Sağlık
22 Mar 2023 09:13 Son Güncelleme: 22 Mar 2023 09:18

Mide botoksu sonrası felç vakaları patladı

Türkiye'de fazla kilolarından kurtulmak isteyenlerin başvurduğu ilk yöntemlerden biri de mide botoksu. Size güzel bir vücut vadetse bile daha sonra yaşananlar hiç iç açıcı değil. Mide botoksu sonrası görülen felç vakaları korkutucu derecede fazla.

2000'li yılların başında hayvan deneylerinde elde edilen bazı umut verici sonuçların ardından, bazı hastaneler mide botoksu prosedürünü uygulamaya başladı. Bu prosedürde bir endoskopi aleti aracılığıyla mide duvarına "botulinum toksin A" (BTX-A) adı verilen bir madde uygulanıyor. Burada geçici bir hareket kısıtlılığı yaratan toksin, sindirimin yavaşlamasını ve doyma hissinin daha uzun sürmesi için kullanılıyor.

TÜRKİYE'DE FELÇ GEÇİREN 67 KİŞİ VAR

Avrupa Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (ECDC) son raporuna göre Türkiye'de obezite için uygulanan mide botoksu operasyonları nedeniyle felç geçirenlerin sayısı 67 olarak belirlendi.

Raporda 1 Şubat ve 10 Mart 2023 arasında Almanya'da 12, Avusturya'da 1, İsviçre'de 1 ve Türkiye'de 53 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

GERÇEK SAYI DAHA DA FAZLA OLABİLİR

Öte yandan uzmanlar, gerçek sayının daha fazla olabileceğini düşünüyor.

Önceki günlerde patlak veren mide botoksu skandalı nedeniyle İstanbul (Özel GSM Gisbir Sağlık Merkezi Hastanesi) ve İzmir'de (Özel Batı Anadolu Tıp Merkezi) iki sağlık kurumunun ilgili birimlerinin faaliyeti askıya alınmış ve bu kurumlar hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Vakaların patlak vermesinin hemen ardından Almanya ve Birleşik Krallık'tan uyarı yayımlanmıştı. Uyarıda Türkiye'de mide botoksu uygulatanların acilen hastaneye başvurması tavsiye edilmişti.

ECDC'nin raporunda da 63 kişinin bu işlemi hangi hastanede yaptırdığının belirlendiği ifade edildi. Buna göre vakalardan 60'ı prosedürü İstanbul'da, 3'üyse İzmir'de geçirdi.