Politika
11 Tem 2020 14:14 Son Güncelleme: 23 Eyl 2020 15:40

MHP'li Ilıkan’dan Mansur Yavaş'a tokat gibi yanıt: 'Hırslarınız için insanları karalamayın'

MHP'li Murat Ilıkan CHP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş'a sert sözlerle yüklendi. Ilıkan Yavaş'a 'Hırslarınız uğruna karalama çabası içerisinde olmayınız.' dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi MHP ve AK Parti grupları, Polatlı ve Gölbaşı başta olmak üzere Ankara'daki 12 su projesinin borçla yapılması için 472 Milyon TL'lik borçlanma teklifinde bulundu. Karar oy birliğiyle alındı.

ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın ASKİ'nin borçlanması konusunu sürekli siyasi olarak kullandığına dikkat çeken MHP Grup Başkanvekili Murat IlıkanBu konuyu o kadar çok siyaseten kullandınız ki kamuoyunu da çok yanlış bilgilendirdiniz” dedi. 9 Mart'ta oy birliğiyle komisyonda görüşülmek üzere ertelenen borçlanma kararını AK Parti ve MHP reddetmiş gibi algı kampanyası düzenlendiğine dikkat çeken Ilıkan Yavaş'ın algı operasyonunu tek tek yüzüne vurdu.

Ilıkan borçlanma konusuyla ilgili yapılan algıları tek tek böyle açıkladı:

YAPACAĞINIZ İŞE ZATEN ENGEL OLAMAYIZ

“Sayın Başkanım ‘size rağmen yapacağım dediğiniz' için söylemek istiyorum; 5216 sayılı Büyükşehir Yasası'nda zaten Büyükşehir Meclisi'nin suyu yapmak gibi bir görevi yok. Zaten bu Büyükşehir Belediyesi'nin görevi. Yapacağınız bir işe zaten engel olamayız. Bizim burada en fazla tartışabileceğimiz ‘özkaynaklar mı yapılsın yoksa krediyle mi yapılsın'dır. Büyükşehir Belediyesi'nin gelirlerinin neredeyse yüzde sekseninden fazlası genel bütçeden gelendir. Genel bütçeye de vatandaşın vergisinden geliyor. Vatandaş bunu alınteriyle emeğiyle ödüyor. Biz de burada bütün parti grupları olarak siz dahil bu vatandaşın alın terine sahip çıkmakla mükellefiz. Bu yüzden öncelikle öz kaynaklarınızla yapın diye sizi uyarmamız, size önermemiz gayet doğaldır.

O KADAR ÇOK SİYASETEN KULLANDINIZ Kİ

Siz de ‘siyaseten kullanmak istemiyorum' diye ifade ettiniz. Bu konuyu o kadar çok siyaseten kullandınız ki kamuoyunu da çok yanlış bilgilendirdiniz. Bu konuyu mart ayında Meclis'in gündemine getirdiniz. 9 Mart tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin de, İYİ Parti'nin de, AK Parti'nin de, MHP'nin de içinde bulunduğu bütün parti gruplarının oy birliğiyle bu karar komisyonda görüşülmek üzere ertelendi. Fakat metrolara, otobüslere, kamusal alanlara astığınız afişlerde Milliyetçi Hareket Partisi ve AK Parti tarafından ertelendiğini söyleyip ‘erteleme sizin sağlığınız' diye ifadeleriniz var. Sağlık ertelendiyse oy birliğiyle ertelenmiş. Buradan bir helalleşmemiz gerekir başkanım. 

 ERTELENEN MADDEYE RET ÇIKTI DEDİNİZ

Vatandaş doğru bilgilensin diye söylüyorum çünkü bir daha fırsatımız olmuyor. Ertelenen maddeye kendi belediyenizin sitesinden ‘ret kararı çıktı' dediniz. Yazımdaki hatanızdan sonra medyada öyle bir linç başladı ki... Bu konu üzerine bir daha açıklama ihtiyacı yapmak ihtiyacı hissettim çünkü yanlışlıkla yaptığınız haberler ve sehven düzelttiğiniz haberler var. Bu kadar insanız, bu kadar önemli bir şey değil siyasi hırs. İfadenizin üzerine adam bana yazmış; ‘Murat Ilıkan'a yazıklar olsun. Bu mübarek ayda böyle davrandı ama Allah her şeyi hakkıyla işiten hakkıyla bilendir. Bu da bu kadar masum insanın ahını aldı inşallah Allah'ın gazabını görecektir. Allah kimseyi çocuklarıyla sınamasın' diyor. Sizin topluma bunu siyasi malzeme olarak kullandıktan sonra ertelenen karara ret dedikten sonra kamuoyundaki bu yanlış bilgilendirmenizden sonra bütün arkadaşlarımızı zan altına aldırdınız.

GÖREVİNİZİ DOĞRU YAPMADIĞINIZI GÖSTERİR

O günden sonra olağanüstü toplantı 60 gün sonra yapıldı. Olağanüstü toplantıya bizi bu konuyla ilgili davet edebilirdiniz. 60 gün sonra biz toplantıya davet ettik bu konuyla ilgili bu kadar elzem olduğunu Meclis'in bilme imkanı yok bu ASKİ'nin ve sizin bileceğiniz bir şeydir. Olağanüstü bizi toplayabilirdiniz ama toplamadınız. Bu kadar ehemmiyet verilen konuyla ilgili demek ki bu vatandaşların eğerli zehirli su içiyorlarsa asbestli borulardan eğer sular gitmiyorsa ya siz doğru bilgilendirilmediniz ya da bu görevinizi doğru yapmadığınızı gösterir. Buradan bir helalleşmemiz gerekiyor.

SİYASİ HIRSLAR UĞRUNA BÖYLE ÇABALAMAYIN

Asbestli borularla ilgili ‘öz kaynaklarınızla yapın' dedik yapmaya başlamışsınız. Bir hafta önce bir ihale yaptınız birisi 14 milyona gitti. Dün bir bölgeyle ilgili yaptınız 8 milyon... Biz de dedik ki bakın 2019'da 2 milyar 809 milyon para harcamışsınız bunlardan sadece yüzde 1'ini asbestli boruların değişimi için kullanmış olsaydınız bu konuyu konuşmuyor olacaktık dedik. Ama siz bu konuyu siyasi malzeme yapmayı tercih ettiniz. Neticesinde geldi geçti bundan sonra inşallah bu siyasi hırslarınız uğruna birbirimizi böyle toplumda karalamaya çalışma, çaba içerisinde olmayız. İnşallah bugün olduğu gibi hâlâ öz kaynakların doğru kullanıldığı zaman bu hizmetlerin çoğunu yapabileceğinize inanmakla beraber bu kredi teklifini yapıyoruz.”