Dünya
24 Eyl 2022 00:22 Son Güncelleme: 24 Eyl 2022 00:41

Miçotakis BM Genel Kurulu'nda Erdoğan'a seslendi: "Çizgiyi aşıyor"

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, BM Genel Kurulu'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi. Miçotakis, " Yunan topraklarının egemenliğini sorgulamak, tüm Yunanlılar için kırmızı çizgiyi aşıyor" dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuştu. 

Gerçek Gündem'in haberine göre; Yunan Başbakanın 20 dakikalık konuşmasının büyük bir bölümünü Türkiye ili ilişkiler oluşturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı saldırgan bir tutum sergilediğini savunan Miçotakis, "Türkiye'nin lideri ülkeme garip bir saplantıya sahip görünüyor. Dilleri giderek kavgacı oluyor. Karar verilirse Türkiye'nin “gece geleceği” tehdidinde bulunuyor. Bu bir saldırganın dilidir, barış yanlısının değil" dedi. 

Türkiye'nin Ege'deki Yunan egemenliğine meydan okumasına ilişkin bu söylemin yeni olmadığını dile getiren Yunan Başbakan, 1996 yılındaki Kardak krizine atıf yaparak bugüne kadar Ege'deki "yanlış iddialarının" kapsamlı bir anlatısını adım adım inşa ettiğini savundu. 

ERDOĞAN'IN AGRESİF SÖYLERİMDE BİT YÜKSELİŞLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

"Ege'deki karasularımızı genişletmek için egemenlik hakkımızı kullanmayı seçersek, Türkiye savaş nedeni sayacağı ile tehdit ediyor" diyen Miçotakis, "Bu anlatı, Türkiye'nin geçen yıl, 100 yıl önce uluslararası anlaşmalarla kurulmuş bir egemenlik olan Sakız ve Rodos gibi adalar da dahil olmak üzere Doğu Ege adaları üzerindeki Yunan egemenliğine akıl almaz meydan okumasıyla sonuçlandı" diye kaydetti. 

Erdoğan'ın "agresif söylemlerinde bir yükselişle karşı karşıya" olduğunu ifade eden Miçotakis, göç konusuna da değindi. 

"ERDOĞAN'IN SÖZÜNÜ ETTİĞİ ÇARESİZ İNSANLAR GÜPEGÜNDÜZ TÜRKİYE KIYILARINI TERK EDİYOR"

Yunan Başbakan, "Yunanistan, temel haklara tam saygı göstererek sınırlarını korumaya devam edecektir. Sahil Güvenliğimiz denizde on binlerce insanı kurtardı. Dün Ege'de aralarında çocukların da bulunduğu 130'dan fazla kişiyi kurtardığımızda yine aynısını yaptı. Türkiye'nin göç konusunda Yunanistan ve Avrupa ile aktif olarak işbirliği yapması çok daha faydalı olacaktır. Ne de olsa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözünü ettiği çaresiz insanları taşıyan tekneler, güpegündüz Türkiye kıyılarını terk ediyor" dedi. 

"YUNANLILA RİÇİN KIRMIZI ÇİZGİYİ AŞIYOR"

Erdoğan'a seslenen Miçotakis, "Cumhurbaşkanı Erdoğan kırmızı çizgilerden bahsetmek istiyorsa şunu söylüyorum: Türkiye'nin Yunanistan adalarının egemenliğine ilişkin iddiaları temelsiz ve kabul edilemez. Yunan topraklarının egemenliğini sorgulamak, tüm Yunanlar için kırmızı çizgiyi aşıyor" ifadesini kullandı.