Gündem
19 Şub 2014 21:34 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:57

MHP'li vekilin Gül ile ilgili sözleri Meclis'te kavga çıkardı!

MHP'li Sinan Oğan'ın, Cumhurbaşkanı Gül'ün internet yasasını onaylamasıyla ilgili Meclis'te söylediği sözler Genel Kurul'u karıştırdı.

Genel Kurul'da MHP 'nin sansürün toplumdaki etkisinin araştırılmasına dair araştırma önergesinin bugün görüşülmesi önerisi ele alındı.

MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, grup önerisi üzerine yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün internet düzenlemesini içeren "Torba Kanun"u onaylamasını eleştirdi.

Türkiye'nin bir süre önce "Alo Fatih" hattı ile tanıştığını, şimdi ise "Alo Çankaya" hattı kurulduğunu ileri süren Oğan, "Alo Çankaya hattı devreye girmiş yıldırım hızıyla, fiber hızıyla bu sansür yasası maalesef ki kabul edilmiştir. Yolsuzlukta her taşın altından nasıl AKP ve AKP'li belediyeler çıkıyorsa şimdi artık her tuşun altında da AKP çıkacak, sizin sansürcü zihniyetiniz çıkacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül'ü interneti ve sosyal medyayı yaygın olarak kullanan bir cumhurbaşkanı olarak bildiklerini belirten Oğan, şöyle devam etti:

"Ama meğersem Sayın Cumhurbaşkanı daha önce yazdığı bütün tweetleri artık kaldırmalıdır. Neden? Çünkü Sayın Cumhurbaşkanı hükümetle pazarlık içine girmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı klavyelere özgürlük derken meğerse klavyelerdeki Q harfine W harfine özgürlükten bahsediyormuş. Sayın Cumhurbaşkanı 'güzel şeyler olacak' dediğinde ne olmuştu? Ermenistan ile pazarlık olmuştu. İkinci defa yine Sayın Cumhurbaşkanı 'Güzel şeyler olacak' dedi. PKK ile pazarlığın önünü açtı. Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı 'klavyelere özgürlük' diye bir tweet attı, q harfi ile meğerse w harfine özgürlükten bahsediyormuş. Burada Sayın Cumhurbaşkanı'nın maalesef ki pis bir pazarlık içinde olduğunu ifade etmek zorundayım."

Cumhurbaşkanı Gül'ün herkesin cumhurbaşkanı olması, hak ve hukukunu koruması gerektiğini söyleyen Oğan, "Sayın Gül, cumhurbaşkanıdır, başbakan yardımcısı değildir" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi de MHP'nin grup önerisinin lehinde yaptığı konuşmada, "Türkiye'de sansür o kadar vahim bir hal aldı ki artık bunun bir sonraki adımı kalmadı" dedi. Bu dönemin, Türkiye tarihinde kıyaslanacak bir örneği bulunmadığını ifade eden Ekşi, "Hepimiz için utanç verici bir dönemi yaşatıyorsunuz. Üzgünüm ama size teessüflerimi sunmak zorundayım" dedi.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da MHP grup önerisinin aleyhinde söz alarak yaptığı konuşmada Oğan'ın üslubunu ve konuya yaklaşımını eleştirdi.

Ünüvar, internet düzenlemesini de içeren Torba Kanun'un kapsamlı bir düzenleme olduğunu ve pek çok alanı içerdiğini belirterek, "Bu internet düzenlemesinin olduğu kanun tasarısı içinde 127 maddeyi kapsayan, sosyal kesimleri yakından ilgilendiren kapsamlı bir yasaydı. O yasa yeniden gönderildiği vakit pek çok vatandaşımız elde etmesi gereken hakkı, bir süre daha elde edemeyecekti" dedi.

Ünüvar, Cumhurbaşkanı Gül'ün kanundaki sıkıntılı noktaları ifade ettiğini, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanının da muhalefet partileriyle bu konuları görüştüğünü ve yeni düzenlemelerin hazırlandığını belirtti.

"PİS PAZARLIK İFADESİNİ DÜZELTİN"
Bu arada Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, Oğan'ın konuşmasına ilişkin tutanakların incelendiğini ve Oğan'ın Cumhurbaşkanı ile ilgili sözlerinde "pis bir pazarlık" ifadesini kullandığını belirterek, bunu düzeltmesini aksi halde İçtüzük gereğince işlem yapılmasını talep edeceğini söyledi.

Bunun üzerine söz alan Oğan, şunları söyledi:
"Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin hepsinin cumhurbaşkanıdır. Sizin olduğu kadar, AKP'lilerin olduğu kadar benim de cumhurbaşkanımdır. Eğer ben Cumhurbaşkanımın burada 'bir dönem sonra acaba başbakan mı olsam, bir dönem sonra cumhurbaşkanlığında mı kalsam?' pazarlığı içinde görüyorsam ve ben cumhurbaşkanına kendinizi bu pazarlığın içine sokmayın demek durumundayım. Kabul ediyorum, kullandığım ifade doğru değil. O ifademi düzeltiyorum. Pis kelimesi doğru bir ifade değil. Cumhurbaşkanı ülkenin en üst makamı, cumhurun başıdır. Böyle bir ifade kullanmak durumunda kaldığım için üzgün olduğumu ifade ediyorum."

"OYLAMA SİZİN KEYFİNİZİN BİLECEĞİ İŞTİR. BUYURUN OYLATIN"
Başkanvekili Yakut'un, Oğan'a o kelime için özür dilemesi uyarısında bulunması üzerine Oğan, ifadesini düzelttiğini belirterek, "Oylama sizin keyfinizin bileceği iştir. Buyurun oylatın. Ben cumhurbaşkanına kullandığım ifadenin doğru bir ifade olmadığını, geriye aldığımı söyledim" dedi.

Bu sırada iktidar ve muhalefet partileri arasında tartışma yaşandı.

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal da Oğan'ın İçtüzük gereği cumhurbaşkanına kullandığı ifade nedeniyle özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Başkanvekili Yakut'un tekrar özür dilemesini istemesi üzerine Oğan, yerinden söz alarak, ifadesinde cumhurbaşkanına hakaret kastı olmadığını, olsaydı özür dilemekten geri durmayacağını söyledi. Oğan, kelimeyi geri aldığını tekrarladı.

Yakut ise olayı iç tüzük meselesi haline getirmek istemediğini, ancak Oğan'a üç kez uyarıda bulunmasına rağmen özür dilemediğini belirterek, Sinan Oğan'ın sözlerinin İçtüzük gereği Meclis'ten geçici olarak çıkarılma cezasını gerektirdiğini söyledi. Yakut, Oğan'a İçtüzük gereği Meclis'ten geçici olarak üç birleşim çıkarılması cezası verilmesinin teklif edildiğini ifade etti.

Bu sırada MHP sıralarından Yakut'un bir gazeteci ile yaptığı görüşmede kullandığı ifadelerin hatırlatılarak "Siz özür dileyecek misiniz?" denilmesi üzerine Yakut, "Ben o sözü iki kişi arasında samimi bir ortamda kullandım ve her zaman kullandığım bir kelimeyi kullandım. Hakaret kastı varsa tüm milletten özür dilerim. Özür dilemekte hiçbir şey yok" dedi.

Savunma için söz alan Oğan da Cumhurbaşkanına hakaret kastı olmadığını tekrarladı. Oğan'ın konuşmasında, "Eğer siz bu kadar kelimeler üzerinde hassassanız Sayın Başbakan 'Adli tıp raporlarını nerenize koyacaksınız' dedi" ifadesini kullanması üzerine iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında yeniden tartışma yaşandı.

Tartışmanın sürmesi üzerine Başkanvekili Yakut, birleşime ara verdi.

Verilen aranın ardından yeniden söz alan Oğan, "Cumhurbaşkanı bizim için önemlidir. MHP milletvekilleri asla Cumhurun başına hakaret etmez. Ben hakaret etmediğimi ifade ettim fakat bazıları tarafından bu söz hakaret olarak anlaşılmış olabilir. Bu sözümden hakaret kastı çıkaranlar varsa, sayın Cumhurbaşkanı'ndan özür diliyorum" dedi.

Yakut, bunun üzerine üç birleşimden çıkarma cezası önerisini geri aldı.

MHP'nin önerisi kabul edilmedi.