Gündem
19 Şub 2024 22:46 Son Güncelleme: 19 Şub 2024 22:55

MHP'li belediyeye kadınlardan 'Manukyan' protestosu: ‘Gölge etmeyin’

Kadın dernekleri, Yeni Akit gazetesinin hedef göstermesinin ardından Matild Manukyan'ı anlatan oyunu iptal eden MHP’li Alanya Belediyesi'ni protesto etti.

Alanyalı kadınlar, iktidara yakınlığıyla bilinen Yeni Akit gazetesinin hedef almasının ardından Matild Manukyan’ı konu alan tiyatro oyununu iptal eden MHP’li Alanya Belediyesi'ne tepki gösterdi.

Bugün oyunun sahnelenmesi gereken Alanya Belediyesi Kültür Merkezi önünde toplanan kadın derneklerinin açıklamasına oyunu yazan ve oynayan Bahar Hacıbektaşoğlu da katıldı.

Kadın dernekleri adına yapılan açıklama şöyle:

"Uzunca bir süre önce bilet satışlarına başlanan ve 19 Subat 2024 tarihinde Alanya Kültür Merkezi'nde sahnelenmesi planlanan 'Manukyan' isimli tiyatro oyunu ile oyunun senaristi ve oyuncusu Bahar Hacıbektaşoğlu'nun hedef alınarak baskı ve sansüre maruz bırakılması, toplum nezdinde kadın oyuncunun itibarının zedelenmesi, ekonomik ve psikolojik olarak şiddete uğratılması ve neticede oyunun iptal edilmesine kadar varan süreci, aynı siddetle kınamak için bugün burada toplanmış bulunuyoruz.

'GERÇEĞİ ÖRTBAS EDEMEYECEK'

Öncelikle bahse konu tiyatro oyunu her ne kadar kendilerini 'mazlumların hamisi, zalimlerin korkulu rüyası' olarak tanıtan ve adeta ülkeyi yöneten bir tavır takınan gazete eliyle 'kerhaneci Manukyan’ın kirli hayatı aklanıyor' şeklinde yansıtılmış ise de özünde genelevde çalıştırılan seks işçisi kadınların ölmeden önce Manukyan ile yüzleşmesi üzerine kurulu olup, bu minvalde ilerleyen bir dramın sergilenmesini içermektedir.

Bu sebeple bilginiz yok ama fikriniz var demekten geri duramıyoruz.

Kaldı ki bahse konu tiyatro oyunu bir sanat ürünü olup, sanatın en temel özelliği de topluma yine toplumu yansıtmaktan geçmektedir. Alanya gibi büyük bir ilçede sanatseverlerin sanata erişim hakkının böylesine adiyane yollarla ve bahanelerle engellenmesi, sanata siyasetin ve kirli düşüncelerin bu denli karıştırılması, oyun metni ile oyuncunun eşleştirilmesi ve örselenmesi kabul edilemez oldugu gibi, oyunun iptal edilmesi de Türkiye'nin Manukyan gerçegini örtbas etmeyecektir.

Hatırlamak istemediginiz bu geçmiş, siz eril zihniyetin geçmişidir; unutturmak istediginiz ise seks isçisi kadınların yaşam mücadelesidir.

'ELİNİZİ ÇEKİN'

Biz ne bu kirli geçmişinizi, ne bu geçmişten kırdığınız vergi rekorlarını ve gelirlerini ne de evrimleşmemiş seks anlayışınız uğruna mağdur ettiğiniz kadınları unutmadık; hatırlatmaya da devam edecegiz!

Bahse konu oyun 10 yıldır sahnelenmekte olup, ilk defa Alanya'da böyle bir rezaletin içine düşerek gerekçesiz bir şekilde ve yersiz baskılarla iptale sürüklenmistir. Aynı şekilde oyuncu Bahar Hacıbektaşoğlu da ilk defa böyle bir rezaletin içinde bırakılmış, sırf oyunun adı üzerinden şahsına yöneltilen eşleştirmenin kurbanı olmuştur.

Ancak gerek yerelde gerekse ulusal alanda yöneltilen baskı ve sansürün mağduru ne tiyatro oyunu ne de kadın oyuncumuz değil, sizin kirli eril zihniyetiniz olmuştur. Alanya sanatına ve sanatçısına sahip çıkamamıştır. Bu da Alanya'nın ayıbı olarak tarihe not düşülmüştür.

Manukyan, kadın ve din üzerinden ahkam kesen kişi ve topluluklara sesleniyoruz:

Önce bilgi edinin, sonra dile gelip konuşun. Anlamsız ve mesnetsiz bahanelerle sanatın üzerinde tahakküm kurmaya çalışmayın.

1- Kadının bu ülkede maruz kaldığı şiddetin üzerini kapatmaya çalışmayın. Kendi eseriniz ile yüzleşin ve kadın bedeninden elinizi çekin.

2- Kültür Bakanlığı'ndan onaylı ve devlet tiyatrolarında sahnelenen oyunların, Alanya halkı ile buluşmasına ve vatandaşın buna erişme hakkına engel olmayın.

3- Din kisvesi adı altında mağdur edilen kadınların ve çocukların yanında olun, istismara ve şiddete aynı gür sesle karşı çıkın, destek olun, samimi olun.

4- Alanya'nın kültürel ve vizyonel anlamda gelişmesinin önünü açmanızı bir kenara bıraktık, bari gölge etmeyin.