Gündem
10 Eki 2013 13:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ERDOĞAN'I YALANLADI; ANDIMIZ IRKÇI DEĞİL!

Başbakan Erdoğan tarafından "ırkçı" olarak nitelendirilen Öğrenci Andı için MEB'in 2009 yılında yaptığı savunma ortaya çıktı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2009 yılında yaptığı savunmada 'Öğrenci andı, ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken temelinde hiçbir ayrım gözetmemektedir' dediği ortaya çıktı.
 
"Demokrasi Paketi"yle kaldırılan ve Erdoğan tarafından "ırkçı" ve "ayrımcı" olarak nitelendirdiği Öğrenci Andı için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'in 2009'da çarpıcı bir savunma yaptığı ortaya çıktı. Aydınlık gazetesinde Gamze Yiğit'in haberine göre; MEB, Andımız'a yönelen benzer suçlamalar için, "Öğrenci andının geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza okutulmasının ayrımcılık, ırkçılık, eşitsizlikle bir ilgisinin olduğu söylenemez" demiş.
 
ANDIMIZ IRKÇI DEĞİL
 
2009'da Mazlum-Der'in başlattığı kampanya kapsamında, Diyarbakır'da Mehmet Rauf Çiçek adlı kişi Andımız'ın okullarda okutulmaması için Milli Eğitim Bakanlığı aleyhine dava açtı. Bunun üzerine Bakanlığın Danıştay 8. Daireye gönderdiği savunma metninde "Öğrenci andı, ırk, renk, cinsiyet, dil, siyasal ya da başka düşünceler, ulusal, etnik ve sosyal köken, mülkiyet, sakatlık, doğuş ve diğer statüler temelinde hiçbir ayrım gözetmemektedir" dediği ortaya çıktı.
 
"KALDIRALIM İSTEĞİ İDEOLOJİK"

Bakanlık, davacının yaklaşımının ideolojik olduğu gerekçesiyle davanın reddini talep etmişti. Eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Baş'ın onayıyla yazılan savunmada şu ifadeler yer alıyor: "Öğrenci Andı'nda yer alan ifadeler, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına aykırılık taşımamaktadır. Atatürk'ün 'Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir' ifadesi bunun en belirgin ifadesidir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, öğrenci andında geçen her 'Türk, Türküm' vb gibi kelimelerin yalnız bir ırka özgü, ırkçı söylemler olmadığı açık ve net olarak anlaşılmaktadır. Kastedilen yalnızca Türk ırkına mensup insanlar değil, Türkiye Cumhuriyeti içerisinde yaşayan halkımızdır. Öğrenci Andı bir bütün olarak değerlendirilmelidir."

'NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE' HERKESİ KAPSIYOR 
 
'Ne mutlu Türküm diyene' ifadesi ve buna benzer ifadeler, Türk ırkından başka ırkları yok sayan, bir ırkı yüceltmeye yarayan, ırk ayrımcılığına dayalı söylemler değil, tam tersine ülkede yaşayan herkesi eşit oranda kapsayan ve herkesin mutluluğunu amaçlayan ifadelerdir."
 
İşte o mahkeme savunması: