Politika
10 Mar 2023 07:12 Son Güncelleme: 10 Mar 2023 07:12

Millet İttifakı ile ilgili çarpıcı ‘bürokrasi’ kulisi! ‘Çalışmalar yürütülüyor…’

Millet İttifakı'nda bürokrasi için özgeçmişler incelendiğini yazan Tolga Şardan, "Liyakat ilkesinin ön planda tutulduğu incelemeler sırasında mevcut iktidar döneminde görev yapan liyakat sahibi olan bazı üst düzey bürokratların da durumu değerlendirilmeye alındı" dedi.

T24 yazarı Tolga Şardan, 6 partinin oluşturduğu Millet İttifakı’nın iktidara gelmesi durumunda gerçekleştireceği atamalarla ilgili çalışmalar yürüttüğünü aktardı. Şardan’a “Hangi bakanlıkta kimlerle yol ayrımına gidileceği, hangi bürokratlarla çalışılabileceği belirleniyor yavaş yavaş” dedi.

Tolga Şardan’ın bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

Millet İttifakı'nın adayının açıklanmasıyla birlikte başlayan ikinci aşama çalışmalar, iki ayrı kategoride yürütülüyor.

İlk seçim kampanyası elbette. CHP Genel Merkezi, iki ayrı kampanya hazırlıyor. Birinci Cumhurbaşkanılığı seçimi için. Diğeri de milletvekili seçimine dönük kampanyalar. Altılı Masa'nın diğer partileri, Cumhurbaşkanlığı seçimi için ortak kampanyaya destek verirken, ayrıca kendileri de oylarını artırmayı sağlayacak kampanyalar yapacaklar.

Bu süreçteki ikinci önemli çalışma ise, seçimin galibiyetle sonuçlanması halinde bürokraside boşalacak önemli görevlere getirilmesi gereken üst düzey kamu yöneticilerinin seçilmesi.

Bilindiği üzere, Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin tamamlanmasıyla beraber yürürlükteki mevzuat sebebiyle görevlerini bırakacak üç bine yakın kamu görevlisi var. Yeni Cumhurbaşkanı'nın göreve başlamasıyla birlikte öncelikli olarak söz konusu görevlere atanması gereken bürokratların belirlenebilmesi amacıyla Altılı Masa'ya ulaşan özgeçmişler üzerinden incelemeler başlatıldı.

Liyakat ilkesinin ön planda tutulduğu incelemeler sırasında mevcut iktidar döneminde görev yapan liyakat sahibi olan bazı üst düzey bürokratların da durumu değerlendirilmeye alındı. Altılı Masa'daki partilerin yönetimleri kendi açılarından oluşturulan veri havuzu üzerinden tespitler yaparken hangi bakanlıkta kimlerle yol ayrımına gidileceği, hangi bürokratlarla çalışılabileceği belirleniyor yavaş yavaş.

Görüştüğüm CHP Genel Merkezi'nden bir isim; "AKP döneminde görev yapan ahlaklı, vicdanlı bürokratlar var elbette. İnceliyoruz. Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan, daha önce de iktidarda görev yapmaları nedeniyle bürokrasiyi daha yakından tanıyorlar. Ancak CHP'de de kamu yönetimine atanabilecek, belediyelerimizde görev yapan nitelikli ve liyakatli isimler var. Bu tablonun netleşmesi, ittifak ortağı partilerin hangi bakanlıkları yönetimine talip olacaklarının belirlenmesini de kolaylaştıracak" dedi.