Spor
25 Tem 2023 16:31 Son Güncelleme: 25 Tem 2023 16:35

Mesut Özil'e Almanya’da siyasi baskı! Ödülünü geri almak istiyorlar

Futbolu bırakan Mesut Özil, yıllarca ulusal takımında forma giydiği Almanya'da bir kez daha siyasi baskı altında. Yeşiller Partisi'nden bir vekil, vücuduna yaptığı dövmeler yüzünden ünlü yıldızın aldığı Gümüş Defne Yaprağı Ödülü'nün geri alınmasını talep etti.

Bir dönem Fenerbahçe'de de forma giyen dünyaca ünlü eski yıldız futbolcu Mesut Özil, yıllarca ulusal futbol takımının formasını giydiği Almanya'da bir kez daha siyasi baskı altında. Özil'in, vücuduna yaptırdığı üç hilal ve bozkurt dövmesi ile çektirdiği bir fotoğrafı sosyal medyada paylaşmasının ardından Yeşiller Partisi'nden dikkat çekici bir hamle geldi. 

"ÖDÜL GERİ ÇEKİLSİN" TALEBİ
Aynı zamanda Federal Meclis Spor Komitesi Başkan Yardımcısı olan Milletvekili Philip Kramer yaptığı açıklamada, "Mesut Özil'e verilen Gümüş Defne Yaprağı ödülü, sadece en iyi atletik performansı değil, aynı zamanda özel bir karakter uygunluğunu da gerektiriyor. Dövme yaptırarak bozkurtlara açıkça destek vermek, bu karakter özelliğiyle çelişir. Bu nedenle mümkünse Özil'e verilen ödül geri çekilmelidir“ dedi.

Kramer, ödülün her şeyden önce bir rol modeli işlevi olduğunu ve sporun bütünleştirici etkisini yansıttığını dile getirdi.

Almanya'nın en prestijli spor ödülü olarak kabul edilen Gümüş Defne Yaprağı Ödülü, Mesut Özil'e, 2014 yılında Federal Şansölye Angela Merkel'in huzurunda dönemin Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından takdim edilmişti. Özil, 2018 yılında İlkay Gündoğan ve Cenk Tosun ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Londra'da yaptığı görüşme ve çektirdiği fotoğraf nedeniyle bazı siyasi çevreler tarafından baskı altına alınmıştı. 

IRKÇILIK YÜZÜNDEN MİLLİ TAKIMI BIRAKMIŞTI
Mesut Özil, uzun yıllar formasını giydiği ve Dünya Kupası zarferi de yaşadığı Almanya Milli Takımı'ndan da yaşadığı bu tür baskılar ve maruz kaldığı ırkçı ayrımcılık nedeniyle erkenden emekli olmuştu. Özil o dönemde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kazandığımızda Alman, kaybettiğimizde göçmen oluyorum. Arkadaşlarım Podolski ve Klose, hiçbir zaman Polonyalı-Alman olarak görülmedi, ben neden Türk-Alman olarak görüldüm? Türkiye olduğu için mi? Müslüman olduğum için mi?" ifadelerini kullanmıştı.