Gündem
01 Mar 2011 08:49 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:05

METİN AKPINAR'A ÖNCE TEŞEKKÜR SONRA SİTEM!

Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile ünlü oyuncu Metin Akpınar karşı karşıya!

Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ‘Papatyam’ dizisinde sigaranın zararlarından sözeden Metin Akpınar’a önce teşekkür mektubu yolladı. Ancak Akpınar bir bölümde rakı içince TAPDK Başkanı sitem etti.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), sanatçı Metin Akpınar’a “sigaranın zararlarını anlattığı” için önce teşekkür mektubu gönderdi, daha sonra da sanatçının rakıyla ilgili sözleri nedeniyle sitemlerini iletti.

TAPDK, “Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun” kapsamında televizyon programlarını da değerlendirmeye aldı.

Bu çerçevede bir televizyon kanalında yayınlanmakta olan “Papatyam” adlı dizide Metin Akpınar’ın sigarayla ilgili uyarıları nedeniyle sanatçıya televizyon kanalı ve yapımcı aracılığıyla teşekkür edildi. TAPDK Başkanı Mehmet Küçük imzalı teşekkür mektubunda 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun amacının “kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından, bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin sağlanması yönünde düzenlemeler yapma” şeklinde ifade edildiği hatırlatıldı. Mektupta “Toplumda rol model olan ünlü kişilerin (sporcu, sanatçı, siyasetçi vb.) tütün ürünlerinin zararlarını ortaya koyan etkinliklere katılması, sinema filmleri, televizyon dizileri başta olmak üzere çeşitli medya programlarında tütün ürünleri kullanımına yönelik olumsuz tutum ve davranış sergilenmesi, tütün ürünleri tüketiminin kabullenilebilir bir olgu olmadığı mesajının yaygın bir şekilde verilmesinin halk sağlığı açısından önemli olduğu aşikardır” denildi.

TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, Papatyam dizisinde sigaranın zararları nedeniyle teşekkür ettikleri sanatçı Metin Akpınar’ın daha sonra yine aynı dizideki rakı muhabbeti nedeniyle kendilerini üzdüğünü söyledi.

Başkan Küçük “Sonraki bir bölümde Metin Bey ısrarla televizyonda (torunlarım olmadan rakı sofrasına oturmam, rakı içemem) diye neredeyse yarım saat bu konuyu işlemiş. En sonunda torunlarıyla baş başa rakıyı yudumlamış. Biz, Metin Beye teşekkür yazısı göndermiştik, ama bu bölüme canım sıkıldı. Bu tarz örnekler yanlış. Bunların televizyonlarda gösterilmesinin ve çocuklarımızı hedef alıcı bu tarz uygulamaların, gizli bir özendirme boyutu var. Gönül ister ki televizyon programlarında daha dikkatli olunsun. Dizileri RTÜK de kendi cephesinden değerlendiriyor. Ancak diziler ve diğer programlarda sağlığa zararlı ürünleri özendirici ve teşvik edici bu tür uygulamalara yer verilmemesi lazım.” diye konuştu.