Gylfi Sigurdsson ve 77. dakikada ise Sigthorsson'un kaydettiği gollerle 3-0 yenik duruma düştü. İki dakika içinde gelen 2 golle direncini tamamen kaybeden A Milli Takım, maç sonunda 3-0'lık skora razı olmak durumunda kaldı.

Türkiye'nin ikinci yarıda baskı kurmasına izin vermeyen İzlanda, Ömer Toprak'ın kırmızı kartla oyun dışı kalmasının ardından oldukça rahat bir oyun çıkardı. Milli takımın savunma açıklarını iyi değerlendirerek, peş peşe iki gol kazanan İzlanda, 3-0'lık galibiyetle müsabakayı galip tamamladı ve Avrupa Şampiyonası elemelerine 3 puanla başladı.

54. dakikada soldan çalımla ceza sahasına giren Hallfredsson, topu penaltı noktası üzerine çıkardı. Bödvarsson'un yaptığı vuruşta, meşin yuvarlak yandan az farkla auta çıktı.

59. dakikada A Milli Takım, Ömer Toprak'ın ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyundan atılması sonrası sahada 10 kişi kaldı.

60. dakikada Gylfi Sigurdsson'un soldan kullandığı serbest atışta, ceza sahası içinde Sighthorsson'un kafayı vurdu ancak kaleci Onur Kıvrak topu çelerek önemli bir tehlikeyi önledi.

70. dakikada Arda Turan'ın pasında, sol arka direkte topu göğsüyle önüne indiren Burak Yılmaz, kaleciyle karşı karşıya kaldı. Müsait durumda meşin yuvarlağı üsten auta atan Burak, takımı adına önemli bir fırsatı değerlendiremedi.

76. dakikada İzlanda, milli takım karşısında 2-0 üstünlüğe ulaştı. Soldan Gislason'un yaptığı orta sonrası ceza sahası içinde topu önüne alan Gylfi Sigurdsson, sert bir vuruş yaptı. Kalecinin müdahalesine rağmen top çizgiyi geçti: 2-0

77. dakikada yine hızlı bir atakla gelen İzlanda'da, Ari Skulason pasıyla topu ceza sahasına giren Sigthorsson'a aktardı. Bu futbolcunun sağ çaprazdan vuruşunda uzak direkte meşin yuvarlak ağlarla buluştu: 3-0

Karşılaşmayı İzlanda 3-0 kazanarak elemelere iyi bir başlangıç yaptı.

İZLANDA: 3 - TÜRKİYE: 0

Stat: Laugardalsvöllur
Hakemler: Ivan Bebek, Tomislav Petrovic, Miro Grgic (Hırvatistan)

İzlanda: Halldorsson, Elmar Bjarnason, Arnason, Ragnar Sigurdsson, Ari Skulason, Birkir Bjarnasons (Dk. 70 Gislason), Aron Gunnarsson, Gylfi Sigurdsson (Dk. 90 Olafur Skulason), Hallfredsson, Bödvarsson (Dk. 90+1 Kjartansson), Sigthorsson
Teknik Direktör: Lars Lagerback

Türkiye: Onur Kıvrak, Ömer Toprak, Ersan Gülüm, Gökhan Gönül, Caner Erkin, Mehmet Topal (Dk. 76 Hakan Çalhanoğlu), Emre Belözoğlu, Selçuk İnan (Dk. 64 Ozan Tufan), Arda Turan, Olcan Adın (Dk. 64 Mustafa Pektemek), Burak Yılmaz
Teknik Direktör: Fatih Terim

Goller: Dk. 18 Jon Dadi Boedvarsson, Dk. 76 Gylfi Sigurdsson, Dk. 77 Kolbeinn Sigthorsson (İzlanda)
Kırmızı Kart: Dk. 59 Ömer Toprak (Türkiye)
Sarı Kartlar: Dk. 36 Ari Skulason, Dk. 50 Gylfi Sigurdsson (İzlanda), Dk. 44 Gökhan Gönül, Dk. 60 Arda Turan (Türkiye)

MAÇTAN NOTLAR

A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Şampiyonası Elemeleri A Grubu ilk maçında İzlanda ile karşılaştı. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Danimarka ile oynanan hazırlık maçının ilk 11'inde 3 değişiklik yaparak takımı İzlanda karşısına çıkardı.

Danimarka maçının ilk 11'inde sahaya çıkan isimlerden Oğuzhan Özyakup, daha sonra sakatlığı nedeniyle kadrodan çıkarılırken, Olcay Şahan ile Ahmet İlhan Özek ise İzlanda maçında yedekler arasında kendilerine yer buldu.

Öte yandan, Danimarka maçına ilk 11'de başlamamalarına karşın, daha sonra oyuna dahil olan Emre Belözoğlu, Arda Turan ve Olcan Adın, İzlanda müsabakasının ilk 11'inde yerlerini aldı.

Tecrübeli teknik adam, İzlanda karşısına, Onur Recep Kıvrak, Ömer Toprak, Ersan Gülüm, Gökhan Gönül, Caner Erkin, Mehmet Topal, Emre Belözoğlu, Selçuk İnan, Arda Turan, Olcan Adın ve Burak Yılmaz ilk 11'i ile çıkardı.

Milli takımın yedek kulübesinde ise Mert Günok, Volkan Babacan, Tarık Çamdal, İsmail Köybaşı, Hakan Balta, Ozan Tufan, Olcay Şahan,Hakan Çalhanoğlu, Ahmet İlhan Özek, Mustafa Pektemek ve Mevlüt Erdinç yer aldı.

UEFA'nın yeni uygulamasıyla 23 kişilik kadro

UEFA'nın Avrupa Şampiyonası elemelerindeki yeni uygulamasıyla takımlar sahaya 23 kişilik bir kadroyla çıkabildi. Uygulamayla takımların 3'ü kaleci olmak üzere 23 kişilik maç kadrosu oluşturulmasına müsaade edilirken, İzlanda bu hakkın tamamını kullandı. A Milli Takım ise maç kadrosunda 3 kaleciyle 22 isme yer verdi.

Türk futbolseverler yalnız bırakmadı

Türk futbolseverler, A Milli Takımı İzlanda'da yalnız bırakmadı. Yaklaşık 15 bin seyirci kapasiteli Laugardalsvöllur Stadı'nda oynanan karşılaşmaya İzlandalı taraftarların ilgisi yüksek olurken, tribünlerde çok az boş yer kaldı. Müsabakayı yaklaşık 200 Türk futbolsever de farkı bölümlerde izledi. Türk taraftarlar için ayrılan bölümde yaklaşık 20 kişi yer alırken, farklı tribünlerde gruplar halinde Türk izleyiciler olduğu görüldü. Statta yerlerini alan Türk izleyiciler, yaptıkları tezahüratlarla milli takıma destek verdi.

Hava sıcaklığı 11 derece

Avrupa'nın en uzak noktası İzlanda'da, Avrupa'nın kutuplara en yakın başkenti konumundaki Reykjavik'te gerçekleştirilen müsabaka, serin bir havada oynandı. Son 2 gün boyunca süren yağmur, maç günü azalırken, karşılaşma yağmursuz bir havada ve 11 derecelik sıcaklıkta başladı. Öte yandan, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören ile bazı TFF yönetim kurulu üyeleri de müsabakayı takip edenler arasında yer aldı.